Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Negocjacje cenowe

Recommended Posts

Tylko że te moje najtańsze nie są jeszcze takie najtańsze w porównaniu z ekipami osób, które budują ten sam dom co ja, tylko w innej części Polski.

No bo koszt wybudowania domu w Wawie jest wiekszy niż np. w Szczecinie czy Przemyślu.. :roll: Stolica ma swoje prawa... :evil:

Tu bym polemizowała. Czytając wątki na temat płac wykonawców przekonałam się, że właśnie w Szczecinie jest drożej, niż gdziekolwiek. W tej materii bijemy Warzszawę na głowę. 8) Buduję dom 230m2 powierzchni użytkowej. Oferty od 42 tys. do 78 tys. za stan surowy otwarty. Zawsze próbuję się targowac ale nadal z pewną nieśmiałością i róznie mi to wychodzi. Czasem mam wrażenie, że potencjalny wykonawca w ogóle nie dopuszcza do siebie myśli o jakichkolwiek negocjacjach ale zawsze warto próbowac. :D

Okolice Warszawy, to bardzo duży rynek budowlany i na pewno nie najdrozszy. Olbrzymia ilość hurtowni, najwyższe w Polsce rabaty (co widze po ofertach w dziale ogłoszeń na tym forum). Duża ilość wykonawców, w tym tych tańszych ze "ściany wschodniej" lub zza Buga.

Niestety materiały w okolicach Szczecina są drozsze choćby z tego wzgledu, że nie ma tu zbyt wiele zakładów je produkujących i na ich cene wpływają koszty transportu. Dodatkowo szefowie firm budowlanych mają duże problemy z pracownikami, bo Ci wolą pracować za granicą (szczególnie modne Niemcy i Norwegia). Przez to cena robocizny też jest wyższa.

• 8 months później...

Wycena mojego dmomu (140 m2) od najtanszej brygady tj. 20 000 za stan surowy z dachem...do najdroższej tj. 30 000 z bez dachu.... Tyle tylko ze ta najtańsza dzień przed wejsciem na plac budowy stwierdziła ze wyjeżdża na zachód...szkoda ze wytyczyliśmy budynek...bedzie czekało do wiosny...

W związku z powyższym umowę na stan surowy bez dachu podpisaśmy na 24 000... złoty srodek ?? Wnioski proszę wyciągnąc indywidualnie :D