anekri 02.12.2005 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 Pytanko jak w temacie. Czy odkurzacz można odliczyć w uldze remontowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonAn 04.12.2005 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2005 Kidyś był podobny probłem z wykładziną podłogową, musiała ona być na trwałe przymocowana do podłogi, żeby można bylo dokonać odliczenia.Ja osobiście nie mam żdnych wątpliwości, że instalacja OC podlega odliczeniu, ponieważ jest integralną częścią domu.Kupilęm już instalację, wziąłem rachunek i zamierzam odliczyć to w ramach zwrotu różnicy Vat-u w zwiąku z budową domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anekri 05.12.2005 06:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2005 różnica VAT- podobno ma być lista co podlega zwrotowi VAT - bo musiał być na to przed majem 2004 niższy podatek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ysy 07.12.2005 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2005 http://www.polskigips.pl/index.php?id=191&backPID=20&tt_news=140 Tu jest lista, chyba niepełna, ale jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anekri 07.12.2005 21:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2005 Dzięki za odpowiedź ale podkreślam chodzi mi o ulgę remontową a nie zwrot VAT-u Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yogi66 07.12.2005 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2005 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA GOSPODARKI PRZESTRZENNEJ I BUDOWNICTWA z dnia 21 grudnia 1996 r. w sprawie określenia rodzajów wydatków na remont i modernizację budynku mieszkalnego lub lokalu mieszkalnego, o które zmniejsza się podatek dochodowy (Dz. U. z dnia 30 grudnia 1996 r.) ZAŁĄCZNIK Nr 2 WYKAZ ROBÓT ZALICZANYCH DO REMONTU I MODERNIZACJI LOKALU MIESZKALNEGO 1. Remont, modernizacja lub wykonanie nowych elementów w lokalu mieszkalnym: 1) ścianek działowych, sufitów, tynków i okładzin wewnętrznych, 2) podłóg i posadzek, 3) okien, świetlików i drzwi, 4) powłok malarskich i tapet, 5) elementów kowalsko-ślusarskich, 6) izolacji przeciwwodnych, przeciwwilgociowych, dźwiękochłonnych i cieplnych, 7) pozostałych elementów (np. pawlaczy, trwale umiejscowionych szaf wnękowych, obudowy wanien, zlewozmywaków, grzejników). 2. Remont, modernizacja, wymiana lub wykonanie nowych instalacji w lokalu mieszkalnym, obejmujące rozprowadzenie po lokalu instalacji oraz montaż trwale umiejscowionych: wyposażenia, armatury i urządzeń dotyczących: 1) instalacji sanitarnych, 2) instalacji elektrycznych, 3) instalacji klimatyzacyjnych i wentylacyjnych, 4) instalacji przyzywowych (domofony) i alarmowych, 5) instalacji i urządzeń grzewczych, 6) przewodów wentylacyjnych, spalinowych i dymowych. Instalacja sanitarna to nie tylko sraczyk i umywalka. Bez obawy. Ja też odliczyłem Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anekri 08.12.2005 07:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 wielkie dzięki zwięźle i na temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomik_B 08.12.2005 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 Dzięki za odpowiedź ale podkreślam chodzi mi o ulgę remontową a nie zwrot VAT-u anekri, Ty jeszcze nie wybudowałaś, a już remontujesz? Jak tam kominek? Grzeje? PS. Odliczałem OC, w ramach ulgi budowlanej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anekri 08.12.2005 08:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 nadal mieszkam u rodziców i remontuję mieszkanie a dom to dodatkowo buduję - ale na święta już na swoim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomik_B 08.12.2005 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 My, też pierwsze święta spędzamy na swoim. Wreszcie będzie można choinkę porządną postawić, a nie jakąś wersję mini. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonAn 24.12.2005 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2005 Wertując stare numery Muratora znalazłem potwierdzenie możliwości odliczenia instalacji OC.Pisano o tym w numerze 8 z 2004 roku.Można potraktować ją jako instalację sanitarno-wentylacyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts