Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"radiator" do kominka

pereł

Recommended Posts

czy ktoś z was stosował coś takiego?

http://www.darco.com.pl/pl/oferta.php?o=1&kid=3&xid=3&pid=76

teoretycznie powinno być ok.Zastanawiam się nad zrobieniem podobnej nakłądki na istniejącą rurę i nie wiem czy aluminium będzie ok

Takie nakładki ze stali n ierdzewnej można kupić.

Aluminium to chyba niezbyt dobry pomysł.

Aluminium jest niedobre bo rura odprowadzająca dym jest stalowa.

Łączenie w jednej konstrukcji dwu różnych metali stwarza ryzyko powstania w miejscu połączenia ogniwa elektrochemicznego i bardzo szybkiej korozji.

Ulegnie jej zgodnie z prawami chemii stal a gdy w kominie będzie dziurka ... resztę dopowiedz sej sam.

to chyba aluminium ma niższy potencjał od żelaza. Ale pomijając tą kwestię aluminium nie powinno pracować przy tych temp.

Nie wiem co ma potencjał do radiatora ale jako radiator aluminium jest świetne z uwagni na bardzo duża przewodnośc cieplną. Jeszcze lepsza jest miedź.

Tylko, że przy tych temperaturach ten twój radiatorek może się mocno odkształcić na skutek temperatury. Aluminium topi się w temp. ok 660 st. A jego stopy czasem nawet w niższej.

Pozdrawiam,

Sunao

Na rurze spalinowej kominka...pomiędzy kominkiem a wejściem do komina.

Najlepiej na tym pionowym kawałku przed kolanem.

Wyłapujesz dzięki niemu więcej ciepła ze spalin idących w komin.

Ale aluminium rzeczywiscie ma temp. topnienia 630 stopni wiec chyba lepiej to zrobić z blachy stalowej .

Na rurze spalinowej kominka...pomiędzy kominkiem a wejściem do komina.

Najlepiej na tym pionowym kawałku przed kolanem.

Wyłapujesz dzięki niemu więcej ciepła ze spalin idących w komin.

Ale aluminium rzeczywiscie ma temp. topnienia 630 stopni wiec chyba lepiej to zrobić z blachy stalowej .

Sprytne rozwiązanie, nie powiem!

Może nawet uda mi się je zastosować w kominku otwartym, bo taki planuję.

• 3 years później...

Stary wątek, ale go odświeżę. I jak? Radiator zamontowany?

Bo stoimy przed dylematem czy montować radiator na rurze spalinowej czy też nie. Doczytałam w innych wątkach, że to nie jest dobry pomysł bo temperatura spalania się obniża i w rurach zalega więcej syfu. Jeśli zamontowaliście radiator to podzielcie się wrażeniami.

Pozdrawiam

Witam.

Radiator bardzo obniża temperaturę spalin. Bo zwiększa powierzchnię oddawania ciepła kilkunastokrotnie.

Tyle, że dla kominków konwekcyjnych jest to działanie ok., bo spaliny jakie "uciekają" do komina potrafią mieć temperatury rzędu 600 stopni. Jeżeli nawet obniżymy ją o połowę to i tak będzie jeszcze nawet z ekonomicznego punktu widzenia za wysoka.

Zakładać.

Pozdrawiam.

• 3 years później...
Gość Konto usunięte_12*
Ile ciepła potrafi odebrać z dymu taki radiator : http://allegro.pl/show_item.php?item=2616599514 ?

Taki radiator, to typowe "badziewie" dla naiwniaków. Przyjrzyj mu się NIE na obrazku w ALLLEDROGO (choć też tam trochę widać), tylko "w naturze".

Wszystkie spoiny łączące żeberka do rury dla "oszczędnosci" :D

wykonano jako punktowe a pomiędzy żeberkiem a rurą jest dystans.

Jak takie spoiny mogą dobrze przewodzić ciepło :confused:

Swój radiator wykonałem na zamówienie u ślusarza. Wszystkie żeberka zostały przyspawane spoiną ciągłą (spaw naprzemienny) a poza tym zwiększyłem ilość żeberek.

Właśnie prowizorycznie (póki nie ma obudowy) suszą się na nim zawieszone wianuszki grzybów :p

Pozdrawiam

Edytowane przez Konto usunięte_12*