Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Korona II molusa

Recommended Posts

• Odpowiedzi 115
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Molus, projekt na miarę marzeń. Korona była moim faworytem.

Gdybym się nie zdecydowała na indywidualny, budowałabym ten właśnie.

Gratuluję wyboru projektu i działki, przepiękne sosny.

tola dzięki, dzięki. Okolica też bardzo mi sie podoba :wink: , projekt też chociaż ma baaardzo dużo niedoróbek.

Tatua rzeczywiście brak takiego pomieszczenia, być może pójdziemy śladem amerykanów tzn. postawimy sobie z tyłu domku taką budkę na narzędzia, rowery, kosiarkę itd. Ale można było wydłużyć trochę dach z tyłu garażu i go powiększyć.

Okna są za nisko w jadalni, pokoju, salonie trzeba je troche podnieść. Pozatym pozmienialiśmy trochę otwory okienne żeby wstawić standardowe okna (niższe koszty).

Ścianę kuchnia/pokój przesunełabym w stronę kuchni, powiększając pokój (kuchnia + jadalnia to i tak duże pomieszczenie).

U góry nie robimy małego wc, a pomieszczenie łączymy z małą łazienką i robimy tam saunę.

Jak na razie to tyle zobaczymy co jeszcze wyjdzie.

• 4 weeks później...

Witam serdecznie, przde wszystkim gratuluję ekstra projekt i działeczka też, (chyba w tle widać las).

Jesteœmy dopiero na poczštku drogi. Mamy kupiony projekt domu z "wolim okiem". Czy mógłbyœ powiedzieć jak sprawujš się Twoi dekarze i czy sš godni polecenia. Szukam ekipy, która potrafiła by dobrze wykonać "wole oko" - jest to podobno problematyczny element dachu.

Pozdrawiam ciepło w ten zzzimny poranek,

Gosia :)

Gosia i Grześ Nasz dekarz jest dobry (tak mi sie wydaje), jest dokładny, ale... Mieliśmy z nim strasznie dużo problemów, tzn. dach miał być skończony na początku stycznia, teraz jest marzec i jeszcze coś kończą. Pozatym gościu w styczniu wziął sobie inną robotę, tak że tygodniami nie widzieliśmy go na budowie. Byliśmy już załamani, mąż w końcu nie wytrzymał i zaczął wyrzucać jego graty z budowy i dopiero wtedy coś ruszyło. Dostawaliśmy sms-y i telefony o 5.30 rano że mamy mu coś tam zapłacić bo on nie ma za co żyć, a jak nie to on wypierd...... z budowy. Co tu dużo gadać, prosty z niego facet i troche narwany. Teraz tylko czekamy żeby skończył i więcej nie chcamy go widzieć.

Pozatym my robimy dach z IBF "ss"i wole oko jest strasznie trudne do wykonania z takiej dachówki. Myślę że jak na tą dachówkę wygląda całkiem nieźle.

dzióbek bardzo dziekujemy.

To jest IBF podwójne "s". W przyszłym tygodniu dodam nowe zdjęcia, oko powinno być skończone. Wiem tylko tyle że oko zrobione jest z połówek tej dachówki (jakaś jego część) i jak się patrzy z bliska, z przodu to widać maleńkie niedoskonałości. Karpiówka jest najlepsza, ale dużo droższa.

Pozdrawiam

Aga

Witaj

Wracajac do dachowki:)))

Widzialem ze dwie juz zbudowane korony (Plus Twoja) Z dachowkami esowkami, zakladkowymi ( jak je zwal tak je zwal) i ze trzy korony z dachowkami karpiowkami.....i powiem tam efekt jest bez porownania:))) oczywiscie na korzysc dachowekzakladkowych - moim zadnaiem estetycznie dachowki karpiowki sa nie ladne ( ale kazdy z nas ma inne poczucie piekna). . Aha zakladkowe byly robena ( na jednym) i ruppa ( na drugim). jezeli chodzi o koszt wykonania w rejonach podwarszawskich po pierwszym przegladzie bez negocjacji:

- karpiowka - 18 tys robocizna ( wraz ze wstawieniem okiem, i opbrobkami blacahrskimi i rynnowymi)

- zakladkowa - 15-16 tys robocizna (wraz ze wstawieniem okiem, i opbrobkami blacahrskimi i rynnowymi)...a wiec oszczednosci mamy juz na etapie robocizny...mam nadziej ze uda mi sie jeszcze zejsc z ta robocizna bo troszke to drogo.....

Molus ponawiam pytanei z kiedys...jakie mniej wiecej sa koszty koronki jezeli chodzi o fundamnety i powiedzmy stan surowy bez wiezby i z wiezba...jezlei masz takie zestawienie to bardzo prosze przeslij mi na priv...Ciagle szukam optymalnego rozwiazania chociaz decyzja o koronie juz dawno zapadlo - w koncu mamy pozwoelnei na budowe:)))) i teraz tylko trzeba sie zdecydowac czy to bedzie ceramik czy beton komorkowy a moze silka, a moze keramzobeton?....Narazie wybor jest na U220...i fundamnet z bloczkow betonowych. Czy materaily kupowialiscie zgodnei z wykazem z projektu czy tez sami przeliczaliscie?...bo jakos tym wykazom nie wierze...

Pozdrawiam

Pawel N.

• 1 month później...
  • 4 weeks później...
Teraz, jak patrze dokładnie na wasze zdjęcia, to widzę że kilka rzeczy przerobiliśmy, no. w poki=oju nad garażem usuneliśmy jeden słup, ten bliższy ściany, robiąc jakąś"podpórkę", która jest wkuta w ścianę. My nie robiliśmy spiżarni, tą brzydka belkę na parterze obudowaliśmy karton gipsem, w kuchni i jadalni podniosłam poziom posadzki o 14 cm, tworząc stopień, tak jakoś mi sie umysliło, żeby to było na innej płaszczyżnie. Nie wiem czym będziecie ogrzewać dom, my zdecydowaliśmy sie na eko-groszek, i wyszedł kłopot z przechowywaniem paliwa. Dobudowaliśmy więc pomieszczenie, licujące z garażem z którego jest do niego wejście, a wejście z domu obok tego małego poju na dole zamuerowaliśmy, jesteśmy bardzo zadowoleni z tego rozwiązania. Na górze zamiast kolejnego wc, troszke powiększyłąm pomieszczenie i zrobiłam pralnię.

MONIKKKAA dawaj szybciutko zdjęcia. Bardzo mnie ciekawi jak wygląda domek po "wykończeniówce". My nie robiliśmy dużo przeróbek. Aktualnie jesteśmy na etapie końcówki szpachlowania na górze, zamawiania schodów, kuchni, kupowania armatury.

SławekD-żonka spiżarka na zdjęciu jeszcze nie skończona, na żywca wygląda bardzo fajnie. Jak będzie trochę czasu to zapodam nowe zdjęcia, bo jak na razie to sprzedaliśmy nasze mieszkanko i pomieszkujemy kątem u rodziców i na nic nie ma czasu.

• 2 weeks później...