Luna_tyk 14.01.2003 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2003 Anonimie (dwa piętra wyżej) - ręce opadają od takich wypowiedzi, jak Twoja. Jak ktoś podejmie inną decyzję niż Twoja, jedynie słuszna - to należy do grupy wzajemnej adoracji. Przeczytałeś uważnie mój post ? O co chodzi przy ocieplaniu, bądź nie ? - o ciepło chodzi... Podaję zużycie gazu. Mam Ci załączyć całą tabelkę w Excelu, gdzie notuję odczyty, a także temperatury zewnętrzne w czasie odczytu ? Więc nad czym mam się jeszce zastanawiać, gdy praktyka potwierdza założenia ?Zastanów się, póki masz jeszcze czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 14.01.2003 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2003 Pax, pax ...... chodzi przecież o wymianę poglądów i doświadczeń a nie o stwierdzenie wyższości Świąt Wielkanocnych nad Świętami Bożego Narodzenia . Może zabierze głos jeszcze kilka osób które dom z porothermu użytkują od kilku sezonów. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 14.01.2003 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2003 Już mi przeszło. Też wolę uwagi merytoryczne, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 16.01.2003 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2003 Znany polski podróżnik ostatnimi czasy czy też np wyprawa Netia na K2 nie wiedzieć by dlaczego nie zabrali ze sobą kożuchów tylko takie tam "kurteczki" i nie zabrali ze sobą mega pierzyn tylko takie tam "śpiworki" .Gdyby zaczęli pytać np górali to pewnie wzięliby te pierwsze.Oni jednak uwierzyli pewnie producentom ,bo inaczej by nie wrócili.HEJ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 16.01.2003 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2003 Ketiso, na tej wyprawie jest duzo gorali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 16.01.2003 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2003 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jovi 16.01.2003 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2003 My zamierzamy budować z 44P+W. Ocieplać oczywiście nie będziemy, ale też i zaprawę będziemy mieli zwykłą. Mam nadzieję, że się uda i będzie ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 16.01.2003 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2003 44 P+W na zwykłej zaprawie nie ma sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tcic 16.01.2003 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2003 Jovi - popelnisz blad. A to dlatgo, ze jesli nie dasz cieplej zaprawy to jak tylko zaczniesz ogrzewac pomieszczenie pokaze Ci sie "siatka" na scianach. Beda wyraznie widoczne spoiny (inna termoprzepuszczlnosc zaprawy cementowej). Mysle, ze bedzie to fatalny efekt. Mozna sie przed tym uchronic stosujac ukladanie zaprawy w paskach, z przerwa powietrzna miedzy nimi. ALE NOBLA TEMU, KTO PRZYPILNUJE, ABY MURARZE WSZEDZIE TAK ZROBILI !!!!Jest to praktycznie awykonalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 16.01.2003 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2003 Murowanie na zwykłej zaprawie jest rozwiązaniem poprawnym tak jak i na termicznej.Można sobie zadać tylko pytanie co jest rozwiązaniem lepszym?Przy murowaniu na zaprawę zwykłą należy przypilnować murarzy w zakresie grubości spoin (do 12 mm,najlepiej w okolicach 10mm-takie wartości to żadna murarska sztuka)Rozumiem ,że poprzednik piszący o pojawiającej się siatce spoin wewnątrz napisał to na podstawie wyobrażeń.Z mojej praktyki wynika,że przy tak dużej szerokości muru,przy takiej bezwładności cieplnej zjawisko to nie występuje.Owszem to zjawisko może wystąpić gdy ktoś sobie "zafunduje" spoiny 3 czy 4 cm ,ale to tak jak można popsuć skrzynię biegów np w BMW próbując wrzucać wsteczny przy jeździe do przodu.HEJ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tcic 16.01.2003 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2003 Stanowczo zaprzeczam. Na wlasne oczy widzialem miszkanie z mijscowa w kratka. Co prawda bylo otynkowane i pomalowane, wiec trudno mi ocenic szerokosc spoin. Byly widoczne wyrazne cienie, ktorych nie mogl przezyc gospodarz. Ten widok ostatecznie mnie przekonal do dolozenia kasy i kupienia zaprawy cieplej.Ale mysle, z warto poczytac zalecenia producenta. Pisze on wyraznie: Murowanie na zwykla zaprawe TAK, ale pod warunkiem o jakim pisze powyzej.I to tyle co chcialem powiedziec. Kazdy podejmuje wlasne decyzje.A czy warto szukac oszczednosci? Ja twierdze, ze nie.P.S.Przy cieplej zaprawie tez trzeba pilnowac murarzy. Jak zrobia grubsza spoine (np 3cm)to....pojdziemy z torbami! Ma byc 12mm i tyle. [ Ta wiadomość była edytowana przez: tcic dnia 2003-01-16 23:35 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 17.01.2003 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2003 tcic.Jestem pełen szacunku dla twojego stanowczego zaprzeczenia,ale tak jak napisałem przy bardzo szerokich spoinach to jest możliwe.Ty zaś nie widząc ich szerokości nie jesteś myślę w stanie niczego stwierdzić.Murowanie na tak grube spoiny na zaprawę zwykłą czy też termiczną jest też niewskazane ze względu na nośność muru(pomijając ekonomię czy też termikę).Spoina z normy murowej powinna zawierać się w przedziale 8 do 15 mm(dotyczy wszystkich standartowych murów)HEJ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.01.2003 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2003 Pytanie do Ketiso i tcic: Czy te problemy z grubszą spoiną ze zwykłej zaprawy dotyczą tylko ścian jednowarstwowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tcic 17.01.2003 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2003 Zgadzam sie. Szerokosci spoin zawsze trzeba pilnowac i to z roznych wzgledow. Tu jestesmy calkowicie zgodni.A co do zaprawy cielochlonnej - chyba kazdy pozostanie przy swoim zdaniu. I dobrze - tak w sumie powinno byc.Ja jestem przeciwny kupowaniu BMW i oszczedzaniu na dobrym oleju czy ubezpieczeniu auta. Albo mnie stac na komplet - albo kupuje Daewoo...i mam wszystko przez 3 lata za darmo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirat 17.01.2003 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2003 A ja budowałem z 44 P+W na zwykłe zaprawie, ale pośrodku zamiast pustki powietrznej mam włozony pasek steropianu grubości 10 mm i szerokosci około 10 cm ... "Ciepła zaprawa była trochę za droga.. mam nadzieję ze w praktyce to się sprawdzi i nie mam na razie zamiaru docieplac domu bo pewnie koszt wydany na docieplenie zwrócił by sie dopiero po wielu wielu latach .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 17.01.2003 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2003 tez mialem zrobic jak pirat, ale wykonawca stanowczo sie sprzeciwil, juz nie pamietam dlaczego, w kazdym raize nie chodzilo o czasochlonnosc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 17.01.2003 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2003 Na pewno o wytrzymałość konstrukcyjną takiej ściany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirat 17.01.2003 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2003 Może bał sie o wytrzymałość sciany ... ale to by wystepowało jak by ta szczelina (pasek ) był za szeroki ... przy 10 cm steropianu dla sciany 44 cm (i tak zostaje 34 cm ) nie powinno dziać się nic złego (budynek 1,5 kondygnacji)POROTHERM podobno do 7 kondygnacji mozna ciegnąć !!! . Kieronik budowy nie widział przeciwskazań, powiem wiecej przyjechał przedstawiciel Wiennerbergera jak reklamowałem popękane pustaki i powiedział ze spotkał już się z takim budowaniem na zwykłej zaprawie z paskiem steropianu. Sąsiad ma postawiony budynek z 44 (nie P+W) tylko na kieszen dokładnie tak samo jak ja z paskiem steropianu, mieszka już 3 sezon i jest zadowolony... Ale cały czas jestem zdania iż nie ma to jak się przekonać na własnej skórze ...Jak sie kiedyś wprowadzę to Wam napiszę jak mi się mieszka !!! Pozdrawiam PIRAT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 19.01.2003 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2003 Ja też mam pasek styropianu. Wykonacy nawet sie nie dziwili poprostu przyjeli to że tak ma być. Przy 10 cm styropianu mamy odpowoednią wytrzymałośc scian a jednocześnie przerwaną ciągłośc zaprawy. Ale jeszcze nie mieszkam więc niewiele mogę powiedzieć. Obecnie zastanawiam się jaki dać tynk zewnętrzny. Może ktoś się podzieli uwagami choc pytanie było inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jovi 20.01.2003 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2003 Ten styropian to dla mnie cenna wskazówka. Nie miałam o tym pojęcia. Zwykła zaprawa była pomysłem ze względu na oszczędność pieniążków i wiarę w ekipę budującą (sprawdzona w bojach). Chyba jednak zmodyfikuję moją koncepcję o styropian ( bo od producenta nie uda mi się w promocji wysępić zaprawy ciepłochłonnej). Dziękuję. [ Ta wiadomość była edytowana przez: Jovi dnia 2003-01-20 11:55 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts