nahiba 02.12.2005 01:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 Witam!Interesuje mnie jedna kwestia w przydomowej oczyszczalni ścieków.Chodzi mi o odległość od studni.Według przepisów jest to 30m tylko że jest tam też napisane że od studni dostarczającej wodę przeznaczoną do spożycia przez ludzi. (Rozporządzenie Ministra Infrastrukturyz dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie). Czy dobrze interpretuje ten przepis czy może jest inny, bo w starostwie twierdzą że od każdej studni tylko na jakiej podstawie.Wielkie dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 02.12.2005 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 Witam Oczywiscie że rozporządzenie mówi o studni z której jest czerpana woda do spożycia dla zwierząt lub ludzi. Jezeli jest to studnia która słuzy tylko do nawadniania np. ofrogu możesz bezproblemowo sytuowac POS w odległości bliższej. Należy jednak zauważyc że im bliżej studni strefa rozsaczania studnia z biegiem czasu stanie się szambem - będzie poprostu zbierała dość dużo ścieków z POS. Stąd tez zalecam z najnormalniejszego rozsądku doległośc w granicach 20 m w przypadku gdy nie wykorzystujesz wody ze studni do picia. Co do starostwa - poprostu niiedoczytali i masz prawo 3mać sie tego co mówi ustawa. Radze jednak rozważyć korzystanie z wody studziennej do picia - dłuzy okres czasu = oszczędność pieniżaków za wodę Ale to tak tylko na marginesie sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nahiba 02.12.2005 23:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 Wielkie dzięki!Ja nie będe nigdy zniej korzystał a i sąsiedzi w okolicy też tego nie będą robić.Ponieważ te studnie nawet nie spełniają wymogów studni z woda pitną bo to są zwykłe kęgi betonowe zakopane w ziemie.I jeszcze spróbuję zbadać tą wodę w sanepidzie.Zobaczymy jaki będzie wynik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawomir potecki 02.12.2005 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 Witam Oczywiscie że rozporządzenie mówi o studni z której jest czerpana woda do spożycia dla zwierząt lub ludzi. Jezeli jest to studnia która słuzy tylko do nawadniania np. ofrogu możesz bezproblemowo sytuowac POS w odległości bliższej. Należy jednak zauważyc że im bliżej studni strefa rozsaczania studnia z biegiem czasu stanie się szambem - będzie poprostu zbierała dość dużo ścieków z POS. Stąd tez zalecam z najnormalniejszego rozsądku doległośc w granicach 20 m w przypadku gdy nie wykorzystujesz wody ze studni do picia. Co do starostwa - poprostu niiedoczytali i masz prawo 3mać sie tego co mówi ustawa. Radze jednak rozważyć korzystanie z wody studziennej do picia - dłuzy okres czasu = oszczędność pieniżaków za wodę Ale to tak tylko na marginesie sebo8877 a moze ty masz lekarstwo na nasz problem ? : jak popatrzysz na nasze zdjęcia to ten problem prawie rozpoznasz . woda jest , ale na ca. 100 m . złożyliśmy ostatnio podanie o warunki zabudowy na 4-y domki letniskowe z ... oczywiście oczyszczalnią ekologiczną . miejsca mamy dość . ok. 1 ha. rządają zamkniętego zbiornika z wywozem , chociaż wiedzą , że drogi dojazdowe są przez prawie 4-y miesiące w roku nieprzejezdne , . ico ty na to ?? nie mówiącc , juz o wywozie śmieci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 04.12.2005 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2005 slawomir potecki witam CIe serdecznie.Najlepiej zaopatrzyć się w Rozp Min Ochr Środ i z tym rozporządzeniem pojść do Gminy.Gmina ma prawo wymagac od Ciebie podłączenia się tylko li wyłacznie do istniejącej sieci kanalizacyjnej.Jezeli natomist chodzi o fakt że Gmina nie ma możliwości zaoferowania Ci sieci kanalizacyjnej nie ma Mocy Urzędowej ani prawa nakazywac Ci instalacji zbiornika bezodpływowego (zapewne mają MPWik z którego czerpią zyski z "szambiarek" - stąd taka ich propozycja.Stosując POŚ masz zachować tylkoodpowiednie odległosci od urządzeń typu studnia - granica dziuałki sąsiad i tylko poinformowac gminę o tym że wykonujesz POS.Dodatkowo powinieneś posiadać na wypadek kontroli wszystkie certyfikaty - aprobaty technioczne oraz co bardzow ważne trafność wyboru POSIA ze wzgledu na warunki geologiczne.St ad też musisz poaisadać dokumenty z odwietów które dadzą Ci dopowiedź czy w Twoim gruncie można zastosować POŚ z rozsączaniem.Jeżeli Twoja działka znajduje się na terenach parku krajobrazowego, czy jakiegokolwiek rezerwatu - w tym wypadku Gmina ma prawo nakazywć Ci technologie i rodzaj POŚ.nahiba jeszcze jedna uwaga dot Twojej POŚ W przupadku kiedy Twój POŚ jest blisko studni sąsiada mósisz poinformowac go o tym fakcie na piśmie oraz otrzymac od niego zgodę na montaż POŚ także na pismie. Sąsiad musi zdawać sobie sprawę że woda w jego studni nie może być wykorzystywana do spożycia dla ludzi.PozdrawiamSebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nahiba 04.12.2005 15:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2005 A czy ta zgoda jest wymagana przez prawo.Studnia u sasiada z samej konstrukcji nie spełnia wymogów studni z wodą pitną.Tak sie składa że mam sasiad któy właśnie robi mi z tym problemy a sam za przeproszeniem sr... do deszczówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 04.12.2005 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2005 Niestety odległośc to odległośc - prawo nie działa wstecz co do studni - jeżeli wybudował ją np w latach 60-tych ma prawo z niej pić !!! - powinien robić 1 raz na kartał badania jakości wody - stąd też jedyna możliwość - albo zgoda sąsiada albo zachowana odległość - przypominam 30mSebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nahiba 04.12.2005 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2005 Tylko z tego co wiem to te studnie nigdy nie były wykorzystywane do użytku przez ludzi i nikt nie robi żadnych badań jakości wody.Jest poprostu wodociąg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 05.12.2005 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2005 nahiba masz może i racje ale prawo to prawo jezeli sąsiad jest upierdliwy bądź kiedykolwiek ma zamiar taki być to sorry Gmina każe Ci rozebrac przesunąć POŚ i dodatkowo dowali domiar za nieprzestrzeganie przepisów dzis do 5000 zł - posiadając zezwolenie od sąsiada na piśmie masz wszystko w nosie sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawomir potecki 07.12.2005 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2005 slawomir potecki witam CIe serdecznie. Najlepiej zaopatrzyć się w Rozp Min Ochr Środ i z tym rozporządzeniem pojść do Gminy. Gmina ma prawo wymagac od Ciebie podłączenia się tylko li wyłacznie do istniejącej sieci kanalizacyjnej. Jezeli natomist chodzi o fakt że Gmina nie ma możliwości zaoferowania Ci sieci kanalizacyjnej nie ma Mocy Urzędowej ani prawa nakazywac Ci instalacji zbiornika bezodpływowego (zapewne mają MPWik z którego czerpią zyski z "szambiarek" - stąd taka ich propozycja. Stosując POŚ masz zachować tylkoodpowiednie odległosci od urządzeń typu studnia - granica dziuałki sąsiad i tylko poinformowac gminę o tym że wykonujesz POS. Dodatkowo powinieneś posiadać na wypadek kontroli wszystkie certyfikaty - aprobaty technioczne oraz co bardzow ważne trafność wyboru POSIA ze wzgledu na warunki geologiczne. St ad też musisz poaisadać dokumenty z odwietów które dadzą Ci dopowiedź czy w Twoim gruncie można zastosować POŚ z rozsączaniem. Jeżeli Twoja działka znajduje się na terenach parku krajobrazowego, czy jakiegokolwiek rezerwatu - w tym wypadku Gmina ma prawo nakazywć Ci technologie i rodzaj POŚ. nahiba jeszcze jedna uwaga dot Twojej POŚ W przupadku kiedy Twój POŚ jest blisko studni sąsiada mósisz poinformowac go o tym fakcie na piśmie oraz otrzymac od niego zgodę na montaż POŚ także na pismie. Sąsiad musi zdawać sobie sprawę że woda w jego studni nie może być wykorzystywana do spożycia dla ludzi. Pozdrawiam Sebo8877 dziękuję za radę .postaram sie ją wykorzystać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 11.12.2005 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2005 Nie ma za co Sławek Po to tu jesteśmy żeby sobie pomagac - taką mam nadzieje sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawomir potecki 11.12.2005 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2005 Nie ma za co Sławek Po to tu jesteśmy żeby sobie pomagac - taką mam nadzieje sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nahiba 14.01.2006 22:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2006 Ludzie czy w tym kraju są sami oszuści i złodzieje.Firma z którą spiałem umowę na wykonanie dokumentacji i montażu POŚ zrobiła mnie w konia i wybudowała mi samowolkę nie składając żadnej dokunetacji w urzędzie.Fakt że mój błąd że ich nie sprawdziłem ale jakby człowiek miał sprawdzać wszystko to by mu czasu zabrakło na życie.Po to chyba są takie firmy że się im zleca coś a one od początku do końca robią to na cacy.Troche zufania powinno być.Ale widzę że to się nie opłaca.NIE KUPUJCIE W FIRMIE EKO-POL TO ZŁODZIEJ I OSZIŚCI!!!!!!!!!!!!!!!!Mam przez nich same problemy!!!!!!!!!!!!!!PALANTY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawomir potecki 15.01.2006 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2006 Ludzie czy w tym kraju są sami oszuści i złodzieje.Firma z którą spiałem umowę na wykonanie dokumentacji i montażu POŚ zrobiła mnie w konia i wybudowała mi samowolkę nie składając żadnej dokunetacji w urzędzie.Fakt że mój błąd że ich nie sprawdziłem ale jakby człowiek miał sprawdzać wszystko to by mu czasu zabrakło na życie.Po to chyba są takie firmy że się im zleca coś a one od początku do końca robią to na cacy.Troche zufania powinno być.Ale widzę że to się nie opłaca.NIE KUPUJCIE W FIRMIE EKO-POL TO ZŁODZIEJ I OSZIŚCI!!!!!!!!!!!!!!!!Mam przez nich same problemy!!!!!!!!!!!!!!PALANTY ale przecież ty nie jesteś winny . czy im już wszystko zapłaciłeś ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekcmarecki 15.01.2006 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2006 Ludzie czy w tym kraju są sami oszuści i złodzieje.Firma z którą spiałem umowę na wykonanie dokumentacji i montażu POŚ zrobiła mnie w konia i wybudowała mi samowolkę nie składając żadnej dokunetacji w urzędzie.Fakt że mój błąd że ich nie sprawdziłem ale jakby człowiek miał sprawdzać wszystko to by mu czasu zabrakło na życie.Po to chyba są takie firmy że się im zleca coś a one od początku do końca robią to na cacy.Troche zufania powinno być.Ale widzę że to się nie opłaca.NIE KUPUJCIE W FIRMIE EKO-POL TO ZŁODZIEJ I OSZIŚCI!!!!!!!!!!!!!!!!Mam przez nich same problemy!!!!!!!!!!!!!!PALANTY Ja nie ufałem mojemu wykonawcy tak do końca,bo bałem się że skończę tak jak Ty.Wziąłem dokumentację i w urzędach załatwiałem wszystko osobiście.Straciłem trochę czasu,ale cena końcowa też oczywiście musiała być odpowiednio niższa.Uparłem się na to, bo firma była obca w mojej okolicy i nie mieli żadnych referencji.Nie piszę tego,żeby się pochwalić, tylko żeby uprzedzić tych którzy mają zamiar taką POŚ sobie zafundować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olsen 15.01.2006 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2006 Witam Zajżyj tutaj tu otrzymasz wszystkie odpowiedzi http://www.pipelife.pl/pdf/pos.pdf http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=62017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts