Kamil1967 03.02.2006 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 A ja mam ofertę na 29k za stan surowy otwarty za D24 parter 145m2 z podwójnym garażem i piwnicą pod nim, strop drewniany. ekipa górali sprawdzona u kilku znajomych. Dla zasady będę się targował o 500-1000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 04.02.2006 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2006 Tylko że te moje najtańsze nie są jeszcze takie najtańsze w porównaniu z ekipami osób, które budują ten sam dom co ja, tylko w innej części Polski. No bo koszt wybudowania domu w Wawie jest wiekszy niż np. w Szczecinie czy Przemyślu.. Stolica ma swoje prawa... Tu bym polemizowała. Czytając wątki na temat płac wykonawców przekonałam się, że właśnie w Szczecinie jest drożej, niż gdziekolwiek. W tej materii bijemy Warzszawę na głowę. Buduję dom 230m2 powierzchni użytkowej. Oferty od 42 tys. do 78 tys. za stan surowy otwarty. Zawsze próbuję się targowac ale nadal z pewną nieśmiałością i róznie mi to wychodzi. Czasem mam wrażenie, że potencjalny wykonawca w ogóle nie dopuszcza do siebie myśli o jakichkolwiek negocjacjach ale zawsze warto próbowac. Okolice Warszawy, to bardzo duży rynek budowlany i na pewno nie najdrozszy. Olbrzymia ilość hurtowni, najwyższe w Polsce rabaty (co widze po ofertach w dziale ogłoszeń na tym forum). Duża ilość wykonawców, w tym tych tańszych ze "ściany wschodniej" lub zza Buga. Niestety materiały w okolicach Szczecina są drozsze choćby z tego wzgledu, że nie ma tu zbyt wiele zakładów je produkujących i na ich cene wpływają koszty transportu. Dodatkowo szefowie firm budowlanych mają duże problemy z pracownikami, bo Ci wolą pracować za granicą (szczególnie modne Niemcy i Norwegia). Przez to cena robocizny też jest wyższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 07.02.2006 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 Ja tam za 180pow użytkowej i 290całkowitej (w tym garaż 45mkw) mam zapłacić 32tyś (fundamenty, stan zero, ściany działowe i nosne, schody, więźba, taras, strop). Moge polecić swoją ekipe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majania 03.11.2006 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 Wycena mojego dmomu (140 m2) od najtanszej brygady tj. 20 000 za stan surowy z dachem...do najdroższej tj. 30 000 z bez dachu.... Tyle tylko ze ta najtańsza dzień przed wejsciem na plac budowy stwierdziła ze wyjeżdża na zachód...szkoda ze wytyczyliśmy budynek...bedzie czekało do wiosny... W związku z powyższym umowę na stan surowy bez dachu podpisaśmy na 24 000... złoty srodek ?? Wnioski proszę wyciągnąc indywidualnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts