poziomka_a 27.12.2005 17:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2005 A jak jest u WAs z kanzalizacją lub szambem na wsi?? U mnie sprawa wygląda tak : w tamtym roku zrobiliśmy sobie szambo przy domu , a tu teraz okazuje się , że maja na wsi robić kanalizację , jesteśmy w kropce , bo co teraz , wiadomo , musiałyby być nowe koszty , a przecież szambo tez nas kosztowało. Co w takiej sytuacji zrobić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JackD 27.12.2005 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2005 hehe... poziomka jaj se robisz, zanim u Ciebie będzie kanalizacja... to juz 2 szambo bedziesz kopała.....ale powaznie..... macie już plany..... przetarg na wykonawcę??... jakieś fundusze już okreslone??. a fundusze już zbierane chociaż częściowo..??jezeli nie to daleka droga jeszcze....u nas na wsi to już 4 lata temu zbierali miesięcznie na kanalizację.... a po roku oddali pieniądze, bo ktos tam zarzucił organizatorom, że pieniądze na swoim koncie trzymaja /chociaż tak do końca to nie była prawda/.... komitet pieniązki oddał wraz z odsetkami.... i dalej pompujemy... szamba i wszelakie dołki..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.12.2005 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2005 poziomka .... u nas robili kanalize za darmo ...to nam zwracali pieniążki ... za szkody jesli uszkodzononp. płot ... maliny ... czy inne jagodowe ... zwracali a sporo osób wykorzystywało szamba jako studzienki rewizyjne miedzy przykanalikiem a kanalizą zalezy po której stronie pojdzie kanaliza ... jesli ponizej Twojego szamba -to nie masz sie o co martwic ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryfpc 27.12.2005 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2005 Z tego co wiem u nas na wsi też miała być kanalizacja i jest, ale tylko w tej części wsi, w której mieszka sołtys ) W "mojej" części jest podobno powołany komitet i ustalona stawka składki czy czegoś tam (ok. 2900 zł), ale jeszcze nie zbierali tych pieniędzy. Przed Świętami byłem w Gminie, bo chciałem się zorientować, czy jest sens robić szambo skoro ma być robiona w najbliższym czasie kanaliza i tam okazało się, że muszę złożyć podanie o uwzględnienie mojej posesji w planach przyłączeniowych, muszę tą składkę uiścić, jak będzie zbierana i że prawdopodobnie prace budowlane ruszą w przyszłym roku, bo mają już kasę z Unii, ale muszą jeszcze rozpisać przetarg. Wynika więc z tego, że dalej nie wiem, czy opłaca mi się robić to szambo, czy nie!!! Zaznaczę jeszcze nieśmiało, że razem z moją połowicą ustaliliśmy ambitnie, że wprowadzamy się na mus najpóźniej od września 2006r. (nawet jeśli mielibyśmy mieszkać-koczować w gołych murach i bez podłóg), więc bez szamba, to chyba się nie obejdzie Poziomka_a mieszkamy przecież w jednej gminie - idź do Wydziału Inwestycji - w "małym, białym domku" w Parku, na I piętrze po lewej w końcu korytarza i spytaj, może Tobie powiedzą!!! 3mta się ciepło bo ostro sypie i wiucha jak w kieleckim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryfpc 27.12.2005 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2005 Poziomka_a chiba mi się pomyliło , bo przecież, Ty mieszkasz w gminie Alwernia cy coś tam No ale "procedury" są wszędzie takie same. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poziomka_a 28.12.2005 13:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2005 jaj to sobie ja nie robię , piszę to co u mnie we wsi sie dzieje , wiadomo , że może to trwac latami , ale jakby nie było to kasę na szambo i tak wydałam , więc zastanawiam się co dalej ? Szambo będzie biegło koło mojej działki , główna rura . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JackD 28.12.2005 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2005 jaj to sobie ja nie robię , piszę to co u mnie we wsi sie dzieje , wiadomo , że może to trwac latami , ale jakby nie było to kasę na szambo i tak wydałam , więc zastanawiam się co dalej ? Szambo będzie biegło koło mojej działki , główna rura . hmmm. rozumiem...ale mam pytanie, czy rura kanalizacyjna, bedzie biegła koło Twego szamba...tzn. czy masz szambo przy drodze??..... bo wtedy tylko rura od szamba do kanalizacji.... i tyle.... po zawodach.... żadnych przeróbek.... pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.12.2005 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2005 Czy na Waszej wsi zawitali kolędnicy? Do nas nie dotarli,ale jadąc samochodem minęłam kilka grup-diabliska z aniołami wędrowali poboczem.I jak zwykle złamałam przepisy ustawy o ruchu drogowym trąbiąc im niemiłosiernie z pozdrowieniami. Uwielbiam takie klimaty. Oczywiście te smarkacze stają zawsze i machają. Cudne to jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dropsiak 28.12.2005 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2005 Witam, ja na wsi zamieszkam /mam nadzieję/ w nowym roczku Co do kanalizy /też niedaleko Krakowa - od Alwerni rzut kamieniem nieomal:)/..w mojej przyszłej wsi jeszcze do niedawna były dopłaty/gminy/ /ok.50% / za przydomowa ekologiczna oczyszczalnię. Taką tez planowaliśmy. A tu nagle rada uchwala plan zagospodarowania z zaplanowaną kanalizą w i wydaje zezwoleń na oczyszczalnie ekologiczne, bo....w planie jest kanaliza. Bo/uzasadnienia urzednika/ jakby kazdy zrobił ekologiczna to po co gmmina miałaby robić kanalizę? A na pytanie kiedy ta kanaliza bedzie.....odpowiedz w postaci wzruszenia ramion/nieoficjalnie 10 - 12 lat/ i tekst" w planie jest". Tak więc Poziomko ciesz się, że u Was cos robią chociaz..