Małgośka 11.01.2003 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2003 Czy ktoś z Państwa miał podobny problem. Chodzi o to, że Koleżanka zdecydowała się na remont łazienki. Trzy miesiące temu położyła nową glazurę a teraz okazało się, że płytki "strzelają". Pękają płytki położone na ścianach, głównie w górnej części (na przeciwległych ścianach). Dodam, że mieszkanie jest w bloku z "wielkiej płyty". Czy jest to wina płytek, czy też kleju (sposobu sporządzenia zaprawy) a może glazurnik zrobił coś źle? Sprawa dotyczy także częściowo mojej osoby ponieważ w moim domu glazurę kładł ten sam glazurnik. Płytki były położone wcześniej i na razie nie widzę nic niepokojącego (żadnych pęknięć). Ale czy ten problem może pojawić się również u mnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiorek 11.01.2003 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2003 To napewno nie jest wina glazurnika.Niedawno gdzieś o tym czytałam,jak tylko znajdę to czasopismo,to się odezwę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 11.01.2003 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2003 Moim zdaniem jest to wina kleju. W blokach z wielkiej płyty lepiej użyć kleju elastycznego jak np.: Atlas Plus. I pilnować wilgotności, aby wiązanie nie następowało zbyt szybko. P.S. Koleżanka może na wszelki wypadek złożyć reklamację płytek dołączając jedną taką pękniętą. Porządna firma odeśle jej coś w rodzaju ekspertyzy, z której dowie się szczegółów. A może okaże się że winne są płytki... [ Ta Wiadomość była edytowana przez: Mis Uszatek dnia 2003-01-11 21:06 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 11.01.2003 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2003 Dokładnie jak mówi Mis Uszatek. Jedna uwaga. Bloki zawsze osiadają. Im wyższy tym większe naprężenia ścian. Jeśli mieszkasz wysoko, to warto przaeczekać pierwsze 2 lata i kafle kłaść potem. Jeśli nie masz czasu to klej elastyczny i markowe kafle ew. płyta gipsowa na ścianę. Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 11.01.2003 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2003 Miałem to samo. Pęknięcia na płytkach. Nic nie odpada. Pęknięcia dokładnie w miejscu złączenia wielkiej płyty (blok w tej technologii ) Liczyłem się z takimi konsekwencjami (w momencie układania płytek blok stał 1 rok). Myślę, że w "świeżych" blokach w tej technologii to normalne. Trzeba poczekać kilka lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgośka 12.01.2003 15:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2003 Dziękuję za opinię. Dodam, że mieszkanie jest na parterze czteropiętrowego bloku a sam budynek ma kilkanaście lat. A płytki o ile wiem były z Opoczna. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zedgrajewo 13.01.2003 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2003 A może "fachowiec" dał za grubo kleju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 13.01.2003 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2003 sądzę że w tym momencie raczej skupił bym się na samym budynku - jesli pękają naprzeciw siebie, to może jest to wina włąsnie samej konstrukcji budynku? łączenie płyt pracuje (bo musi) a płytki są przyklejone na sztywnio - jeszce pytanie - jak biegną pęknięcia? - góra-dół? przez całą płytkę? czy fuga pękła także?napisz co i jak...snow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 13.01.2003 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2003 Robiłem remont łazienki w bloku z wielkiej płyty. Glazurnik się uparł i dał bardzo drogi (gruby) elastyczny podkład, a potem elastyczny klej. Powiedział. że w tych blokach inaczej się nie da, bo mi płytki popękają. Wtedy nie rozumiałem o co mu chodzi, teraz wiem. Ja bym się czepiał glazurnika. Gdyby był fachowcem, to by dał prawidłowy - dostosowany o wielkiej płyty - podkład i klej. Ged Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wladek 13.01.2003 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2003 Tak tak. Na przegrody monolityczne (ja w ogóle będę dawał wszędzie) tylko elastyczne. Na ruchy termiczne nic nie poradzisz. Reklamacja płytek raczej nic nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts