tunia 01.12.2005 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2005 Chciałam zapytać się czy ktoś z Was sprowadzał samochód np. z Anglii. Oglądaliśmy ja np. na Ebayu i wychodzi na to, że nawet z przeróbką na europejską wersję wychodzi o wiele taniej niż w Polsce. Czy ktoś mógłby doradzić na jakie dokumenty zwrócić uwagę przy zakupie, czy trzeba płacić jakiś podatek tam na miejscu itp. Dziękuję za wszelkie porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewusia 01.12.2005 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2005 ja sprowadziłam właśnie z Niemiec, i tak jak piszesz jest taniej. Mnie różnica wyniosła około 3 tysięcy zł po odliczeniu wszystkich kosztów przy nienajnowszym aucie. Generalnie musisz mieć zaufaną osobę która w twoim imieniu kupi, rachunek na Twoje nazwisko bo to upraszcza potem formalności. Potem tłumaczenie z ichniego na nasze rachunku i dokumentów wozu ( strasznie zdzierają, cena od 45 dla znajomych do 120 zł za stronę). Akcyza płatna w ciągu 5 dni od daty przekroczenia granicy. Potem przegląd, skarbówka, urząd komunikacji po blachy, ubezpieczyciel po OC i możesz jechać Tak było u mnie. Za sprowadzenie firma wzięła 1500 zł a kobitka za załatwienie wszelkich formalności 150. Załatwiła to w 3 dni, mnie zajęło by tydzień nie licząc urlopu i nerwów w kolejkach.... Jednym słowem mnie się bardzo opłacało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejkol 10.09.2010 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2010 Ja też jestem ostatnio zainteresowany tym tematem... Trafiłem na fajny wątek, polecam zajrzeć, dużo ciekawych i praktycznych informacji. http://www.favore.pl/forum/samochody-uslugi-transportowe/sprowadzanie-samochodu-z-niemiec-procedura-formalnosci,264,0.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 10.09.2010 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2010 Sprowadzałam (może nie osobiście, ale przez znajomego) kilka. Ostatnio mam sprowadzony z Francji. Mogę powiedzieć, że wyszło taniej i auta nie są takie wytłuczone jak te użytkowane na naszych drogach. Raz popełniłam błąd i kupiłam jakiegoś peugeota w białym kolorze z Niemiec, a tam podobno białe są użytkowane jako auta służbowe. Był takim złomem, że prawie wymazałam go z pamięci. Reszta sprawowała się dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ulka 10.09.2010 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2010 ( strasznie zdzierają, cena od 45 dla znajomych do 120 zł za stronę). Za stronę?! A gdzie tak kosztuje? U mnie cały komplet 100 zł. Pod koniec sierpnia kupiłam samochód z ogłoszenia - sprowadzony z Francji. Na zapłacenie akcyzy jest teraz trochę więcej czasu - 2 tygodnie. Tak jak Ewusia uważam, że lepiej zapłacić za załatwienie formalności. Zajmuje się tym agencja celna - zawożą do urzędu celnego, wypełniają wszystkie kwitki i tylko mówią co trzeba zrobić. Na moim terenie kosztuje to 140 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz789 16.09.2010 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2010 Ja sprowadziłem kilka teraz myślę o samochodzie ze Szwajcarii ale to inna bajka niż Niemcy czy reszta europy , ale uwierzcie mi warto czasem ,,słono" przepłacić. Wszystkie które sobie sprowadziłem były z Luksemburga. tata tez ma wszystkie z tego kraju. Wszystkie opłaty zamykały się w 1500zl. Drogie tylko było paliwo na tam i z powrotem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts