PaulaG 30.11.2005 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 Witajcie! No i kolejne pytania i dylematy... Chcemy zrobić schody ażurowe, nastopnice drewniane na metalowej konstrukcji. Nie zamierzamy kupować gotowych schodów, lecz "poskładać" z poszczególnych elementów. Będzie 17 stopni , każdy o szerokości 1 metra. Teraz pytanie co do uch wysokości. Stolarz, u którego chcemy zamówić nastopnice mówi o 3 cm..... Czy to nie jest za mało???? Każdy następny centymetr to wzrost kosztów. Jakie macie u siebie nastopnice? Bardzo, bardzo proszę o pomoc, bo muszę szybko podjąc decyzję. Aha...i czy ktoś z Was wykonywał sam konstrukcję stalową pod schody ażurowe? Gdzie w okolicach Warszawy tanio można kupić elementy do tego rodzaju konstrukcji. Będę wdzięczna za każdą opinię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 30.11.2005 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 Spytaj Rydza - on robił sam schody na stalowym stelażu. Albo poczytaj jego dziennik - dokładnie to opisał i są zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaulaG 30.11.2005 10:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 Czy nikt z WAS nie ma schodów ażurowych???????? Proszę doradzcie..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 30.11.2005 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 Ja mam podobne schody. Dębowe, 1m szerokości 35mm grubości. Schody mają 12 lat. Wszystko jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 30.11.2005 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 Czy nikt z WAS nie ma schodów ażurowych???????? Proszę doradzcie..... Oj, nie chce się poszukać - a podałem Ci temat na tacy Tu: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=27859&start=120 (od 10 sierpnia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaulaG 30.11.2005 12:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 Bardzo dziękuję...Ale jeden wątek i jeden rodzaj schodów – gdzie zwłaszcza nie jest napisane NIC o grubości nastopnic – to trochę mało, zważywszy ilu ludzi się buduje:-) A tak naprawdę to od rana siedzę i przetrząsam nie tylko forum Muratora, ale i cały net... A do Rydza już napisałam. Ale dziękuje za wszystkie podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 30.11.2005 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 Bardzo dziękuję...Ale jeden wątek i jeden rodzaj schodów – gdzie zwłaszcza nie jest napisane NIC o grubości nastopnic – to trochę mało, zważywszy ilu ludzi się buduje:-) A tak naprawdę to od rana siedzę i przetrząsam nie tylko forum Muratora, ale i cały net... A do Rydza już napisałam. Ale dziękuje za wszystkie podpowiedzi. Nie okłamujmy się - najpopularniejsze w naszym kraju, i na tym forum też - są schody żelbetowe. Nie oznacza to, że są najlepsze. Wg mnie - wręcz przeciwnie. Sam myślę o schodach na stelażu stalowym, a jeśli nie - całe drewniane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.11.2005 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 Paulamam takie schody 3 cm gr wystarczy (aby je optycznie pogrubić - doklejałem "noski" nastopnicom )szczególy na prw acha ...z azuru zrezygnowałem w ostatniej chwili - nie chciałem miec smietnika pod schodami pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 30.11.2005 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 Znowu niedocenianie drewna. Zrób modelowy stopień 3cm i stań na nim = 80kg.Popros kolegę = 160kg Potem jeszcze jednego 240kgI jeszcze jednego 320kgA potem jeszcze piątego 400kg.Stańcie jak najblizej siebie. To juz prawie pół tony a co ze zwykłą deseczką 3cm ?? Pewnie nic.Jak przeżyjesz to napisz że nie pękło. I DOCEŃ siłę drewna a nie tylko beton i pręty, beton i pręty itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 30.11.2005 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 jabko ma rację coś jestw tym drewnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JackD 30.11.2005 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 bravo jabłko......trzeba zachowac odrobinę zdrowego rozsadku, i korzystać z zyciowego doswiadczenia, a nie tylko same dylematy.... 