Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

gosiac,

wklej moze swoj projekt - 6 lukarn to STRASZNIE DUZO! W projekcie mialem 4 lukarny - 2 wyrzucilem (zastapilem oknami polaciowymi) i jestem zadowolony z tego posuniecia - okna dachowe daja fajny klimat, daja wiecej swiatla ...uwazam jednak, ze bledem jest "pojscie" tylko w okna polaciowe bo jak snieg pruszy robi sie ciemno.

Polaciowe okna sa na pewno tansze - dajesz okno w polaci i pozamiatane ...

Przy lukarnie najpierw ja musisz zbudowac ...polamac dach - rozne okapiki, kosze, obrobki, rynny kosztuja. Nastepnie trzeba na tej lukarnie jakies ocieplenie i tynk dac ...podbitki ..po dachu skakac ... Lukarna na pewno duzo drozej wyjdzie niz okno polaciowe.

D'arek,

Bardzo fajny daszek - teraz tez bym chyba zadnych okien lukarn nie robil - za pozno ;-)

Dzięki za uwagi, niestety projektu nie wkleję, bo jeszcze się robi. Zadaję pytania, bo projekt powstaje i jeszcze bez większego bólu przy dokonywanaiu zmian. Zdecyduję się jednak na połaciowe.

https://forum.murator.pl/topic/44647-dach-kopertowy/page/2/#findComment-920462

Witam nie wiem skąd przedmówcy biorą te ceny. mając te dane które podałęś czyli dach 280 koperta i 6 lukarn powiem że najbliższa prawdy jest wersja 50 000 ale wydaje mi się że też jest zawyżonaostatnio liczyłęm dach 480 m co prawda nie koperta ale wyszedł z robocizną 42 000 z dachówki cementowej w tym 4 veluxy GGl. Cena jest razem z robocizną. Ale jeszcze przed zmiana vatu na materiał 7%. Teoretycznie można liczyć żę dach kosztuje mniej więcej od 100 150 zł za metr wraz z robocizną. Górna granica jest co prawda płynna. A karpiówka czarny kryształ Ruppa kosztuje u mnie 2,40 netto za sztukę. Pozdrawiam Piotr
https://forum.murator.pl/topic/44647-dach-kopertowy/page/2/#findComment-920617