Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ocieplać porotherm

Recommended Posts

Chciałem budować z Porotermu 38 lub 44 cm bez ocieplenia, jak zaznacza producent. Czy to słuszna decyzja? Wszyscy budują taką metodą w której należy ocieplać i ocieplają. Czy zmienić zdanie? Z czego zbudować dom parterowy z poddaszem użytkowym?

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

NIE OCIEPLAJ.

Nie rob tego. Ja tez zbudowalem swoj dom z POROTHERMU 38 P+W.

Jesli wybrales Porotherm - daj szanse wykazanie sie tej technologii! Nie po to kupiles taki material, aby nie wykorzystac jego zalet.

Moj dom juz stoi. Murowalem na ciepla zaprawe Wiennerbergera.

Teraz klade centralne ogrzewanie - wiec nie wiem jak bedzie z cieplochlonnoscia. Ale poki co ufam producentowi.

Musze dac mu 2 sezony na rzetelna ocene sytuacji.

Moja rada: nie ocieplaj. Jak okaze sie, ze POROTHERM to lipa - wtedy ocieplisz.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: tcic dnia 2003-01-12 20:18 ]

Moim zdanie NIE.

Producent mowi: 38 i 44 - bez ocieplenia

30 i ponizej z ociepleniem.

I tak powinno sie robic. Nie dajmy sie zwariowac.

Moj sasiad nie ufa filiom paroprzepuszczalnym, wiec plozyl deski + papa + dachowka (wszystko w ciagu 1,5 miesiaca).

Pewnie tak mozna - tylko po co?

A tak na marginesie: Jak bedzie kiepsko z zapewnieniami producenta, to zawsze moge te 12 cm ocieplenia dolozyc.

Ale to bedzie moja porazka.

Pozyjemy - zobaczymy.

Taka wersje przyjalem i bede sie jej trzymal.

Dopoki sie nie okaze, ze zapewnienia producenta to lipa.

Po co robic inwestycje na wyrost?

Nie lepiej dopiero wtedy, gdy sie okaze, ze jest zimno?

Ja tak zrobie.

Acha - a dom bede glownie ogrzewal kominkiem. Prad jako uzupelnienie lub do podtrzymania ciepla pod moja nieobecnosc.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: tcic dnia 2003-01-13 13:36 ]

tcic- widzę, że jesteś bardzo zaangażowany w obronie opcji ściany którą wybrałeś. Weź jednak pod uwagę, że nie do końca można bezgranicznie ufać prospektom reklamowym wydawanym przez producentów. Z pewnością ściany z Porothermu mają lepsze właściwości termoizolacyjne czy też akumulacji ciepła niż np. budowane z maxa jak w moim przypadku. Twoim wyborem jest to czy chcesz mieć w praktyce wyższą czy też niższą (ale cały czas mieszczącą się w normach)termoizolację. Także zastanawiałem się nad porothermem ale wyszedłem z założenia, że najtaniej będzie wybudować dom z maxa 289 mmm + 12 cm styropianu. Termoizolacja ścian tego budynku będzie moim zdaniem znakomita. Niedawno ktoś w innym poście narzekał, że ma nieocieplony porotherm i "wieje" mu przez wszystkie kontakty czyli w miejscach gdzie musiał skuć część cegły. To niby drobiazg ale zwróć uwagę na to ile dziur i szczelin bedziesz miał w ścianach zewnętrznych.

Na moje stanowisko wpłynął także fakt, że znajomy hurtownik po wybudowaniu domu dla syna właśnie z porothermu (do czego i mnie gorąco zachęcał - proponując bonusy) niebawem przystąpił do ocieplania go wełną mineralną.

Pozdrawiam.

To anonimowe powyżej to moje :smile:

Coś się nie chciało zalogować.

I jeszcze jedno. Ocieplenie ścian po jakimś czasie ma wpływ na wiele innych "detali" np. dodanie 10 cm styropiany spowoduje, ze okna będą bardziej "wpadnięte" w ścianę o dodatkowe 11 cm. a to nie każdemu się podoba.

Pozdrawiam

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Wowka dnia 2003-01-13 13:50 ]

My budujemy z P 44 P+W, też zastanawialiśmy się czy jednak nie dodać parę cm styropianu. Decyzji jeszcze nie ma ale chyba odpuścimy. Przy ogrzewaniu gazem ziemnym czas zwrotu tej inwestycji byłby dosyć długi i w konsekwencji nie opłacalny. Chyba nie ma sensu decydować się na ścianę jednowarstwową a potem robić z tego dwuwarstwową, jak ocieplać to budować z 25cm - 30cm, a jak już się ma 38 czy 44 to raczej szkoda kasy.

WOWKA, ja zrobilbym dokladnie to samo co ty.

Rozpatrywalem 3 mozliwosci:

1. Pustak MAX + 12cm styropianu

2. Ytong - jednowarstwowy 36,5 na klej

3. POROTHERM - 38 P+W na ciepla zaprawe.

Ty wybrales nr1. Ja to szanuje - uwazam, ze to dobry wybor! Naprawde.

Ja wybralem nr3 - i jeszcze nie wiem. Mysle, ze bedzie OK.

Ale oburzam sie na budowanie z pustaka 38 lub 44 i dodatkowego ocieplania styropianem!

ALBO pustak MAX i ocieplenie - albo POROTHERM 44 i bez ocieplenia.

W dyskusji padla propozycja, aby ocieplic pustak 38.

P.S.

Faktem jest, ze tych murow nie powinno sie "pokuwac". Jesli nawet masz ubytek w scianie - powinienes go uzupelnic ciepla zaprawa. TU TRZEBA BYC BARDZO DOKLADNYM I KONSEKWENTNYM. Latwo cos spieprzyc na amen. A potem dziwne wykwity na scianach itp.

A styropian wszystko przykryje. Na pewno nie bedzie zadnych mostkow termicznych.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: tcic dnia 2003-01-13 14:13 ]

Wybudowałem z 44, naturalnie bez ocieplenia. Nie żałuję - dom jest zamieszkany od połowy września ub. r., średnie zużycie gazu za ten okres to ca 7,2 m3/dobę (CO + CWU + kuchnia), teraz w czasie ostatnich mrozów zużywam do 14,5 m3/dobę. W domu równomiernie ciepło. Murowałem na ciepłej zaprawie, ale tynki już tradycyjne, cem.-wapienne - czyli żadnych rewolucji.

Pozdrawiam

Witam wszystkich. Ciepło będzie zarówno w domu ze ścianami o wsp. U=0,35 (P38 P+W ZC) jak i w domu ze ścianami U=0,28. Pytanie jest takie: o ile to ciepło będzie droższe w 1 przypadku (różnica dU=0,07) ?

Z przybliżonych wyliczeń (przedstawianych również na tym Forum) wynika że ok. 100 zł/rok (a niech nawet będzie 150 zł). Po ilu latach zwróci się inwestycja ocieplania ? Gdzieś jest granica rozsądku w obniżaniu wsp. U ściany, poniżej której cała ta zabawa po prostu przestaje mieć sens. Nie zapominajmy bowiem o cieple uciekającym przez okna, wentylację dach i inne.

Drogi Wowka: też widziałem budowę na której ocieplano P38 P+W.

Ale:

1. Wymurowane na zwykłaj zaprawie

2. Nieocieplone wieńce i nadproża

3. Grubość zaprawy 2 - 2,5 cm

4. Ubytki uzupełniane zwykłą cegłą (???!!!)

Podsumowując: wymurowanie dobrej ściany jednowarstwowej wymaga od wykonawcy sporej dyscypliny.

Latem, 3 lata temu byłem w Kitzbuhel i widziałem budowe domu w P38 (nie wiem na jakiej zaprawie). Budował znajomy gospodarzy u ktorych mieszkalem. Jak zapytałem o ocieplenie to gościu nie wiedział o czym mówię (chyba, że mój niemiecki jest słaby :wink:))

Zbudowałem stan surowy z P38 P+W i na ciepłej zaprawie i ani mi w głowie żadne docieplanie. Pozdrowienia dla wszystkich. TCIC nie łam się !

No to już jesteście grupa wzajemnej adoracji... TYlko po co wam to. Zastanowcie sie dobrze poki jeszcze macie na to czas a nie adorujcie jeden drugiego. 38 jednowarstowowo to juz na prawde wyzsza szkola jazdy. JEsli jest porzadnie wymurowana to bedzie ok ale jesli nie to ociplic bo przeciez inwestycja niewielka. A swiety spokoj tez ma swoja cene.

I ja i teściu mamy domy z POROTHERMU 38 P+W na ciepłej zaprawie. Z tym, że my pilnowaliśmy każdego szczegółu budowy, teściu parę niedoróbek odpuścił. Obecne stany obu budów: surowy zamknięty. My nie planujemy ocieplenia, teściu zastanawia się nad tynkiem ciepłochronnym. W następnym sezonie grzewczym poinformuję czy to była dobra decyzja.