Gość marcindz 02.12.2005 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 1. Majstry w przyszłym tygodniu mają mi kłaść dachówke ceramiczna. Konstrukcja dachu juz stoi. Teraz na konstrukcje maja połozyc folie wiatroizolacyjna a nastepnie dachowke. Twierdzą że teraz nie daje sie desek i papy na połacie dachu (tylko folie i chyba łaty o ile dobrze pamiętam). Poradźcie coś jak to u Was wygląda lub jak się powinno robić. Nie znam sie na tym kompletnie. 2. Czy to nie jest źle że dachówke kładzie się przy 3 stopniach mrozu? Zamieściłbym zdjęcie konstrukcji dachu ale nie mam pojęcia jak to zrobić. Przy okazji jak się zamieszcza zdjęcia? [/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rocky 02.12.2005 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 1. Majstry w przyszłym tygodniu mają mi kłaść dachówke ceramiczna. Konstrukcja dachu juz stoi. Teraz na konstrukcje maja połozyc folie wiatroizolacyjna a nastepnie dachowke. Twierdzą że teraz nie daje sie desek i papy na połacie dachu (tylko folie i chyba łaty o ile dobrze pamiętam). Poradźcie coś jak to u Was wygląda lub jak się powinno robić. Nie znam sie na tym kompletnie. Będzie dobrze Jedni robią właśnie tak, inni robią pełne deskowanie. Oba rozwiązania są dobre i oba mają swoich zwolenników i przeciwników. Na tym forum jest opcja Szukaj, dzięki której wyszukasz setki postów na ten temat np. http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=34913 2. Czy to nie jest źle że dachówke kładzie się przy 3 stopniach mrozu? Zamieściłbym zdjęcie konstrukcji dachu ale nie mam pojęcia jak to zrobić. Przy okazji jak się zamieszcza zdjęcia? [/img] Koniecznie trzeba pokryć dach na zimę, na pewno 3 stopnie mrozu trochę utrudniają pracę dekarzom, ale dla dachu nie mają znaczenia. A jak wstawiać zdjęcia dowiesz sie tu: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=30921 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 02.12.2005 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 U mnie dziś zaczęli bić łaty. Może w przyszłym tygodniu będzie leżała dachówka. Mróz może przeszkadzać przy murowaniu ale nie przy układaniu dachówek Swoją drogą murować też można tylko trzeba dodać "chemii" do zaprawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość marcindz 03.12.2005 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2005 http://foto.onet.pl/upload/14/78/_558019_s.jpg Dzięki za pomoc. Wątek prześledziłem. I jak nie wiedziałem tak nie wiem co wybrać Ech... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebapark 03.12.2005 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2005 u mnie dałem folię a raczej wygląda to jak materiał. Jest cała czarna, bardzo mocna. Rozerwać się nie da. Wygląda bardzo ładnie od strony wew. Jestem zadowolony. Z deskowaniem trwało by to dłużej i kosztowało by drożej. POzdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasssmine 03.12.2005 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2005 My zrobiliśmy pełne deskowanie-fakt jest drożej ale pewniej, trwalej.. u nas z kolei krąży opinia i faktycznie z obserwacji tak jest, że raczej nie kladą folii. Jasmine Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość marcindz 04.12.2005 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2005 Dachówka ceramiczna wytrzyma z pewnością 60 lat (pewnie i więcej ale to już nie mój problem...). Natomiast producenci foli daja maks gwarancje 30 lat. A co potem? Za 30 lat kiedy wytrzymałość foli zostanie empirycznie potwierdzona przez użytkowników bedzie ją można śmiało stosować. Teraz to ciągle eksperyment.Wniosek: Deski! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.o 04.12.2005 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2005 A jaka trwałość ma położona papa na deskowaniu??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 04.12.2005 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2005 A jaka trwałość ma położona papa na deskowaniu??? Sto lat... sto lat ... Ja mam folię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mafla 04.12.2005 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2005 my mamy pełne deskowanie, na pewno drożej, ale nie wiem czy az tak bardzo duzo. Rozmawiałam z kilkoma dekarzami, i każdy powtarzał że najlepsze jest pełne deskowanie, i sobie nie zrobiliby z folią dachu. Ale jak powtarzali, nasz klient nasz pan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga KN 05.12.2005 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2005 Ostatnio rozmawialiśmy z trzema różnymi ekipami (2 x dekarze, 1 właściciel tartaku) wszyscy zdziwili się pytaniem o deskowanie pod dachówkę. Pytali po co? Usłyszałam też argument, że jeżeli na dachu ma coś przeciekać to pełne deskowanie też zgnije i już. A dyskusja jest stara jak świat. Proszę poszukać na forum. pozdrawiam Agnieszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasas 05.12.2005 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2005 Aga aleś Ty naiwna i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.12.2005 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2005 Aga aleś Ty naiwna i tyle. A niby dlaczego naiwna??? Na moją folię mam 30 lat gwarancji . Czy dekarz udzieli Ci pisemnej gwarancji przekładki dachu, jak coś będzie nie tak??? A ja mam taką . Właśnie ze względu na zastosowaną folię, która została odpowiednio położona. Chyba jakaś naiwna jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga KN 06.12.2005 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2005 A w czym ta naiwność ma sie objawiać ???Przecież dekarz za zrobienie deskowania i tak weźmie swoje!! Zdecydowanie więcej pracy z nimi ma. Prawda jest taka, że dach dobrze pokryty nie ma prawa przeciekać. Po to kryje się nasze domy. A odrobina śniegu czy skroplin to nie strumień z rynny. pozdawiam Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasas 06.12.2005 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2005 Szanowne Panie wasza naiwność objawia się tym że swoją opinię wyrabiacie na podstawie rozmów z majstrami a moim zdaniem lepiej w inny sposób kształtować swoje poglądy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.12.2005 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2005 A z czego tak wnosisz??? Chyba chcesz koniecznie zaistnieć . Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasas 06.12.2005 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2005 Złością nic nie zmienisz.Serdecznie pozdrawiam!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.12.2005 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2005 Złością nic nie zmienisz. Serdecznie pozdrawiam!!!! Ależ ja się wcale nie złoszczę Tylko się dziwnię, dlaczego tak szybko wyciągasz wnioski na mój m.in. temat? Ja akurat jestem z tych dociekliwych, upierdliwych i drążę temat zanim na coś się zdecyduje. A ty autorytatywnie stwierdzasz, że jestem naiwna, bo słucham majstra i robię co on każe. To pytam - na jakiej podstawie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts