Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 187
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U nas dom stał w taki sposób i b.dobrze przetrwał zimę. Koniecznie trzeba zabezpieczyć schody, żeby z góry nie lała się woda i śnieg. My naciągnęliśmy plandekę na szkielet z desek, żeby pod ciężarem śniegu nie zapadło się do środka - sprawdziło się :wink:

Jeśli masz maty słomiane, to dobrze ponoć położyć na stropie, ale nie próbowaliśmy, bo nie mieliśmy.

A ja zastanawiam się czy przykryty lecz nieotynkowany dom budowany z porothermu 30 może sobie stać przez zimę? Wiadomo że są to pustaki na pióro wpust i w pionowe łąxczenia może dostawać się woda pod wpływem zacinającego deszczu co może skutkować pęknięciami pustaka. Jak myślicie?

Okna wstawione :wink:

A ja zastanawiam się czy przykryty lecz nieotynkowany dom budowany z porothermu 30 może sobie stać przez zimę? Wiadomo że są to pustaki na pióro wpust i w pionowe łąxczenia może dostawać się woda pod wpływem zacinającego deszczu co może skutkować pęknięciami pustaka. Jak myślicie?

Okna wstawione :wink:

A co poradzisz jak już stoi? Mało kto tynkuje dom zaraz po wymurowaniu. Nic się pustakom nie stanie jak tochę zmokną

• 7 months później...

Witam serdecznie

Sprawa wygląda nastepująco. Buduje dom parterowy z nieużytkowym poddaszem. Dom ma wymurowane ściany parteru , wieniec i belki stropowe. Z róznych powodów ( miedzy innymi finansowych) nie bede mógł w tym roku dalej pociągnąć budowy.

Jak zabezpieczyc odkryty parter przed zimą ? Myślałem zeby przybić OSB 3 na okres zimy i pozniej je zdemontowac ( i tak na końcu wróci tam spowrotem )

Macie jakieś pomysły ?

Pozdrawiam

to cóż tu wymyśleć???

trzeba skończyć dach, a jak nie ma kasy to nie

bo przecież nie ma sensu chyba robić "dachu tymczasowego"

najlepiej to te belki byłoby zdjąć, ułożyć gdzieś z przekładkami, przykryć /daszek/

a ściany przykryć folią, czymś docisnąć/

ale i bez zdejmowania jak belki sobie powiszą w powietrzu to nic im się przez 1 zimę nie stanie chyba /no mogą się trochę pokręcić/

chyba że je ktoś ukradnie

Edytowane przez beton44

Witam serdecznie

Jak zabezpieczyc odkryty parter przed zimą ? Myślałem zeby przybić OSB 3 na okres zimy i pozniej je zdemontowac ( i tak na końcu wróci tam spowrotem )

A napisz nam dlaczego i co Ty tam chcesz zabezpieczać. Te belki stropowe to pewnie z betonu, więc nic im się nie stanie. Ściany z czego murowane?

Fotek niestetz nie posiadam. Belki sa drewniane. Ich demontaz i cieple zadaszone legowisko na zime to nie problem. Boje sie bo poprostu nie widzialem jeszcze domu pozostawionego w takim stanie i tak naprawde nie wiem jakie konsekwencje moga wznikac z przerwania budowy na tym etapie. Wilgoci sie nie boje , budujemy bez kredytu wiec do samych tynkow jeszcze ze 2 wiosny , nie wspominajac o przeprowadzce.

Dom na plycie fundamentowej sciany porotherm 25

Edytowane przez aDw

Fotek niestetz nie posiadam. Belki sa drewniane. Ich demontaz i cieple zadaszone legowisko na zime to nie problem. Boje sie bo poprostu nie widzialem jeszcze domu pozostawionego w takim stanie i tak naprawde nie wiem jakie konsekwencje moga wznikac z przerwania budowy na tym etapie.

To ja takich belek bym na tak długo na zimę absolutnie nie zostawiał. Ja bym na twoim miejscu ich wogóle jeszcze nie kupował. Drewno mocno "pracuje" i w czasie powtarzalnego procesu schnięcia/namakania może ci się w cholerę powyginać i/lub poskręcać. Tak mocno, że może nawet będziesz musiał je wywalić i kupić nowe (częściowo). Co innego gdy zostawia się na dachu na zimę więźbę, która jest poskręcana, pozbijana i połączona łącznikami. Wtedy te wszystkie łączenia nie dają drewnu tak pracować...

A co nie napiszesz z czego masz ściany, to nie napiszesz...

Ja o porotherm bym się nie bał. Sam zostawiłem mój SSO bez dachu na zimę i nic się ze ścianami nie stało. Tylko jak by co,u mnie ściany od góry były pozamykane wieńcem z B20, więc woda opadowa czy roztopowa nie lała się do środka i zimą nie zamarzała.

Generalnie jednak jak ktoś ci już napisał przez 1 zimę nic ci się złego ze ścianami nie stanie, gorzej to drewno...

• 4 weeks później...

Hej,

Chciałbym całkowicie "wyłączyć" na zimę. Dom ma około 15 lat, na ogrzewanie potrzebuje gdzieś 3-4k zł na sezon co zupełnie się nie kalkuluje biorąc pod uwagę fakt że nikt tam nie mieszka.

Czy ktoś z Was robił już coś podobnego? Jak dom wyglądał po zimie?

Czy jest to bezpieczne ? Dom jest ogrzewany piecem węglowym, w domu jest oczywiście instalacja CO, na podłogach parkiety, na ścianach boazeria. Jak to wszystko zabezpieczyć ? Wystarczy spuścić wodę z CO, instalacji wodnej, czy nic się z tym nie stanie ?

Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi.

spuścić wodę z centralnego /instalacja, kocioł, otwierasz gdzieś w najniższym miejscu, jak są spadki samo spłynie, jak jakieś wygibas

przedmuchać

wodociąg - zakręcić wodę /sprawdzić czy zawór trzyma - najlepiej rozkręcić gdzieś niedaleko instalację,

przez to miejsce spłynie też woda z instalacji/

/, gdzie jest zawór - studzienka to się nic nie stanie ew. przykryć czymś właz, gdy w piwicy czymś opatulić mocno

, ew. gdzieś na parterze to gorzej może zamarznąć i pęknąć zawór pomimo "opatulenia

bojler elektryczny - z niego woda się nie wyleje sama, trzeba rozkręcić tzw "śrubunki"

pod nim...

i - czekać wiosny, jeżeli woda nie wylewa się sama okienkami piwnic, drzwiami /pęknięty zawór to już dobrze,

puścić wodę, napełnić instalację co

i obserwować ściany :-) czy się gdzieś nie leje....

kanalizacja wyciągnąć wodę z syfonów, zatkać gazetami

Edytowane przez beton44