Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy 3 cm wystarczą???

PaulaG

Recommended Posts

Witajcie! No i kolejne pytania i dylematy... Chcemy zrobić schody ażurowe, nastopnice drewniane na metalowej konstrukcji. Nie zamierzamy kupować gotowych schodów, lecz "poskładać" z poszczególnych elementów. Będzie 17 stopni , każdy o szerokości 1 metra. Teraz pytanie co do uch wysokości. Stolarz, u którego chcemy zamówić nastopnice mówi o 3 cm..... Czy to nie jest za mało???? Każdy następny centymetr to wzrost kosztów. Jakie macie u siebie nastopnice? Bardzo, bardzo proszę o pomoc, bo muszę szybko podjąc decyzję.

Aha...i czy ktoś z Was wykonywał sam konstrukcję stalową pod schody ażurowe? Gdzie w okolicach Warszawy tanio można kupić elementy do tego rodzaju konstrukcji. Będę wdzięczna za każdą opinię.

Bardzo dziękuję...Ale jeden wątek i jeden rodzaj schodów – gdzie zwłaszcza nie jest napisane NIC o grubości nastopnic – to trochę mało, zważywszy ilu ludzi się buduje:-) A tak naprawdę to od rana siedzę i przetrząsam nie tylko forum Muratora, ale i cały net... A do Rydza już napisałam.

Ale dziękuje za wszystkie podpowiedzi.

Bardzo dziękuję...Ale jeden wątek i jeden rodzaj schodów – gdzie zwłaszcza nie jest napisane NIC o grubości nastopnic – to trochę mało, zważywszy ilu ludzi się buduje:-) A tak naprawdę to od rana siedzę i przetrząsam nie tylko forum Muratora, ale i cały net... A do Rydza już napisałam.

Ale dziękuje za wszystkie podpowiedzi.

Nie okłamujmy się - najpopularniejsze w naszym kraju, i na tym forum też - są schody żelbetowe. Nie oznacza to, że są najlepsze. Wg mnie - wręcz przeciwnie. Sam myślę o schodach na stelażu stalowym, a jeśli nie - całe drewniane.

Paula

mam takie schody

3 cm gr wystarczy (aby je optycznie pogrubić - doklejałem "noski" nastopnicom )

szczególy na prw

acha ...z azuru zrezygnowałem w ostatniej chwili - nie chciałem miec smietnika pod schodami

pzdr

Znowu niedocenianie drewna.

Zrób modelowy stopień 3cm i stań na nim = 80kg.

Popros kolegę = 160kg

Potem jeszcze jednego 240kg

I jeszcze jednego 320kg

A potem jeszcze piątego 400kg.

Stańcie jak najblizej siebie.

To juz prawie pół tony a co ze zwykłą deseczką 3cm ??

Pewnie nic.

Jak przeżyjesz to napisz że nie pękło.

I DOCEŃ siłę drewna a nie tylko beton i pręty, beton i pręty itd

bravo jabłko......

trzeba zachowac odrobinę zdrowego rozsadku, i korzystać z zyciowego doswiadczenia, a nie tylko same dylematy.... 3.0 a moze 3.5??

Na tej zasadzie mój kolego miał przez 3 lata nie wyończoną łazienkę, bo sie nie mogli zdecydowac czy zrobić jasną czy ciemną fugę....

no paranoja..... wkrótce zjemy własny ogon

jabko ma rację coś jestw tym drewnie

...kornik ??

JackD

Bardziej mi chodzi o "rzucanie się" na nowości i definitywne stwierdzenia że dotychczasowe rozwiazania są wręcz "zagrozeniem dla życia i zdrowia ludzi"

Jak już ktoś dobrze napisał na tym forum tylko czekać nam czasów aż pojawi sięwięźba z tworzywa lub więźba-teriva i zaraz 90% użytkowników forum napisze że jak ktoś daje drewnianą to jest "głupi" i mu sie na głowe zawali itd.