3.0 a moze 3.5??Na tej zasadzie mój kolego miał przez 3 lata nie wyończoną łazienkę, bo sie nie mogli zdecydowac czy zrobić jasną czy ciemną fugę.... no paranoja..... wkrótce zjemy własny ogon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 30.11.2005 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 jabko ma rację coś jestw tym drewnie ...kornik ?? JackD Bardziej mi chodzi o "rzucanie się" na nowości i definitywne stwierdzenia że dotychczasowe rozwiazania są wręcz "zagrozeniem dla życia i zdrowia ludzi" Jak już ktoś dobrze napisał na tym forum tylko czekać nam czasów aż pojawi sięwięźba z tworzywa lub więźba-teriva i zaraz 90% użytkowników forum napisze że jak ktoś daje drewnianą to jest "głupi" i mu sie na głowe zawali itd. A co do fugi twoich znajomych to może trzeba ograniczyć "wolny rynek". Wtedy w sklepie będzie ylko jedna słuszna fuga, jednego wielkiego krajowego producenta, w jednym kolorze. Przynajmniej by wiedzieli co wybrać he he Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 30.11.2005 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 myślałem że ...... sęk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 30.11.2005 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 No to ładnie! Skoro piszecie, że na schody samonośne wystarczy 3cm. to widzę, że ja sporo przesadziłem. Kupiłem już drewno na schody o grubości 52mm. Po przestruganiu będzie co prawda mniej, ale to i tak chyba ciut za dużo. Ale już po sprawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaulaG 01.12.2005 06:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2005 bravo jabłko...... trzeba zachowac odrobinę zdrowego rozsadku, i korzystać z zyciowego doswiadczenia, a nie tylko same dylematy.... 3.0 a moze 3.5?? Na tej zasadzie mój kolego miał przez 3 lata nie wyończoną łazienkę, bo sie nie mogli zdecydowac czy zrobić jasną czy ciemną fugę.... no paranoja..... wkrótce zjemy własny ogon Wiesz...ciekawe czy Ty wszystkie decyzje podejmujesz tak od razu i nad niczym sie nie zastanawiasz...Bo brak zastanawiania się z pewnością nie jest dobry, zwłaszcza gdy podejmuje się tak ważne decyzje... Nie pomyślałeś, że jak się chce to można mieć i dylematy, i zachować jednocześnie odrobinę zdrowego rozsądku Pozdrawiam Cię i zyczę jak najmniej dylamatów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 01.12.2005 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2005 3,5 to minimum, do 4,5 cm (myślę, że to już troszkę za dużo). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.12.2005 03:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 rafallogi - nie zgodze sie z Tobą - to nie mają byc schody samonośne - deska ma tworzyć wyłacznie wypełnienie stalowej ramki i byc ozdoba - a nie konstrukcją dla schodów ... ..Chcemy zrobić schody ażurowe, nastopnice drewniane na metalowej konstrukcji... stosowałem cieńsza deske bo nie widze sensu generowania kosztów nie mam uwag do zastosowanej przeze mnie grubości ... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 02.12.2005 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 rafallogi - nie zgodze sie z Tobą - to nie mają byc schody samonośne - deska ma tworzyć wyłacznie wypełnienie stalowej ramki i byc ozdoba - a nie konstrukcją dla schodów ... ..Chcemy zrobić schody ażurowe, nastopnice drewniane na metalowej konstrukcji... stosowałem cieńsza deske bo nie widze sensu generowania kosztów nie mam uwag do zastosowanej przeze mnie grubości ... pzdr Po co tę deske umieszczać w metalowej ramce- toż to jedynie zeszpeca te schody.Dużo ładniej wygląda to, gdy deska- stopnica, umocowana jest -jak pisze powyżej autorka tematu PaulaG- "na metalowej konstrukcji", czyli rozumiem pod spodem stopnicy. Stąd też podana przezemnie grubość deski stopnicowej. No, może gdy owa stalowa ramka będzie niklowana/chromowana, wówczas mają jeszcze szansę na ładny wygląd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 02.12.2005 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 To zależy od rodzaju metalowego stelarza. Zależy w ilu punktach będzie podparty stopień. Jeżeli stelaż oparty na jednym metalowym elemencie to wtedy stopień 30 mm może być za delikatny.U mnie tak jest po środku jest przekrój zamknięty 100x100 mm i do tego blachy do których montowane są stopnie. Więc grubość stopnia u mnie wynosi 45 mm.Jeśli by dać dwa punkty podparcia i dębowe stopnie to spoko 30 mm powinno wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.12.2005 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 Po co tę deske umieszczać w metalowej ramce- toż to jedynie zeszpeca te schody.Dużo ładniej wygląda to, gdy deska- stopnica, umocowana jest -jak pisze powyżej autorka tematu PaulaG- "na metalowej konstrukcji", czyli rozumiem pod spodem stopnicy.... rafallogi - ramka lepiej przenosi obciazenia niz punktowo umocowana w stalowej konstrukcji sama deska - dlatego ramka - u mnie tej konstrukcji stalowej wogóle nie widac ... widac tylko deski wszystko jest kwestia przemysleń i zaprojektowania ... ... ja poza tym ufam stolarzowi PauliG ... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts