Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt OSTOJA GL174 pracownia ATRIUM

Recommended Posts

Będziemy budować w woj. mazowieckim, gmina Halinów, w miejscowości Wielgolas Brzeziński. Projekt jest piękny, aczkolwiek zrobiliśmy kilka niewielkich zmian. Chcemy do zimy postawić stan surowy otwarty. Trochę przerażają nas koszty, najdroższy z tego wszystkiego wyjdzie dach. Chcemy go pokryć gontami zamiast dachówki. A gdzie będzie Wasz dom? Kupiliście projekt więc podejrzewam, że jesteście pewnie przed wszystkimi tymi papierowymi szopkami. My pozwolenie na budowę dostaliśmy w kwietniu, ale bujamy się z kredytem, wykonawcami itp. itd. A to dopiero początek:-) Ale nic, damy radę.

• Odpowiedzi 84
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My będziemy budować strop drewniany, chciałabym zostawić belki tak, żeby bylo widać w suficie. A co do słupów to u nas też będą drewniane i wydaje mi się, że zarówno przy wejściu jak i na tarasie są cztery takie słupki. W tym wątku ktoś wybudował Bursztyn, który jest bardzo podobny do Ostoi i na zdjęciach ładnie widać, że są cztery:

http://forum.muratordom.pl/gl-315-bursztyn-studio-atrium,t116063.htm

Co zmieniliście w projekcie? My musieliśmy podnieść dach o 5 stopni (żeby było zgodnie z MPZP), zlikwidowaliśmy okno balkonowe wychodzące z sypialni na taras i zrezygnowaliśmy z drzwi z garażu do wiatrołapu. Zastanawiamy się jeszcze, czy nie zrobić w salonie jednego dużego okna zamiast dwóch standardowych. Na dachu kładziemy gonty papowe zamiast dachówki.

Witaj, zrobiliśmy troszkę zmian a mianowicie jeżeli kojarzysz projekt Floryda to powiększyliśmy łazienkę o wnękę z prysznicem we florydzie to jest wc, zlikwidowaliśmy wejście z wiatrołapu do pom.gosp. będzie z garażu, zabraliśmy trochę spiżarni na koszt szafy w wiatrołapie, zlikwidowaliśmy ścianę między salonem a holem zostanie tylko mały kawałek no i tyle z takich poważniejszych zmian. Pozdr.

• 4 weeks później...

No, zbieramy się, zbieramy. W zeszłym tygodniu podłączyli nam prąd budowlany, a w tym kopiemy studnię. Ekipa umówiona na tydzień po 21 lipca. Jeszcze tylko kibelek i ruszamy. A tu nasza działka rok temu: http://picasaweb.google.com/Kunegunda24/NaszaDziaKa

Na tej po przeciwnej stronie drogi stoi już pół domu sąsiadów:lol:

A co u Was? Jest jakiś postęp?

• 3 weeks później...

Witam,

trochę borykaliśmy się z planami zagospodarowania, dzialkę mamy odrobinę wąską, ale projekt wymarzonej Ostji już nabyty i w polowie sierpnia zaczynamy adaptację. Mam nadzieję, że fundamenty uda się postawić jeszcze w tym roku.

Pozdrawiam wszytskich Ostojowiczów :)

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

Tak się buduje nasza Ostoja: http://picasaweb.google.com/Kunegunda24/NaszaDziaKa.

Mamy już ściany zewnętrzne i działowe.

Mieliśmy stawiać ściankę z karton-gipsu między salonem a częścią sypialnią, ale salon taki wielki jest piękny! Bardzo mi się podoba taras - wyszedł naprawdę spory, a miałam obawy, czy oby nie za mały. Teraz czekamy na drewno na sufit i dach i do końca września stan surowy będzie skończony. Tak zostawiamy go do wiosny, a wiosną będziemy kontynuować. Mamy problem i pytanie do innych budowniczych Ostoi, gdzie zdecydowaliście umieścić telewizor w salonie?

Do GBARTUS777 - niestety nie moge podać kosztów budowy fundamentów, za całość płacimy ryczałtem. Czy ktoś się jeszcze pochwali Ostoją?

Gratuluję tempa prac i troszkę wam zazdroszczę. My w tym tygodniu wylewamy fundamenty i w tym roku koniec. Chciałam ci powiedzieć że widziałam Ostoję na żywo, jest cudny, a miejsce na telewizor to kawałek tej ścianki oddzielającej sypialnie, dlatego że ci właściciele zrezygnowali z kominka, a salon rzeczywiście jest duży.

A jeszcze jedno pytanie czy otwory okienne robiliście takie jak w projekcie? Podobno są małe, tak czytałam na forum Studia Atrium. Magasiu nie można odtworzyć tego zdjęcia, a szkoda. Pozdr.

No jasne, że się nie otwiera, przyłożyłam na końcu kropkę niepotrzebnie.

Może teraz:

http://picasaweb.google.com/Kunegunda24/NaszaDziaKa

Z tym telewizorem to jest tak, że na ściance, o której piszesz jakoś nie bardzo to widzimy, bo będzie się odbijać światło z okien. Ale co tam, najwyżej zrezygnujemy z telewizora :lol: Z oknami jest tak, że jestem bardzo mile zaskoczona, bo pierwsze nasze plany były takie, żeby je powiększyć, ale teraz widzę, że byłoby to niepotrzebne, bo są naprawdę wystarczająco duże. Jak zobaczysz na zdjęciu - zrobiliśmy wejście do garażu z zewnątrz i to był dobry wybór, bo dzięki temu będzie dużo więcej miejsca w wiatrołapie na szafę czy wieszaki. Bardzo jestem też zadowolona z tarasu, bo wydawało mi się, że będzie mniejszy. Kuchnia i spiżarka - rewelacja, trochę większa mogłaby być łazienka, ale to kwestia aranżacji.