Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Negocjacje cenowe

Recommended Posts

Witam,

Ja się prawie nie targowałem.

Bo cena wyjściowa była tak dobra, że tylko dla zasady nieśmiało zaproponowałem 5% mniej, na co Pan przystał i już więcej się nie wygłupiałem.

Coś mi się wydaje, że trafiłem z ekipą w dzisiątkę.

Budują wspaniale (potwierdzone przez niezależnego inspektora), są słowni, nie ma niespodzianek.

[chyba im dam premię na koniec, jak tak dalej pójdzie]

• 4 weeks później...
Ja tam swoją ekipę też mogę polecać... NA prawdę myslacy, pożadni i nie za bardzo bałąganią... Może nie są super tani, ale ja uznałem, że jak człowiek jest zmotywowany finansowo to dobrze robi. Na razie potwierdza się.. 8)

• 2 weeks później...

GrzesioO,

spotkałam się z tą ekipą, ale oni robią głównie w technologii drewnianej, a dom murowany to chyba tylko Tobie stawiali i teraz mam wątpliwości, chociaż majster zrobił na mnie dobre wrażenie. W ogóle okazało się, że budowali już w mojej okolicy i to nawet po drugiej stronie ulicy, na której mieszkam :o . Ale też drewniany. :(

Poza tym mówił, że jeszcze będzie robił wykończeniówkę u Ciebie, i tam, gdzie teraz robią, to jeszcze jakby miał i u nas robić, to boję się, że się nie wyrobi, albo przyśle kogoś innego, a sam będzie się pojawiał tylko od czas do czasu.

Więc chyba poszukam innej ekipy.

Może kze prześle namiary na swoją?

Dzięki kze.

Ale szybka odpowiedź.

No tak, jak ktoś bije rekordy, to często na forum zagląda. :wink:

Fajnie.

A wracając do tematu tego wątku, to ja na razie też się nie targowałam, mam na oku dwie najtańsze ekipy, a resztę od razu odrzuciłam, bo ich oferty były prawie dwa razy droższe od tych pozostałych, więc na pewno tyle by nie zeszli z ceny.

Dzięki kze.

Ale szybka odpowiedź.

No tak, jak ktoś bije rekordy, to często na forum zagląda. :wink:

Fajnie.

A wracając do tematu tego wątku, to ja na razie też się nie targowałam, mam na oku dwie najtańsze ekipy, a resztę od razu odrzuciłam, bo ich oferty były prawie dwa razy droższe od tych pozostałych, więc na pewno tyle by nie zeszli z ceny.

Tylko nie zawsze najtańsze ekipy są najlepsze... :roll: Niemniej kryterium cenowe jest bardzo rozsądnym kryterium. 8)

GrzesioO,

spotkałam się z tą ekipą, ale oni robią głównie w technologii drewnianej, a dom murowany to chyba tylko Tobie stawiali i teraz mam wątpliwości, chociaż majster zrobił na mnie dobre wrażenie. W ogóle okazało się, że budowali już w mojej okolicy i to nawet po drugiej stronie ulicy, na której mieszkam :o . Ale też drewniany. :(

Poza tym mówił, że jeszcze będzie robił wykończeniówkę u Ciebie, i tam, gdzie teraz robią, to jeszcze jakby miał i u nas robić, to boję się, że się nie wyrobi, albo przyśle kogoś innego, a sam będzie się pojawiał tylko od czas do czasu.

Więc chyba poszukam innej ekipy.

Może kze prześle namiary na swoją?

Oj, piękny mi dom wymurowali, piękny.

Będą jeszcze robić. Bo na razie jest stan surowy.

To życzę byś znalazła taką samą ekipę jak "moja", czyli Pan Adam.

Bo ja jestem bardzo zadowolony.

Tylko że te moje najtańsze nie są jeszcze takie najtańsze w porównaniu z ekipami osób, które budują ten sam dom co ja, tylko w innej części Polski.

No bo koszt wybudowania domu w Wawie jest wiekszy niż np. w Szczecinie czy Przemyślu.. :roll: Stolica ma swoje prawa... :evil:

• 3 weeks później...
Tylko że te moje najtańsze nie są jeszcze takie najtańsze w porównaniu z ekipami osób, które budują ten sam dom co ja, tylko w innej części Polski.

No bo koszt wybudowania domu w Wawie jest wiekszy niż np. w Szczecinie czy Przemyślu.. :roll: Stolica ma swoje prawa... :evil:

Tu bym polemizowała. Czytając wątki na temat płac wykonawców przekonałam się, że właśnie w Szczecinie jest drożej, niż gdziekolwiek. W tej materii bijemy Warzszawę na głowę. 8) Buduję dom 230m2 powierzchni użytkowej. Oferty od 42 tys. do 78 tys. za stan surowy otwarty. Zawsze próbuję się targowac ale nadal z pewną nieśmiałością i róznie mi to wychodzi. Czasem mam wrażenie, że potencjalny wykonawca w ogóle nie dopuszcza do siebie myśli o jakichkolwiek negocjacjach ale zawsze warto próbowac. :D

Chodzą słuchy, że te ekipy warszawskie wcale już nie takie drogie. Ponoć troszkę spuszczają tonu, bo "przyjezdne" ekipy się dobrze zadomowiły.

Dostałam wycenę za 263 p.u.(+32 garażu) z więźbą i pokryciem dachu - robocizna - 48.000. To chyba nie jest wygórowana cena ? - choć może się mylę, dopiero rozpoczynam casting...