Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czytac należy ze zrozumieniem :wink:

Budowa zaczeta 3 tygodnie temu a jest już strop. Czyli stan zero + parter + strop w trzy tygodnie.

i uważasz że stan zero + mury + strop w 3 tygodnie to nie jest niezłe tempo? :o

przecież w te 3 tygodnie to ławy jeszcze nie uzyskały 100% mocy... a tu już na nich stoi prawie cały dom...

:roll:

• Odpowiedzi 187
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

tempo naprawde niezle,ciekawe czy bez szkod dla jakosci ??

u mnie aktualnie wymurowane sciany z bloczkow,dni roboczych zajelo to dokladnie 7(siedem)a liczac przerwy technologiczne,weekend i dokonczenie budowy poprzedniego inwestora 12 dni.teraz ocieplenie i izolacja scian fund. plus zasypywanie i obsypywanie,mysle ze w sobote skoncza.

co do domu bez dachu,znajomy budowlaniec budowal dom dla siebie i zostawil bez dachu,tyle tylko ze strop dysperbitem przelecial.jak jezdze na Polwysep Heslki to po drodze mijam dom,wystawiony parter plus sciany kolankowe bez wiezby,sek w tym ze do tego roku stalo to odkryte.A moja pamiec ze zaczalem to zauwazac datuje sie spokojnie ze 3 lata wstecz.wiec ja tam bym sie jedna zima nie przejmowal i mysle ze rowniez mnie to czeka.

pozdrawiam

Szanowni Państwo czytam i czytam i się nie mogę zrozumieć :o jak to możliwe w temacie postu napisałem "jak zabezpieczyć na zimę dom bez dachu ?" i w treści rozwinąłem ten wątek poprzedzając zupełnie nieistotnym wstępem o "rozpoczęciu budowy" a wiele osób przyczepiło się właśnie do wstępu i rozpisują się na temat tempa budowy....

Osobą które zrozumiały pytanie bardzo dziękuję za odpowiedz, pozostałym wyjasniam ze:

- fundamenty zostały wykonane w lipcu

- ocieplenie w sierpniu

- zasypanie we wrześniu

- w październiku rozpoczęcie murowania ścian, ok. 3 tyg. temu :)

- strop w trakcie realizacji :lol:

czyli tempo całkiem normalne :D

hm... a czy na tym stropie przewidujesz jeszcze przed zimą ustawić ściany poddasza (jeśli będziesz miał).... bo jeśli tak to jedynie te ściany musiałbyś zabezpieczyć od góry folią , bo np. jeśli budujesz z ceramiki i napadałoby Ci wody do środka pustaka to zimą mogłoby Ci te pustaki porozsadzać :roll: ...samego stropu raczej nie trzeba zabezpieczać...aczkolwiek jeśli czujesz duzy dyskomfort psychiczny z tego powodu to możesz rozłożyc folię.... na pewno nie zaszkodzi :wink:

pozdrawiam, smoczyca

zacząłem budowę 3 tyg. temu

no cóż, napisałeś w pierwszym poście mylącą informację to co się dziwisz...

a po tym że nie dostałeś żadnej odpowiedzi możesz wyciągnąć wniosek że nic nie trzeba robić...

budynek przez zimę się nie zawali, a jakby jednak sie zawalił tzn że i tak była odwalona fuszerka :wink:

...aczkolwiek jeśli czujesz duzy dyskomfort psychiczny z tego powodu to możesz rozłożyc folię.... na pewno nie zaszkodzi :wink:

pozdrawiam, smoczyca

Pamietaj jednak aby tę folię dobrze zabezpieczyć przed wiatrem. W okresie jesienno-zimowym lubi czasami porządnie powiać.

Najlepiej poukładaj na folii w wielu miejscach cegły, solidne kamienie. Powinno wystarczyć, chociaż przed trąbą powietrzną nie zabezpieczy. :wink:

...aczkolwiek jeśli czujesz duzy dyskomfort psychiczny z tego powodu to możesz rozłożyc folię.... na pewno nie zaszkodzi :wink:

pozdrawiam, smoczyca

Pamietaj jednak aby tę folię dobrze zabezpieczyć przed wiatrem. W okresie jesienno-zimowym lubi czasami porządnie powiać.

Najlepiej poukładaj na folii w wielu miejscach cegły, solidne kamienie. Powinno wystarczyć, chociaż przed trąbą powietrzną nie zabezpieczy. :wink:

I wiatr porwie tę folię z tymi cegłami na głowę przypadkowego przechodnia. Stuk puk w czaszku.

Witam

My zaczelismy budowe 3 lata temu. :-? W pierwszym roku (sierpien) fundamenty , w nastepnym sciany oraz strop i w takim stanie pozostawilismy na zime. Niczym nie zabezpieczalismy stropu i nic sie nie stalo. Zabezpieczylismy wszystkie wejscia do domu (okna, drzwi) a w domu oczywiscie przykrylismy blacha schody prowadzace na gore. W czasie zeszlorocznych b. silnych wiatrow zerwalo nam blache , ktora spadla obok domu ( na szczescie nikomu nic sie nie stalo). moim zdaniem nie ma sensu niczym przykrywac stropu, wystarczy tylko porzadnie zabezpieczyc wszystkie ewentualne wejscia .

• 11 months później...
Witam prosze o radę.Mam problemy z ekipą budowlaną.Dokładnie mówiąc panowie się nie pokazują od miesiąca na budowie ciągle nas zbywając.Niestety nie mamy umowy(ekipa z polecenia ).Ręce nam już opadają.Mam pytanie czy na zimę korzystnie jest zostawić dom bez stropu czyli same mury albo ze stropem bez dachu.Która opcja jest lepsza.I jakie są konsekwencje zostawienia domu w takim stanie na zimę.Bo nie wiem czy mamy na siłe szukać teraz ekipy czy poczekać do marca.Pozdrawiam i prosze o pomoc!!!!!!!

• 1 year później...

Mam wymurowaną piwnicę, parter i strop nad parterem. Oczywiście nie mam okien i nad schodami na poddasze jest otwarta przestrzeń.

Proszę mi powiedzieć czym grozi niezabezpieczenie deskami lub folią otworów okiennych i drzwiowych?

Czy to niezbędny zabieg? mury i tak przemarzną.

Przestrzeń nad schodami mam zamiar zabezpieczyć folią aby woda się nie dostawała do środka budynku.