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dropsiak 28.12.2005 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2005 A jak u was z netem było? Ja juz wiem, że neostrady nie ma szans na razie/ chociaz to 6 km od mojego miejskiego miejsca zamieszkania/, kablówki tez nie bedzie/mam teraz/, więc nie wiem co bedzie..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siłaczka 28.12.2005 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2005 O neostradzie nie ma mowy - brak światłowodu - kiedyś może będzie. Mamy SDI, ale płacimy jak za zboże, szkoda gadać. Kablówka - też abstrakcja. Jesteśmy skazani na satelitarną. Niestety, też kosztuje. Takie uroki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JackD 29.12.2005 04:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2005 ja jeszcze sie netem nie zainteresowałem.......mam nr Tp.SA.... i myślę, że neostrade w każdej chwili ......??czyzby jakieś niespodzianki??oprócz tego cyfra +... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poziomka_a 29.12.2005 10:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2005 A więc kolędnicy do mojego domu też zagoscili , dzieci miały trochę stracha A co do internetu to ja mam łącze drogą radiową , net muli , ale na moje potrzeby wystarcza. Widzę , że coraz więcej osób będzie mieszkać w mojej okolicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.12.2005 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2005 z necikiem u mnie było tak ... po przeprowadze gmina udostepniła mi necik łacze radiowe ... moze szczyt doskonałości to nie jest ... ale jest a darowanemu koniowi w zęby sie nie zaglada ... jak daja ... trzeba brac .... co do kolędników ... kolednicy w mojej okolicy odwiedzaja w zasiadzie panienki ... te młode ... i te niezamęzne ... a czasem i zamęzne nawet .... a na znak ze byli ... zostawiaja sianko ... http://img527.imageshack.us/my.php?image=przewit0we.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JackD 30.12.2005 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2005 hehe. brzoza.... niezły burdelik zostawili po sobie.... a bydło głodem przymiera, po okresie kolędowania..... ale cóż tradycja.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetaS 30.12.2005 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2005 Witam od wczoraj mam meldunek na wsi to chyba już mogę dołączyć do klubu choć nie wiem czy na długo. I mam już pierwsze spostrzeżenie: kolędnicy bardziej przygotowują pod względem ubioru i wykonania kolęd tutaj a niżeli w blokowiskach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poziomka_a 30.12.2005 12:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2005 Jejku nie zasypało was jeszcze , pytam tych ludzi co mieszkaja na wsi....? U mnie pada i pada , przydałaby się odśnieżarka jeszcze koło domu , bo mnie zasypuje ech ....A co robicie w noc sylwestrową ? kto mi powie jak tu się wkleja gotowe obrazki , tak , żeby się wyświetlał pod moim postem , z góry dziękuję./ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poziomka_a 30.12.2005 15:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2005 Nowy Rok - to zwykło się mawiać - dobra okazja do tego, by się zmienić. Ja jednak pragnę Wam życzyć, abyście nadal pozostali sobą. Nie pozwólcie zniszczyć w sobie tego, co Was wyróżnia w tłumie. Poziomka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryfpc 30.12.2005 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2005 Byliśmy dzisiaj na naszych włościach. Sypało, że hej! Nawet baliśmy się, że nie dojedziemy, bo miejscami to takie zaspy były, że ... (hej! ). Powiem szczerze, że KOCHAM taką ZIMĘ i nasz SAMOCHÓD!!! Widzieliśmy już parę razy u nas na wsi Kolędników (i to takich serialnych, że hej!!!). A najcieplej na serduszku się zrobiło, jak byliśmy na naszej działce w drugi dzień Świąt i wracaliśmy wieczorkiem, a tu całe gromady przebranych i rozwrzeszczanych kolędników, mówię Wam, ale KLIMAT!!! SZAMPAŃSKIEJ ZABAWY !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! DOSIEGO ROKU !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! SPEŁNIENIA NAJSKRYTSZYCH MARZEŃ (zwłaszcza tych budowlanych ) !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 31.12.2005 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2005 No i zasypało nas. Nawet fajnie jest, tylko przeskok cywilizacyjny między stanem dróg w naszej gminie a gminie ościennej, nie mówiąc o Stolicy - powala. Abromb pojechał po znajomych żeby ich dowieźć do nas, a oni zupełnie nie rozumieją naszych obaw, czy uda się dojechać do domu. Aha. Znajomy, który jest Holendrem, postanowił wsiąść w pociąg a ostatni odcinek przejechać na ... rowerze. Tymczasem u nas śniegu po kolana, a zaspy przy drodze po pas. Jak to niektórzy nie wiedzą, na czym polega polska wieś... Szczęśliwego Nowego Roku na naszych wsiach wszystkim życzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts