rozyczka1191 02.11.2009 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 ja mam podobny problem, z tym ze mam juz zalozona wiezbe, dachowki nie zakladam w tym roku poniewaz przyjechala wadliwa i ja reklamujemy bedziemy przykrywac plandeka, kupilam dwie na allegro, jedna 15x16m, druga 8x12boje sie najbardziej o strop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 02.11.2009 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 U nas dom stał w taki sposób i b.dobrze przetrwał zimę. Koniecznie trzeba zabezpieczyć schody, żeby z góry nie lała się woda i śnieg. My naciągnęliśmy plandekę na szkielet z desek, żeby pod ciężarem śniegu nie zapadło się do środka - sprawdziło się Jeśli masz maty słomiane, to dobrze ponoć położyć na stropie, ale nie próbowaliśmy, bo nie mieliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marxxx 03.11.2009 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 A strop czym masz zamiar nakryć? Można zostawić bez przykrycia? postaram się go w całości nakryć folią w taki sposób aby pod folią był przewiew i nie gromadziła się woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 03.11.2009 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 A ja zastanawiam się czy przykryty lecz nieotynkowany dom budowany z porothermu 30 może sobie stać przez zimę? Wiadomo że są to pustaki na pióro wpust i w pionowe łąxczenia może dostawać się woda pod wpływem zacinającego deszczu co może skutkować pęknięciami pustaka. Jak myślicie? Okna wstawione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzioras 03.11.2009 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 A ja zastanawiam się czy przykryty lecz nieotynkowany dom budowany z porothermu 30 może sobie stać przez zimę? Wiadomo że są to pustaki na pióro wpust i w pionowe łąxczenia może dostawać się woda pod wpływem zacinającego deszczu co może skutkować pęknięciami pustaka. Jak myślicie? Okna wstawione A co poradzisz jak już stoi? Mało kto tynkuje dom zaraz po wymurowaniu. Nic się pustakom nie stanie jak tochę zmokną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rozyczka1191 04.11.2009 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 Pustakom z pewnoscia nic nie bedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aDw 01.07.2010 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 Witam serdecznie Sprawa wygląda nastepująco. Buduje dom parterowy z nieużytkowym poddaszem. Dom ma wymurowane ściany parteru , wieniec i belki stropowe. Z róznych powodów ( miedzy innymi finansowych) nie bede mógł w tym roku dalej pociągnąć budowy. Jak zabezpieczyc odkryty parter przed zimą ? Myślałem zeby przybić OSB 3 na okres zimy i pozniej je zdemontowac ( i tak na końcu wróci tam spowrotem ) Macie jakieś pomysły ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 02.07.2010 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2010 OSB przez okres zimy tak się powygina, że już ich nie wykorzystasz.Myślę że gruba folia przyciśnięta kamieniami będzie lepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aDw 02.07.2010 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2010 Folia ułożona na belkach stropowych ? Pierwszy deszcz czy śnieg i folia wyląduje na chudziaku , chyba ze masz jakis inny sposób wykonania tego. Może ktoś jeszcze ma jakis pomysł ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 02.07.2010 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2010 a co to znaczy te "belki stropowe" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aDw 02.07.2010 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2010 poddasze bedzie nieużytkowe , a strop nad parterem to belki drewniane 7x18 w rozstawie co 40 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 02.07.2010 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2010 (edytowane) to cóż tu wymyśleć??? trzeba skończyć dach, a jak nie ma kasy to nie bo przecież nie ma sensu chyba robić "dachu tymczasowego" najlepiej to te belki byłoby zdjąć, ułożyć gdzieś z przekładkami, przykryć /daszek/a ściany przykryć folią, czymś docisnąć/ ale i bez zdejmowania jak belki sobie powiszą w powietrzu to nic im się przez 1 zimę nie stanie chyba /no mogą się trochę pokręcić/chyba że je ktoś ukradnie Edytowane 2 Lipca 2010 przez beton44 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertmm 03.07.2010 04:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2010 Masz zdjęcie ścian i belek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek EM08 06.07.2010 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 Witam serdecznie Jak zabezpieczyc odkryty parter przed zimą ? Myślałem zeby przybić OSB 3 na okres zimy i pozniej je zdemontowac ( i tak na końcu wróci tam spowrotem ) A napisz nam dlaczego i co Ty tam chcesz zabezpieczać. Te belki stropowe to pewnie z betonu, więc nic im się nie stanie. Ściany z czego murowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aDw 06.07.2010 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 (edytowane) Fotek niestetz nie posiadam. Belki sa drewniane. Ich demontaz i cieple zadaszone legowisko na zime to nie problem. Boje sie bo poprostu nie widzialem jeszcze domu pozostawionego w takim stanie i tak naprawde nie wiem jakie konsekwencje moga wznikac z przerwania budowy na tym etapie. Wilgoci sie nie boje , budujemy bez kredytu wiec do samych tynkow jeszcze ze 2 wiosny , nie wspominajac o przeprowadzce. Dom na plycie fundamentowej sciany porotherm 25 Edytowane 6 Lipca 2010 przez aDw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek EM08 06.07.2010 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 Fotek niestetz nie posiadam. Belki sa drewniane. Ich demontaz i cieple zadaszone legowisko na zime to nie problem. Boje sie bo poprostu nie widzialem jeszcze domu pozostawionego w takim stanie i tak naprawde nie wiem jakie konsekwencje moga wznikac z przerwania budowy na tym etapie. To ja takich belek bym na tak długo na zimę absolutnie nie zostawiał. Ja bym na twoim miejscu ich wogóle jeszcze nie kupował. Drewno mocno "pracuje" i w czasie powtarzalnego procesu schnięcia/namakania może ci się w cholerę powyginać i/lub poskręcać. Tak mocno, że może nawet będziesz musiał je wywalić i kupić nowe (częściowo). Co innego gdy zostawia się na dachu na zimę więźbę, która jest poskręcana, pozbijana i połączona łącznikami. Wtedy te wszystkie łączenia nie dają drewnu tak pracować... A co nie napiszesz z czego masz ściany, to nie napiszesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aDw 06.07.2010 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 Nie zdazylem edytowac przed Toba. Dom na plycie fundamentowej sciany porotherm 25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek EM08 06.07.2010 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 Ja o porotherm bym się nie bał. Sam zostawiłem mój SSO bez dachu na zimę i nic się ze ścianami nie stało. Tylko jak by co,u mnie ściany od góry były pozamykane wieńcem z B20, więc woda opadowa czy roztopowa nie lała się do środka i zimą nie zamarzała.Generalnie jednak jak ktoś ci już napisał przez 1 zimę nic ci się złego ze ścianami nie stanie, gorzej to drewno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tankian 02.08.2010 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 Hej, Chciałbym całkowicie "wyłączyć" na zimę. Dom ma około 15 lat, na ogrzewanie potrzebuje gdzieś 3-4k zł na sezon co zupełnie się nie kalkuluje biorąc pod uwagę fakt że nikt tam nie mieszka. Czy ktoś z Was robił już coś podobnego? Jak dom wyglądał po zimie? Czy jest to bezpieczne ? Dom jest ogrzewany piecem węglowym, w domu jest oczywiście instalacja CO, na podłogach parkiety, na ścianach boazeria. Jak to wszystko zabezpieczyć ? Wystarczy spuścić wodę z CO, instalacji wodnej, czy nic się z tym nie stanie ? Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 02.08.2010 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 (edytowane) spuścić wodę z centralnego /instalacja, kocioł, otwierasz gdzieś w najniższym miejscu, jak są spadki samo spłynie, jak jakieś wygibas przedmuchać wodociąg - zakręcić wodę /sprawdzić czy zawór trzyma - najlepiej rozkręcić gdzieś niedaleko instalację, przez to miejsce spłynie też woda z instalacji/ /, gdzie jest zawór - studzienka to się nic nie stanie ew. przykryć czymś właz, gdy w piwicy czymś opatulić mocno , ew. gdzieś na parterze to gorzej może zamarznąć i pęknąć zawór pomimo "opatulenia bojler elektryczny - z niego woda się nie wyleje sama, trzeba rozkręcić tzw "śrubunki" pod nim... i - czekać wiosny, jeżeli woda nie wylewa się sama okienkami piwnic, drzwiami /pęknięty zawór to już dobrze, puścić wodę, napełnić instalację co i obserwować ściany czy się gdzieś nie leje.... kanalizacja wyciągnąć wodę z syfonów, zatkać gazetami Edytowane 2 Sierpnia 2010 przez beton44 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts