Zuzbak 02.12.2005 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 Witam Wybudowałem za duży dom (280m), ale to już nieodwracalne. Czy są na tym forum dobrzy ludzie, którzy mają podobnej wielkości domy, mieszkają w nich i jakie mają koszty utrzymania takiego metrażu? Czy dobrym rozwiązaniem byłaby kotłownia na eko-groszek? W przyszłym roku planujemy z zoną i dzieckiem wprowadzic się. Na początek wykończymy okolo 200m domu, a resztę w swoim czasie. Poradzcie mi może jakies inne rozwiązania, bo boję się że stane sie niewolnikiem własnego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kortezjan 02.12.2005 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 cześć. mam kocioł na ekogroszek użytkuję od grudnia 2004 koszt rocznej eksploatacji wliczając prąd i ekogroszek to ok. 10 zł /m2/rok w twoim przypadku będzie to 2800 zł . Oczywiście dom musi być ocieplony temperatura którą utrzymują to 23 C parter 22 poddasze. Parter grzeję podłogówką górę kaloryferami. Rozważałem również gaz ale ponieważ jestem ciepłolubny a dom jest dość duży 320 m2, więc chwalę kocioł na groszek choć trochę się kurzy w kotłowni. W przypadku mniejszych domów o kubaturze do 600 m3 prawdopodobnie wybrałbym gaz ze względu na komfort. cześć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 02.12.2005 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 Groszku i brykietów z drewna w Warszawie już nie ma od 2 tygodni - wyprzedano.Następna dostawa z końcem wiosny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kortezjan 02.12.2005 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 cześć. kto kupuje węgiel czy groszek o tej porze? raz że jest droższy dwa że mogą być problemy z dostawami? cześć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zuzbak 03.12.2005 07:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2005 cześć. mam kocioł na ekogroszek użytkuję od grudnia 2004 koszt rocznej eksploatacji wliczając prąd i ekogroszek to ok. 10 zł /m2/rok w twoim przypadku będzie to 2800 zł . Oczywiście dom musi być ocieplony temperatura którą utrzymują to 23 C parter 22 poddasze. Parter grzeję podłogówką górę kaloryferami. Rozważałem również gaz ale ponieważ jestem ciepłolubny a dom jest dość duży 320 m2, więc chwalę kocioł na groszek choć trochę się kurzy w kotłowni. W przypadku mniejszych domów o kubaturze do 600 m3 prawdopodobnie wybrałbym gaz ze względu na komfort. cześć Dziękuję za odpowiedz:) Dużo mi pomogłeś. Powiedz mi jesczcze jakiej firmy masz kocioł, jaka jest moc tego kotła i jak dużą masz kotłownie? Jak często zasypujesz zasobnik groszkiem? Czy masz jakąś wiedzę, opinię na temat pieców z firm: Kielar, Reco? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kortezjan 05.12.2005 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2005 cześć. piec kupiłem z Marek pod Warszawą, ale po rocznym używaniu i porównaniu z kotłem sąsiada uważam że lepszym kotłem jest Hef z Lublińca, zasypuję raz na 3 lub 4 dni w sezonie, a po sezonie do ciepłej wody raz na miesiąc, moja kotłownia ma 18 m2 w piwnicy, uważam że połowa tej powierzchni wystarczy w zupełności. Kotły o których piszesz znam tylko z nazwy. cześć. zachęcam do podłogówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rumak1974 05.12.2005 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2005 cześć. piec kupiłem z Marek pod Warszawą, ale po rocznym używaniu i porównaniu z kotłem sąsiada uważam że lepszym kotłem jest Hef z Lublińca, zasypuję raz na 3 lub 4 dni w sezonie, a po sezonie do ciepłej wody raz na miesiąc, moja kotłownia ma 18 m2 w piwnicy, uważam że połowa tej powierzchni wystarczy w zupełności. Kotły o których piszesz znam tylko z nazwy. cześć. zachęcam do podłogówki Rozumiem że masz MARKUSA - a powiedz w czym jest gorszy od HEFA? Kurde u mnie ten kocioł chodzi od tygodnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts