mrenias 04.12.2010 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 Pogoda nie jest zbyt obiecująca http://www.twojapogoda.pl/16dni.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zanka 04.12.2010 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 :eek:SUPER......JAK TAKA MA BYĆ POGODA ,TO PODEJRZEWAM ,ŻE DEKARZE PO NOWYM ROKU PRZYJDĄ:bash:A WIĘŹBA CZEKA.......A ILE ŚNIEGU W DOMU LEŻY:eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 04.12.2010 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 my też niestety nie zdązyliśmy z dachówką. Folia jest położona. Dekarz nie naciągnął jej jednak na maksa i miejscami się poodklejała. Zakładki są dość spore. Obawiam się, że opady mogą spowodować dalsze osłabienie folii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awieuro 05.12.2010 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 To co to za dekarze....! Załacili i tak cię zostawili? Powinni już dawno odśnieżyć dach i dalej robić. Nie zostawia się tak dachu bo śnieg i mróz. Chyba że to pipy nie dekarze.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zanka 05.12.2010 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 Teraz jest zimno,ale widzę na innych budowach ,że dekarze idą z pracą:)może i u mnie się pojawią:)bo znowu ma padać .....jak położą folie to bede się martwić kiedy położą dachówke ,żeby folia nie była odkryta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zanka 07.12.2010 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2010 :)WITAM.WCZORAJ POJAWILI SIĘ DEKARZE I WZIĘLI SIĘ DO PRACY.MAM NADZIEJE ,ŻE DZISIAJ DOJADĄ BO TROCHĘ MROŹNO,ALE OBIECALI ŻE BEDĄ.ZACZELI JUŻ PRZYBIJAĆ FOLIE,ŁATY I KONTRŁATY:cool:NARAZIE JESTEM DOBREJ MYŚLI.POZDRAWIAM:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sacha 08.12.2010 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 (edytowane) :)WITAM.WCZORAJ POJAWILI SIĘ DEKARZE I WZIĘLI SIĘ DO PRACY.MAM NADZIEJE ,ŻE DZISIAJ DOJADĄ BO TROCHĘ MROŹNO,ALE OBIECALI ŻE BEDĄ.ZACZELI JUŻ PRZYBIJAĆ FOLIE,ŁATY I KONTRŁATY:cool:NARAZIE JESTEM DOBREJ MYŚLI.POZDRAWIAM:) Zrobić "grzańca" i systematycznie ich dogrzewać. Edytowane 8 Grudnia 2010 przez sacha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zanka 10.12.2010 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2010 :)OCZYWIŚCIE ,ŻE GRZANIEC TO DOBRY POMYSŁ W ZIME:),ALE NIE W CZASIE PRACY (DEKARZY)pozdrawiam wszystkich dekarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 10.12.2010 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2010 u mnie już skończyli.po strachu, mam dach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus6 10.12.2010 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2010 witam wszystkich i PROSZĘ O FACHOWĄ PORADĘ niestety ja również jak niektórzy z Was mam problemy z niedokończonym dachem. Murarze z firmy budującej mój dom ze względu na pogodę nie zdąrzyli domurować kominów w klinkierze (powyżej kalenicy) a dekarze czekają. Jest wykonana tylko więżba (płatwie, krokwie, jętki) nie ma jeszcze położonej membramy dachowej - może to nawet dobrze. Wszystko wskazuje na to że roboty murarskie przy kominach firma wznowi dopiero w przyszłym roku na wiosnę!! MOJE PYTANIA: 1. Czy więźba dachowa może "przeczekać" okres zimowy bez żadnego negatywnego wpływu na jej stan - wilgotne drewno, mrozy?2. Czy na wiosnę nie trzeba będzie stawiać jej od nowa z nowego materiału? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 10.12.2010 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2010 Nie martw się. Wszystko będzie dobrze. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abigaill 10.12.2010 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2010 U nas też lipa.Dach miał być we wrześniu,poźlizg niezły co? Położyli folię i poszli - powiedzieli,że zimą nie pracują.Szukamy nowej ekipy,choć nie wiem czy warto czy czekać aż łaskawie zrobią ten dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 11.12.2010 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2010 Po prostu Cię zlekceważyli , delikatnie mówiąc. Rób teraz , szkoda foli . Chyba ,że za 2 zł. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helixwroclaw2005 11.12.2010 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2010 abigaill zrobili tak jak umowa im na to pozwalała. Założę się, że pewnie dogadaliście się za niską stawkę za m2 i bez umowy.Dach można kończyć nawet w styczniu ... Napisz gdzie ta budowa w Polsce jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abigaill 11.12.2010 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2010 ja Wam dam niską stawkę!!! nie wiem gdzie się za niską stawkę buduje,niby najepsi w okolicy,w 3 dni chcieli zrobić bo mają dużo ludzibudowa za Bydgoszczą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 11.12.2010 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2010 Abigaill, moi dekarze też mnie olali. Twierdzą, że pogoda im nie pasuje. Jak mróz to za zimno, jak temperatura dodatnia, to śnieg za duży. W okolicy dachy robią, a Ci albo wrażliwi albo mało doświadczeni i nie umieją pracować zimą (temu, że pracują gdzie indziej w tym czasie zaprzeczają). Twierdzą, że jest za dużo śniegu między łatami i jego usunięcie może uszkodzić folię, więc lepiej nie ruszać i poczekać. W efekcie mamy dach zafoliowany, ołacony, dachówka wciągnięta na dach i czekamy. Przynajmniej obróbki blacharskie mogliby zrobić, bo blacha jest gotowa. Jestem wściekła przez to i staram się uspokoić i przyzwyczaić do myśli, że dach będzie pewnie po nowym roku i to nie wiadomo kiedy. Chyba, że znajdziemy inną ekipę, która umie pracować w takich warunkach.Nasz problem tkwi w tym, że mamy generalnego wykonawcę, który do dachu wziął podwykonawcę. Z tym pierwszym współpraca była i jest bardzo dobra, facet jest starej daty, solidny, słowny. Nie było żadnych problemów, szli jak burza i w efekcie nie podpisaliśmy umowy. Nie mamy więc ustalonego terminu zakończenia. Od odpowiedzialności się nie uchyla, ale gdybym miała termin, to mogłabym przynajmniej kary umowne naliczyć, a tak to nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zanka 12.12.2010 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 Super w sobote przyjechał dekarz z dużą ekipą.......ale pojechał do domu,bo śnieg sypał konkretnie i wiało:bye:Mogę tylko się pocieszać tym ,że na innych dachach też nie skończone.:no:Boje się o membrane...czy się nie rozciągnie jest dobrej jakości i gruba ,ale...(..DELTA-VENT S DORKEN )różnie to bywa.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 12.12.2010 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 ja też boję się o membranę (Corotop Strong), ale i o dachówkę, która leży w paczkach na dachu, o blachę i rynny, które przywieźli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 12.12.2010 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 Nie byłoby kłopotu z deskowaniem + papa. Nauczka dla innych , że na dachu nie warto oszczędzać 1000- 2000 zł. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 12.12.2010 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 Zgadzam się, że gdyby było deskowanie z papą, to nie byłoby problemu z membraną (dostarczonym materiałem już nie). Nie mogłam przewidzieć, że od początku listopada (wtedy była skończona więźba) do dnia dzisiejszego nie położą dachówki. Ale czy rzeczywiście deskowanie + papa na dachu 205 m2 to kwota 1000-2000 zł? Daje to 9 zł za m2 za materiał i robociznę. Decyzja o braku deskowania nie wynikała z oszczędności, ale z tego, że dekarze, murarze, inni budujący wskazywali, że takie rozwiązanie przy dachówce ceramicznej jest wystarczające. Są różne szkoły, czytałam artykuły na ten temat i cały wątek na forum. Uznaliśmy, że z folią będzie ok.Teraz - fakt, mam wątpliwości, czy to była dobra decyzja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts