gosiac 30.11.2005 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 Architekt zaproponował mi dach kopertowy z 6- cioma lukarnami o powierzchni 280 mkw. Nie wiem czy mnie na to stać. Jak policzyć koszt materiałów i robociznę na tę inwestycję? Pozdrawiam budujących gosiac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 30.11.2005 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 Daj projekt do wyceny u sprzedawcy pokryć dachowych (najlepiej kilku)Wycenią Ci materiały i robociznę.W miarę dokładnie im to wychodzi i wtedy będziesz wiedziała ile będzie kosztował dach. A tak swoją drogą 6 lukarn to jest sporo.Zapewne taniej by wyszło część z nich zamienić na okna dachowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tekt 30.11.2005 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 gosiac napisał: Architekt zaproponował mi dach kopertowy z 6- cioma lukarnami o powierzchni 280 mkw. Nie wiem czy mnie na to stać. Jak policzyć koszt materiałów i robociznę na tę inwestycję? Pozdrawiam budujących gosiac należy zwrócić uwagę że przy normalnej lub sporej rozpiętości połaci dachu kopertowego należy taką konstrukcję dachu podpierać słupkami ... rodzi to różne problemy z zaaranżowaniem pomieszczeń i przzeprowadzeniem obciążeń ze słupów na stropy sciany i fundamenty.. dach taki jest rozwiązaniem dość drogim ale za to cieszy oko (to jedno) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 30.11.2005 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 oczywiscie zalezy od pokrycia: orientacyjne ceny minimalne (roboty + materialy) : blacha jak najtaniej, bez pelnego deskowania 40 000 PLNdachowki betonowe bez deskowania 50 000 PLNdachowki ceramiczne z obrobkami blacha 55 000 PLNdachowki ceramiczne z pelnym deskowaniem ze wszystkimi dachowkami specjalnymi (brzegowe, mansardowe, kominkowe) 65 000 PLNkarpiowka czarna glazurowana ulozona w luske ze smokami w kalenicy - 120 000 PLN oczywiscie daj projekt do wyceny firmom ...ale z gory dolicz 20-30 % wiecej - firmy lubia oszczedzac, zeby ich oferta wygladala atrakcyjnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 30.11.2005 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 Yoric napisał: oczywiscie zalezy od pokrycia: oczywiscie daj projekt do wyceny firmom ...ale z gory dolicz 20-30 % wiecej - firmy lubia oszczedzac, zeby ich oferta wygladala atrakcyjnie O tak - to prawda. Jest wiele niesolidnych firm, których wyceny są zaniżone. Ale dobre i renomowane firmy robią wyceny bardzo zbliżone do rzeczywistości i raczej można coś odjąć bo przecież jest to cena wyjściowa do negocjacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dr.opsik 30.11.2005 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 Cena materiałów do pokrycia dachu nie będzie sie znacząco różniła od ceny dachu dwuspadowego bez lukarn (przyjmuję dachówkę ale przy kopertowym 280m2 z lukarnami chyba tylko o niej mowa) Cena więźby też nie będzie tragicznie wyższa. Natomiast robocizna będzie ok. dwukrotnie większa.pzdrw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 30.11.2005 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 Dr.opsik napisał: Cena materiałów do pokrycia dachu nie będzie sie znacząco różniła od ceny dachu dwuspadowego bez lukarn (przyjmuję dachówkę ale przy kopertowym 280m2 z lukarnami chyba tylko o niej mowa) Cena więźby też nie będzie tragicznie wyższa. Natomiast robocizna będzie ok. dwukrotnie większa. pzdrw Oj cena materiałów będzie się znacząco różniła: kosze, naroża - wykończenie tych elementów kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bullish 30.11.2005 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 tekt napisał: należy zwrócić uwagę że przy normalnej lub sporej rozpiętości połaci dachu kopertowego należy taką konstrukcję dachu podpierać słupkami ... rodzi to różne problemy z zaaranżowaniem pomieszczeń ja ma w projekcie dach kopertowy (około 11x11m) z 3 lukarnami i konstrukcję dachu mam opartą na "kratownicy" co wyeliminowało koniecznosc słupów podporowych na piętrze, bo kosntrukcja ta jest "spięta" centralnie i przenosi obciążenie bezposrednio na sciany zewnetrzene. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romka 30.11.2005 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 no własnie my też mamy dach kopertowy i dwa słupy w środku.dekarz,który kładł nam dachówki stwierdził ze w niemczech w ogóle nie stosują słupówdo bullischa co to znaczy centralnie spiętapozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bullish 30.11.2005 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 romka napisał: no własnie my też mamy dach kopertowy i dwa słupy w środku.dekarz,który kładł nam dachówki stwierdził ze w niemczech w ogóle nie stosują słupów do bullischa co to znaczy centralnie spięta pozdro Nie jestem fachowcem i ciezko mi jest to dokladnie opisac ale najpierw mialem w projekcie standardowo 4 slupy i architekt zaproponowal zmiane rozwiaznia na te oparte na kratownicach (podobno znany projekt Manuela ma tez takie rozwiazanie ale nie wiem dokladnie). Konstrukaca sklada sie z dwóch przecinajacych sie pod katem prostym kratownic (dach mam prawie na planie kwadratu). Kratownica to ta czesc glowna konstrukcji dachu, ktora biegnie po przekatnej dachu od jednego rogu do drugiego. Kratownica to dwie połączone w szczycie belki - tzw. krawężnice, ktore sa spieta kleszczami (belka rownoległa do stropu - mniej wiecej jest to wysokosc pozniejszego sufitu na poddaszu). Dodatkowo od kazdej kraweznicy odchodza krzyżulce (po jednym) oraz slupek od szczytu konstrukcji dachu (kratownicy) prostopadly do kleszczy. Slupek i krzyzulce zbiegaja sie i centralnie po srodku kleszczy i sa skrecane srubami - powstaje taki centralny "węzeł", który to wszystko spina (dwie kratownice). Uffgh, jak ktos to zrozumie to jest mocny )) W kazdym badz razie istnieje alternatywa dla konstrukcji opartej na słupach - oczywiscie jest troche bardziej skomplikowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romka 30.11.2005 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 wiesz co muszę to wydrukować,i w sobotę pooglądam mój dach.zależy mi na tym żeby nie było tych słupów,bo chcemy tam dać stół do pinponga.pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 01.12.2005 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2005 Pewnie już wiesz kto będzie Ci robił dach (jeśli nie, to radzę Ci już teraz umawiać się na termin wiosenny, czy letni- dobry fachowiec ma umówioną robotę na pół roku naprzód). Poproś go o obmiar i dopiero z tym udaj się do 3 firm, które zrobią Ci swoje obmiary i wycenę całości, tzn. rynny, blacha płaska, blachodachówka, gąsiory, folie(membrany).Przy dachówce, czy innego rodzaju pokryciu trzeba zrobić podobne rozeznanie.Firmy często rzeczywiście mieszają (np. często zaniżają ilość blachy płaskiej- to zawsze jest do kupienia pod ręką , lub odwrotnie zawyżają często ilość blachodachówki).No i bardzo ważna rzecz- różne produkty w różnych hurtowniach mogą znacznie różnić się cenowo. Jeśli np. blachodachówkę sprzedają w dobrej cenie, to różnicę odrabiają np. na blasze płaskiej, czy samych farmerach-wkrętach do blachy albo na orynnowaniu. Stąd te wizyty w przynajmniej 3 firmach.Ja, gdybym posłuchał mojego dekarza nie musiałbym teraz magazynować całego arkusza blachodachówki.To samo dotyczy innych rodzai pokryć.Przy dachu kopertowym podczas krycia blachodachówką jest dużo odpadów na skosach. Przy dachu dwuspadowym z dużymi lukarnami wychodzącymi poza bryłę domu też nie jest ich mało, zwłaszcza gdy dom dodatkowo ma naczółki.Do koperty najlepsza wydaje się dachówka, ale koszta podnoszą wszystkie dodatki takie jak gąsior, wentylacje itp.Za dach godzimy się z całości- za metr a nie oddzielnie za obróbki, wyrobienie koszy i takie tam.Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 01.12.2005 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2005 Yoric napisał: oczywiscie zalezy od pokrycia: orientacyjne ceny minimalne (roboty + materialy) : blacha jak najtaniej, bez pelnego deskowania 40 000 PLN dachowki betonowe bez deskowania 50 000 PLN dachowki ceramiczne z obrobkami blacha 55 000 PLN dachowki ceramiczne z pelnym deskowaniem ze wszystkimi dachowkami specjalnymi (brzegowe, mansardowe, kominkowe) 65 000 PLN karpiowka czarna glazurowana ulozona w luske ze smokami w kalenicy - 120 000 PLN oczywiscie daj projekt do wyceny firmom ...ale z gory dolicz 20-30 % wiecej - firmy lubia oszczedzac, zeby ich oferta wygladala atrakcyjnie No Yoric- ceny konkretne, no cóż W-wka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dr.opsik 01.12.2005 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2005 Cytat Dr.opsik napisał: Cena materiałów do pokrycia dachu nie będzie sie znacząco różniła od ceny dachu dwuspadowego bez lukarn (przyjmuję dachówkę ale przy kopertowym 280m2 z lukarnami chyba tylko o niej mowa) Cena więźby też nie będzie tragicznie wyższa. Natomiast robocizna będzie ok. dwukrotnie większa. pzdrw Oj cena materiałów będzie się znacząco różniła: kosze, naroża - wykończenie tych elementów kosztuje. Nie bedzie aż tak źle, kosz nie kosztuje materiałowo więcej, w narożach gąsiory ale w dwuspadowym gdzie nie ma narozy są niestety dachówki skrajne (szczytowe) które są też bardzo drogie. Metr kwadratowy MATERIAŁU przy dachówce jest z grubsza tak samo drogi w każdym dachu, robocizna za to... tutaj może być duuuużo drożej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 01.12.2005 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2005 gosiac napisał: Architekt zaproponował mi dach kopertowy z 6- cioma lukarnami o powierzchni 280 mkw. Nie wiem czy mnie na to stać. Jak policzyć koszt materiałów i robociznę na tę inwestycję? Pozdrawiam budujących gosiac To raczej rozwiązanie dla zamożnych. Daj do wyceny pierwszej lepszej firmie od dachów, ale tak na oko - 50 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek1719499676 01.12.2005 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2005 My mamy dach kopertowy z o pow. 280 m. Kosztował nas 41 tys. Folia i dachówka cementowa . Żadnych okien/ parterówka/poza dwoma wyłazami dachowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiac 02.12.2005 08:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 Dzięki za wszystkie uwagi na pewno poproszę kogos fachowego o wycenę. Zastanawiam sie jeszcze, czy koszt bylby niższy, gdybym lukarny zamieniala na okna dachowe? Pozdrawiam gosiac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz waligóra 02.12.2005 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 Koszt wykonania lukarny jest wyższy niż koszt wstawienia okna połaciowego. Ponadto, zasadnicze różnice pomiędzy tymi rozwiązaniami najlepiej widać w trakcie eksploatacji. Tak więc, wszystko zależy od tego co inwestor preferuje i jakie "negatywy" tych rozwiązań są dla niego mało istotne i do zaakceptowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 02.12.2005 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 gosiac napisał: Dzięki za wszystkie uwagi na pewno poproszę kogos fachowego o wycenę. Zastanawiam sie jeszcze, czy koszt bylby niższy, gdybym lukarny zamieniala na okna dachowe? Pozdrawiam gosiac Możesz zmniejszyć ilość lukarn, ale radziłbym ostrożność, bo Twój domek może stracić swój urok. Koszt obsadzenia standardowego okna dachowego to jakieś 150 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 02.12.2005 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 gosiac, wklej moze swoj projekt - 6 lukarn to STRASZNIE DUZO! W projekcie mialem 4 lukarny - 2 wyrzucilem (zastapilem oknami polaciowymi) i jestem zadowolony z tego posuniecia - okna dachowe daja fajny klimat, daja wiecej swiatla ...uwazam jednak, ze bledem jest "pojscie" tylko w okna polaciowe bo jak snieg pruszy robi sie ciemno. Polaciowe okna sa na pewno tansze - dajesz okno w polaci i pozamiatane ... Przy lukarnie najpierw ja musisz zbudowac ...polamac dach - rozne okapiki, kosze, obrobki, rynny kosztuja. Nastepnie trzeba na tej lukarnie jakies ocieplenie i tynk dac ...podbitki ..po dachu skakac ... Lukarna na pewno duzo drozej wyjdzie niz okno polaciowe. D'arek, Bardzo fajny daszek - teraz tez bym chyba zadnych okien lukarn nie robil - za pozno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts