Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie elektryczne w II taryfie i zbiornik buforowy

Recommended Posts

Witam,

Obecnie zakład energetyczny sprzedaje energię w drugiej taryfie C12NW (weekendowa) w cenie ok. 13gr (w I taryfie kosztuje 57gr)

Ze względu na to, że obecnie grzeję olejem opałowym oraz, że cena energii 13gr/kWh to jest prawie tyle samo co cena energii GZ zastanawiam się nad tą ofertą.

Chciałbym zainstalować piec elektryczny Kospel EKCO.L 12kW (cena ok.2000PLN) oraz zbiornik buforowy.

No właśnie - czy ktoś używa takiej instalacji ze zbiornikiem buforowym i będzie chciał się podzielić swoimi spostrzeżeniami?

Ja widze nastepujace problemy:

Ogrzewanie najlepiej gdyby bylo niskotemperaturowe, bo jesli zasilasz grzejniki woda o temp np 70 stopni to w buforze musisz trzymac wrzatek.

Czy juz obliczales jakiej pojemnosci bufor bedzie ci potrzebny? Czy czasami cena bufora nie bedzie kosmiczna?

Ja też jestem bliski takiegorozwiązania powiedz coś więcej o tej taryfie

Jak duży masz dom ja planuje też duży bufor (liczyłem 500-1000 litrów) plus kolektory słoneczne i kominek z płaszczem (stąd bufor 500) ale nie chciałbym mieć w salonie przez 24 h ognia stąd pomysł prądu (później jak stanieje to pompa ciepła ale na razie taki układ). Acha u mnie dom pow ok 170m = 2-stanowiskowy garaż. I jeszce rekuperator :lol: i jeszcze.....no dobra żartowałem na reku koniec.

Witam,

Taka taryfa jest w Lublinie (http://www.lubzel.pl) - w piątek mnie podłączyli bo w sobotę znalazłem już tykający cyfrowy zegar w szafce;)

To teraz mam mało czasu bo prawdziwa zima ma zacząć się w styczniu.

Mam zamiar kupić kocioł wodny elektryczny KOSPELA 12kW, który ładował mi będzie podłogówkę (parter) i ogrzewał grzejniki (piętro) w nocy no ale chciałbynm zrobić to mądrze - żeby nie grzać w taryfie I - bo to już nie 13gr tylko 57gr... (taryfa C12NW podobnie jest w G12NW - tyle, że tu prąd II taryfy jest trochę droższy ale za to I trochę tańszy niż w C12NW)

No i ciągle mam dylemat - co z tym buforem - czy może lepiej ładować się w grzejniki akumulacyjne (piętro)...

Pomożecie podjąć decyzję?

Moim zdaniem nie będziesz zadowolony z tego rozwiązania.

Zakładam, że masz typowy dom.

Nie zakumulujesz za wiele energii, w nocy będzie gorącą, a w dzień zimno, a do tego będziesz musiał dogrzewać się w drogiej taryfie.

Jeśli tylko masz taką możliwość to zrób dokładne obliczenia (nawet przy pomocy fachowca) zanim podejmiesz jakiekolwiek inwestycje.

Możliwe, że jednak bardziej opłacać się będzie zakup piecy akumulacyjnych. Być może uda się jakoś sensownie połączyć obie instalacje tak by zminimalizować nakłady inwestycyjne.

• 8 months później...
Gość Jacek K.
W ŁZE płaci się stały składnik stawki sieciowej 4,13 zł/kWh/miesiąc dla taryfy C11, albo 11,25 zł/kWh/miesiąc dla taryfy C12.

A wracając do wyliczeń mi wyszło że dobrze ocieplony dom jest sam w sobie akumulatorem ciepła i wystarczy wyłącznie powiesić w każdym pokoju zwykły grzejnik ścienny elektryczny z termostatem który podłączę do specjalnego zegara włączającego fazę w godzinach taniej taryfy.

Warunek podstawowy to dom ciepły taki 3 litrowy to znaczy z bardzo dobrą izolacją, bez użytkowego poddasza, bez wykuszy, lukarn, balkonów, czy dużych okien na północnej ścianie z rekuperatorem.

A co w tym szkodzi użytkowe poddasze?

Gość Jacek K.
łatwiej zaizolować nieużytkowe poddasze

Acha.

Ja buduję dom 1,5 litrowy + ciut (17 kWh/m2a) i mam użytkowe poddasze. Jak dotąd w projekcie nie zauważyłem jakiś cudów niewidów. Z tego co pamiętam to nawet mam mniej izolacji na skosach niż Jezier.

Witaj.

Jaką masz pewność Ze ta taryfa będzie istniała doststecznie długo, aby instalacja miała sens?. Może to tylko chwilowa promocja?.

Po co Ci ten piec?, nie lepiej w takim przypadku- grzałka bezpośrednio w buforze?.

Jakie jest zapotrzebowanie cieplne, czy wystarczy te 12kW?. Nie birąc pod uwagę strat ciepła, to z energii nie będziesz korzystać przez cały czas, a tylko w określonych godzinach.

Marek.

Witam

Najlepsze efekty dałby spory bufor grzany wysoko tanim prądem a rozładowywany do podłogowego przez układ mieszający. Bardzo duża akumulacja. Są subtelne różnice pomiędzy strumieniem ciepła (energii) a temperaturą.

Pozdrawiam Adam M.

Gość Jacek K.
wszystko się da, pytanie za ile

Jak zrezygnowałem z kominka, to chyba nawet porównywalnie do oryginału projektu (może 10% większe). Jednak nie musi tak być, bo w sumie dom będzie miał mniej elementów "docieplających", wobec czego będę mógł wynegocjować w hurtowni większe upusty. Z drugiej strony jak coś spartolę, bo skutki nie przejdą bez echa.

Koszty będą największe na oknach i izolacji od podłogi. Najwięcej energetycznie zależy od okien i ode mnie zależy w co się wpakuję. Dokładnie wiem, że jak kupię okna za xxxx pln to dom będzie zużywał kkk kWh rocznie. Jak pisałem, izolacji mam mniej, a efekt lepszy niż u Jeziera. Sztuka to wiedzieć ile gdzie czego dać i jak. Bez kompetentnego projektanta nie dał bym rady (nawet non-stop czytając to forum i wszelakie materiały Internetowe). Będę dawał znać o rozwiązaniach na forum w miarę postępów w projekcie, który ma być gotowy w ciągu miesiąca. Ale już teraz wiem, że okna i ich montaż to połowa sukcesu. A co Twoich wyliczeń na dom: nawet jeśli są zgrubne, to prawdopodobnie budujesz najbardziej opłacalny dom, tzn. 3-litrowce są najtańsze pod względem całkowitych kosztów posiadania. Są też względnie łatwe do wykonania. Moim zdaniem "czujesz bluesa" i masz duże szanse na wybudowanie zakładanego domu.

Pozdrawiam.

Gość Jacek K.
Witam

Najlepsze efekty dałby spory bufor grzany wysoko tanim prądem a rozładowywany do podłogowego przez układ mieszający. Bardzo duża akumulacja. Są subtelne różnice pomiędzy strumieniem ciepła (energii) a temperaturą.

Pozdrawiam Adam M.

Nie do końca mogę się z tym zgodzić. Moim zdaniem bardziej wydajny będzie układ z buforem ciepła ładowanym jak powyżej, ale oddającym ciepło do ośrodka o b. małym cieple właściwym (czytaj: do powietrza). Grzanie powietrza daje o wiele bardziej (szybciej) odczuwalne efekty niż przelewanie energii ze zbiornika do zbiornika (podłoga ma jednak dużą bezwładność). Warunkiem jest odpowiednio mocne izolowanie budynku. Korzyścią jest np nagrzewanie pomieszczenia w momencie wchodzenia do niego (np łazienki) i zaprzestanie grzania w momencie wyjścia. Podłogówka chodzi właściwie ciągle, bo wahania temperatury posadzki nie moga być zbyt duże. Idealnie byłoby sterowanie temperaturą odczuwalną tak szybko jak światłem - patrz promienniki sufitowe niskotemperaturowe.

Witam

Zróbmy krok dalej.

Po co grzać. Optymalnie byłoby nosić promiennik nad sobą - jak parasol. :lol:

Bufor najlepiej pracuje, jak jest ładowany w taniej taryfie i w 5 minut, a oddaje ciągle, w ramach potrzeb.

Pozdrawiam Adam M.

Gość Jacek K.
Witam

Zróbmy krok dalej.

Po co grzać. Optymalnie byłoby nosić promiennik nad sobą - jak parasol. :lol:

Albo żeby promienniki włączały się sektorowo w miarę pojawiania się w danej strefie domu. Sterowanie czujkami ruchu.