Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowy za?acznik PIT D

Gość

Recommended Posts

W 1995 wprowadziłem sie (i zasiedliłem) nowe mieszkanie. Oczywiscie odliczyłem zakup od dochodu. Teraz mieszkanie sprzedałem i kupiłem szereg przed zasiedleniem do wykończenia. W akcie notarialnym wyszczególniona wartość działki, pozwolenie na budowę przepisane na mnie w Sylwestra, dwa wiaderka farby zakupione na fakture VAT tez w Sylwestra. No to biorę sie ja wypełniać PIT i co widzę? W załączniku D chcą abym napisał co odliczyłem od roku 1992 i to z rozbiciem co na wkład do spółdzielni co na wykończenie przed zasiedleniem. I jak to ugryźć? W 1995 po pierwsze nie rozbijało sie tego w PIT, tylko wpisywało sie wszystko w okienko a po drugie to rachunki przez 5 lat od końca roku kiedy nastapiło odliczenie. To jak ja mam trzymać kwity z 1995 do emerytury?

Pozdrowienia

Jac

• 1 year później...
Podatnik na budowę domu wydał 500tys. zł z czego 350 tys. zł wydatków pokrył w pierwszej kolejności pieniędzmi osiągniętymi ze sprzedaży innej nieruchomości a resztę np. z kredytu . Wszystkie faktury załączył do rozliczenia ulgi w PIT-D. Pytanie brzmi: ile zwrotu podatku otrzyma podatnik z tytułu wykorzystania ulgi budowlanej?

Podatnik na budowę domu wydał 500tys. zł z czego 350 tys. zł wydatków pokrył w pierwszej kolejności pieniędzmi osiągniętymi ze sprzedaży innej nieruchomości a resztę np. z kredytu . Wszystkie faktury załączył do rozliczenia ulgi w PIT-D. Pytanie brzmi: ile zwrotu podatku otrzyma podatnik z tytułu wykorzystania ulgi budowlanej?