A co do fugi twoich znajomych to może trzeba ograniczyć "wolny rynek".

Wtedy w sklepie będzie ylko jedna słuszna fuga, jednego wielkiego krajowego producenta, w jednym kolorze.

Przynajmniej by wiedzieli co wybrać he he :D

bravo jabłko......

trzeba zachowac odrobinę zdrowego rozsadku, i korzystać z zyciowego doswiadczenia, a nie tylko same dylematy.... 3.0 a moze 3.5??

Na tej zasadzie mój kolego miał przez 3 lata nie wyończoną łazienkę, bo sie nie mogli zdecydowac czy zrobić jasną czy ciemną fugę....

no paranoja..... wkrótce zjemy własny ogon

Wiesz...ciekawe czy Ty wszystkie decyzje podejmujesz tak od razu i nad niczym sie nie zastanawiasz...Bo brak zastanawiania się z pewnością nie jest dobry, zwłaszcza gdy podejmuje się tak ważne decyzje... Nie pomyślałeś, że jak się chce to można mieć i dylematy, i zachować jednocześnie odrobinę zdrowego rozsądku :-) Pozdrawiam Cię i zyczę jak najmniej dylamatów :D

rafallogi - nie zgodze sie z Tobą - to nie mają byc schody samonośne - deska ma tworzyć wyłacznie wypełnienie stalowej ramki i byc ozdoba - a nie konstrukcją dla schodów ...

..Chcemy zrobić schody ażurowe, nastopnice drewniane na metalowej konstrukcji...

stosowałem cieńsza deske bo nie widze sensu generowania kosztów

nie mam uwag do zastosowanej przeze mnie grubości ...

pzdr

rafallogi - nie zgodze sie z Tobą - to nie mają byc schody samonośne - deska ma tworzyć wyłacznie wypełnienie stalowej ramki i byc ozdoba - a nie konstrukcją dla schodów ...

..Chcemy zrobić schody ażurowe, nastopnice drewniane na metalowej konstrukcji...

stosowałem cieńsza deske bo nie widze sensu generowania kosztów

nie mam uwag do zastosowanej przeze mnie grubości ...

pzdr

Po co tę deske umieszczać w metalowej ramce- toż to jedynie zeszpeca te schody.Dużo ładniej wygląda to, gdy deska- stopnica, umocowana jest -jak pisze powyżej autorka tematu PaulaG- "na metalowej konstrukcji", czyli rozumiem pod spodem stopnicy.

Stąd też podana przezemnie grubość deski stopnicowej.

No, może gdy owa stalowa ramka będzie niklowana/chromowana, wówczas mają jeszcze szansę na ładny wygląd.

To zależy od rodzaju metalowego stelarza. Zależy w ilu punktach będzie podparty stopień. Jeżeli stelaż oparty na jednym metalowym elemencie to wtedy stopień 30 mm może być za delikatny.U mnie tak jest po środku jest przekrój zamknięty 100x100 mm i do tego blachy do których montowane są stopnie. Więc grubość stopnia u mnie wynosi 45 mm.

Jeśli by dać dwa punkty podparcia i dębowe stopnie to spoko 30 mm powinno wystarczyć.

Po co tę deske umieszczać w metalowej ramce- toż to jedynie zeszpeca te schody.Dużo ładniej wygląda to, gdy deska- stopnica, umocowana jest -jak pisze powyżej autorka tematu PaulaG- "na metalowej konstrukcji", czyli rozumiem pod spodem stopnicy....

rafallogi

- ramka lepiej przenosi obciazenia niz punktowo umocowana w stalowej konstrukcji sama deska - dlatego ramka

- u mnie tej konstrukcji stalowej wogóle nie widac ... widac tylko deski

wszystko jest kwestia przemysleń i zaprojektowania ...

... ja poza tym ufam stolarzowi PauliG ... :D

pzdr