Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ocieplać porotherm

Recommended Posts

Ja murowałem 44 p+w na róznej zaprawie. Tam gdzie były trudne elementy typu wykusz w jadalni to dawaliśmy zaprawę ciepłochronną, w innych miejscach swykłą z dodatkiem granulatu styropianowego. Moi fachowcy taką technologię przywieźli z Niemiec gdzie sporo domków postawili ( bez docieplania). Na małą betoniarkę (prawie 2 taczki zaprawy :smile:)ok 8 litrów granulatu. W sumie na duży dom poszły 4 m3 tego cuda po ok 33zł za m. Zaprawę układali w warstwach. Kierownik potwierdził prawidłowość rozwiązania.

Jeżeli chodzi o koronki spoin wychodzących na tynk, to jeżeli się nie wie z caego postawiono ściany to nic nie można powiedzieć. Mój sąsiad postawił ściany z gazobetony 25, ocieplił,ale od środka styropianem ! Dwa lata mijają, a ja mogę policzyć lego bloczki.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A tak na marginesie cieplych spoin. Co mnie zaciekawilo i dziwilo. Ciepla spoina Wienerbergera jest po wyschnieciu BARDZO TWARDA. I bardzo mocno wiaze z pustakiem. Zwykla zaprawde po wyschnieciu mozna "odbic mlotkiem". Cieplej nie ma najmniejszych szans aby oddzielic od pustaka. Probowalismy na budowie wielu sposobow i nic.

Moze ktos z doswiadczeniem konstrukcyjnym potrafi wytlumaczyc ten zamiar producenta. A pisze to, aby zwrocic uwage na jeszcze jedna ceche oryginalnej, cieplej zaprawy.

Bo druga juz znacie. Jest droga....