Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

To zależy od rodzaju metalowego stelarza. Zależy w ilu punktach będzie podparty stopień. Jeżeli stelaż oparty na jednym metalowym elemencie to wtedy stopień 30 mm może być za delikatny.U mnie tak jest po środku jest przekrój zamknięty 100x100 mm i do tego blachy do których montowane są stopnie. Więc grubość stopnia u mnie wynosi 45 mm.

Jeśli by dać dwa punkty podparcia i dębowe stopnie to spoko 30 mm powinno wystarczyć.

Ot, nic dodać nic ująć!!!!

A czemu nie piszesz nic o wersji, gdzie stopnica umieszczona jest w ramce metalowej, tak jak pisał Brzoza?

Zastanawiam się czemu ludzie wogóle robią metalowe konstruje pod schody i mieszają do tego jeszcze drewno?

Przecież wychodzą z tego schody przemysłowe.

Wiem, wiem taniej, ale czy estetyczniej?

https://forum.murator.pl/topic/44632-czy-3-cm-wystarcz%C4%85/page/2/#findComment-918661

Po co tę deske umieszczać w metalowej ramce- toż to jedynie zeszpeca te schody.Dużo ładniej wygląda to, gdy deska- stopnica, umocowana jest -jak pisze powyżej autorka tematu PaulaG- "na metalowej konstrukcji", czyli rozumiem pod spodem stopnicy....

rafallogi

- ramka lepiej przenosi obciazenia niz punktowo umocowana w stalowej konstrukcji sama deska - dlatego ramka

- u mnie tej konstrukcji stalowej wogóle nie widac ... widac tylko deski

wszystko jest kwestia przemysleń i zaprojektowania ...

... ja poza tym ufam stolarzowi PauliG ... :D

pzdr

Zdaje się, że zamieszczałeś kiedyś na forum Twoje schody, wtedy nie zwróciłem na nie uwagi, ale teraz chętnie je zobaczę. Jeśli ramka,to musi być ją widać, choć w części?

Pozdrawiam.

https://forum.murator.pl/topic/44632-czy-3-cm-wystarcz%C4%85/page/2/#findComment-918668