Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ladniej, i w zasadzie lepiej, jest na kotwy. Jednakze w praktyce montazysci montuja na dyble ... bo im sie nie chce robic :evil:

To nie do końca jest prawdą. Niekturzy producenci systemów w swoich dokumentacjach technicznych przedstawiają dwa sposoby montaż ukien - śruby i blachy. Ja osobiście jestem zwolennikiem śrub. Jest to pewniejsze szczególnie przy dużych oknach. Blachy są łącznikiem mniej stabilnym, często nawet źle wstrzelona piana powoduje przesunięcie ościeżnicy montowanej na blachy. Śruby może wyglądają gorzej ale zawsze można je zaślepić. Ostateczną opinię przedstawi JAREKO ale myślę że przychyli się do mojej opini.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/44654-kotwy-czy-dyble/#findComment-919121

kochani - wyrocznia nie jestem ;)

Dyble.....hmmmm......jeszcze nie widzialem by ktos wykonal tak montaz i by wygladalo to estetycznie. Zawsze cos w trakcie wiercenia sie odszczypalo....cos zadarlo.....itd.

Kotwy....hmmmm.....jesli sa prawidlowo umieszczone i z odpowiednio grubej blachy sa w zupelnosci wystarczajace i nic ich nie ruszy. Trzeba po prostu myslec ;) i jesli blacha z ktorej wykonana jest kotwa za cienka - dawaj je gesciej.

Jestem zwolennikiem montazu..... prawidlowego montazu :lol: na kotwy

https://forum.murator.pl/topic/44654-kotwy-czy-dyble/#findComment-919133

... Blachy są łącznikiem mniej stabilnym, często nawet źle wstrzelona piana powoduje przesunięcie ościeżnicy montowanej na blachy. ...

yyy...???

Montowałeś kiedyś okna ??

Okno podczas montażu jest zblokowany klinami i żadna piana nie ma prawa ich przesunąć. Piana ewentualnie wybacza profile do środka w przypadku jak montażysta-kretyn nie wie jak sie zabezpieczyć.

Jak ci piana przesuwa całe okno to montażysta jak wyżej.

Co do estetykinie to co prawda można wkręcać głębiej i kołkować albo szpachlować. Jak jest dobrzez zrobione to ciężko znaleźć miejsce śrub (zwłaszcza przy ciemnych lakierach) ale po co tak robić to nie wiem.

Dobrze załozonych 8 kotew na okno załatwia sprawę bez przewiercania profili.

Tym bardziej że sama piana tak mocno trzyma okno że proponuje zrobić próbę jego wyrwania przy samej pianie (oczywiscie bez pomocy traktora)

Natomiast piana nie jest po to by trzymać okno więc mocuje się e kotwami.

Ogólnie wiercenie profili to jakiś dziwny pomysł (choć montowałem tak drzwi - ale nigdy okna)

https://forum.murator.pl/topic/44654-kotwy-czy-dyble/#findComment-919147

... Blachy są łącznikiem mniej stabilnym, często nawet źle wstrzelona piana powoduje przesunięcie ościeżnicy montowanej na blachy. ...

yyy...???

Okno podczas montażu jest zblokowany klinami i żadna piana nie ma prawa ich przesunąć. Piana ewentualnie wybacza profile do środka w przypadku jak montażysta-kretyn nie wie jak sie zabezpieczyć.

Co do estetykinie to co prawda można wkręcać głębiej i kołkować albo szpachlować. Jak jest dobrzez zrobione to ciężko znaleźć miejsce śrub (zwłaszcza przy ciemnych lakierach) ale po co tak robić to nie wiem.

Tym bardziej że sama piana tak mocno trzyma okno że proponuje zrobić próbę jego wyrwania przy samej pianie (oczywiscie bez pomocy traktora)

Ogólnie wiercenie profili to jakiś dziwny pomysł (choć montowałem tak drzwi - ale nigdy okna)

W oknach siedzę od 6 lat i nie jedno widziałem. Kiedyś dawno temu blacha jak sama nazwa wskazuje to była blacha teraz blacha to jest blaszka. Montażyśta jaki jest taki jest. Widziałem już blachy montowane na kołkach szybkiego montau o rozmiarz "szósteczka" . A co potrafi zrbić piana to też można by długo opowiadać. Faktem jest że blach nie wymyślono tak sobie, ale żeby umieć montować okno z użyciem blach to trzeba być bardzo dobrym fachowcem ( przy śrubach też) tyle że blacha aby dobrze trzymała musi być odpowiednio wygięta i dobrze przykecona do muru i do ościeżnicy.

https://forum.murator.pl/topic/44654-kotwy-czy-dyble/#findComment-919181

Ano mechaniki nie da się oszukać...ogólniej mówiąc Fizyki.

To znaczy że wiercisz otwory klientom w oknach po2tyś zł za sztukę ??

bleee

Samo życie i jak dotąd się nie skarżą. Przewiercić okno też trzeba potrafić. Na życzenie owszem - mają blachy.

https://forum.murator.pl/topic/44654-kotwy-czy-dyble/#findComment-919205

yyy...???

W oknach siedzę od 6 lat i nie jedno widziałem. Kiedyś dawno temu blacha jak sama nazwa wskazuje to była blacha teraz blacha to jest blaszka. Montażyśta jaki jest taki jest. Widziałem już blachy montowane na kołkach szybkiego montau o rozmiarz "szósteczka" . A co potrafi zrbić piana to też można by długo opowiadać. Faktem jest że blach nie wymyślono tak sobie, ale żeby umieć montować okno z użyciem blach to trzeba być bardzo dobrym fachowcem ( przy śrubach też) tyle że blacha aby dobrze trzymała musi być odpowiednio wygięta i dobrze przykecona do muru i do ościeżnicy.

Z tego wyniaka, że po skończeniu ogólniaka i studiów jak najbardziejk humanistycznych (bo jestem dużo lepszy z łaciny niż z matematyki) jestem dobrym fachowcem od montażu okien, bo zamontowałem ich 16 i każde dobrze, a wszystkie montowane były na kotwy i dyble :D . Jak na mój gust wystarczy - co nieco przeczytać, troszkę pomyśleć i robić starannie!

Ot - cała filozofia!

https://forum.murator.pl/topic/44654-kotwy-czy-dyble/#findComment-919211

Ja też bym nie pozwolił wiercić swoich okien.

Tomeczek okno stoi stabilnie (żeby się podroczyc olejmy listwy - powiedzmy że są to tylko kliny (kawałki drewna).

Jest opianowane.

Blachy 2,5mm to są cieńkie blaszki ????

Kotwa (kołek metalowy) fi 8 x 14cm to jest kołeczek ??

Żebym nie był zawalony robotą, papierologią budowy, 16 miesięcznym dzieckiem i pracą dyplomową policzyłbym ci w głupim Ansysie jaką siłę wytrzyma tak zamocowane okno.

Jestem pewny ze bez zniszczenia ramy nie wyrwałbyś tego okna.

Weź w mur ceglany czy z BK wkręć metalową kotwę fi 8 x 14cm i spróbuj to wyrwać np: traktorem...podejrzewam że wyrwiesz niezły kawałek muru.

Gdy siła mocowania przekracza wytrzymałość samych detali mocowanych nie ma juz sensu tego mocowania wzmacniać.

Tak jest przy nakrętkach, spawach, wciskach,zgrzewach i wszystkim co tylko przyjdzie ci do głowy.

I nie wierć ludziom otworów w oknach skoro można zamocować je też bardzo mocno bez ingerencji w profile.

Aczkolwiek cudze okna mało mnie obchodzą.

Swoje zamontuje chyba jednak sam.

https://forum.murator.pl/topic/44654-kotwy-czy-dyble/#findComment-919966

jak mowilem montuja na dyble bo tak im jest latwiej, wezmie wiertarke wywierci gdzie popadnie, wladuje kolkogwozdzia, czy inna srube i ma

Niestety nie mogęsię z tym zgodzić. Montowanie na kotwy i blaszki jest dużo łatwiejsze i po co robić jeszcze do tego dziury w oknie

https://forum.murator.pl/topic/44654-kotwy-czy-dyble/#findComment-920513