Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom 280m. Kotłownia na eko-groszek.Czy warto?Pomożcie!

Recommended Posts

Witam

Wybudowałem za duży dom (280m), ale to już nieodwracalne. Czy są na tym forum dobrzy ludzie, którzy mają podobnej wielkości domy, mieszkają w nich i jakie mają koszty utrzymania takiego metrażu? Czy dobrym rozwiązaniem byłaby kotłownia na eko-groszek? W przyszłym roku planujemy z zoną i dzieckiem wprowadzic się. Na początek wykończymy okolo 200m domu, a resztę w swoim czasie. Poradzcie mi może jakies inne rozwiązania, bo boję się że stane sie niewolnikiem własnego domu. :-?

cześć. mam kocioł na ekogroszek użytkuję od grudnia 2004 koszt rocznej eksploatacji wliczając prąd i ekogroszek to ok. 10 zł /m2/rok w twoim przypadku będzie to 2800 zł . Oczywiście dom musi być ocieplony temperatura którą utrzymują to 23 C parter 22 poddasze. Parter grzeję podłogówką górę kaloryferami. Rozważałem również gaz ale ponieważ jestem ciepłolubny a dom jest dość duży 320 m2, więc chwalę kocioł na groszek choć trochę się kurzy w kotłowni. W przypadku mniejszych domów o kubaturze do 600 m3 prawdopodobnie wybrałbym gaz ze względu na komfort. cześć

cześć. mam kocioł na ekogroszek użytkuję od grudnia 2004 koszt rocznej eksploatacji wliczając prąd i ekogroszek to ok. 10 zł /m2/rok w twoim przypadku będzie to 2800 zł . Oczywiście dom musi być ocieplony temperatura którą utrzymują to 23 C parter 22 poddasze. Parter grzeję podłogówką górę kaloryferami. Rozważałem również gaz ale ponieważ jestem ciepłolubny a dom jest dość duży 320 m2, więc chwalę kocioł na groszek choć trochę się kurzy w kotłowni. W przypadku mniejszych domów o kubaturze do 600 m3 prawdopodobnie wybrałbym gaz ze względu na komfort. cześć

Dziękuję za odpowiedz:)

Dużo mi pomogłeś. Powiedz mi jesczcze jakiej firmy masz kocioł, jaka jest moc tego kotła i jak dużą masz kotłownie? Jak często zasypujesz zasobnik groszkiem? Czy masz jakąś wiedzę, opinię na temat pieców z firm: Kielar, Reco?

cześć. piec kupiłem z Marek pod Warszawą, ale po rocznym używaniu i porównaniu z kotłem sąsiada uważam że lepszym kotłem jest Hef z Lublińca, zasypuję raz na 3 lub 4 dni w sezonie, a po sezonie do ciepłej wody raz na miesiąc, moja kotłownia ma 18 m2 w piwnicy, uważam że połowa tej powierzchni wystarczy w zupełności. Kotły o których piszesz znam tylko z nazwy. cześć. zachęcam do podłogówki

cześć. piec kupiłem z Marek pod Warszawą, ale po rocznym używaniu i porównaniu z kotłem sąsiada uważam że lepszym kotłem jest Hef z Lublińca, zasypuję raz na 3 lub 4 dni w sezonie, a po sezonie do ciepłej wody raz na miesiąc, moja kotłownia ma 18 m2 w piwnicy, uważam że połowa tej powierzchni wystarczy w zupełności. Kotły o których piszesz znam tylko z nazwy. cześć. zachęcam do podłogówki

Rozumiem że masz MARKUSA - a powiedz w czym jest gorszy od HEFA?

Kurde u mnie ten kocioł chodzi od tygodnia