Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

3 dni temu uruchomiłem ogrzewanie domu, temperatura wody w instalacji 40 st. Piec gazowy z zamknietą komorą spalania.

Problem polega na tym że bardzo szybko pojawia sie uczucie pragnienia, suchośc w gardle (szczypanie).

Mam pytanko odczego to moze być?

Moje podejrzenia to:

źle wykoana instalacja (wydobywanie sie spalin itp)

zbyt suche powietrze

unoszący się kurz z podłogi (ogrzewanie podłogowe,troszke podłogi zakurzone)

cos innego.

Jeżeli ktoś coś wie to będę wdzięczny.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/44748-uruchomione-ogrzewanie-pojawi%C5%82o-sie-uczuci%C4%99-pragnienia/

Możliwe :D

Ale to nie tylko mój organizm. :roll:

No to ładna rodzinka ... AA :lol: :lol: :lol:

Poważnie to wilgotnosciomierz bym załatwił. I tak przydaje się w domu.

Ja w mieszkaniu przy dogrzewaniu kominkiem z DGP mam po miesiącu mrozów ledwie 40% i małemu w pokoju stawiam miske z wodą i ma nawilżacz na grzejniku.

Może u Ciebie po prostu w związku z nagłym włączeniem trzy dni temu tak odczuwacie bo warunki się zmieniły. A ogólnie moze być w porządku i sie przyzwyczicie.

Tylko przez szybką zmianą organizm zwariował

Ja w mieszkaniu przy dogrzewaniu kominkiem z DGP mam po miesiącu mrozów ledwie 40% i małemu w pokoju stawiam miske z wodą i ma nawilżacz na grzejniku.

Przy takiej wilgotności to miska z wodą i nawilżacz mogą byc znacznie niewystarczające.

WGdy mieszkalęm jeszce w bloku to w ciągu doby w pokoju ok. 20 m2 potrafiło odparować z nawilżacza elektrycznego do 4-5 l. wody :) Na pewno nie załatwi tego miednica, wiadro a nawet stągiew :D z wodą

Pzdr

rafgam

Witam.

Czy dobrze zrozumiałem?, dałeś w ogrzewanie podłogowe 40st. C?.

Marek.

TAk, a co ?

oli_oli

ustaw podłogówke na temp 30*C - 33 *C

i ścieraj kurz z posadzki mozliwie czesto ... czymś wilgotnym

pzdr

Prawodpodobnie bedzie to wilgotnośc powietrza i kurz - w jednym pokoju, tam gdzie jeszce nie mam grzejnika i podłogówki a wysprzatałem dokładnie i podłoga była wytarta na mokro pojawił sie bardzo miły mikroklimat. :D

Kupiłem wysyłkowo higrometr jak przyjdzie to sprawdze wilgotność i zamelduję o odczytach.

Dzieki za dotychczasowe porady.

Witam

Należy sprawdzić temperaturę podłogi. Powinna miec około 28stC, aby w domu było jakieś 20 -22 stC. Jeżeli jest znacznie wyższa (co podejrzewam przy zasilaniu jej 40stC) to otwierasz okna i wpuszczasz sporo zimnego i jednocześnie niosącego mało wody powietrza. To powietrze ogrzane w domu zawiera nadal tę samą ilość wody, ale wilgotność względna leci na łeb i powietrze ma wybitnie "suchy" harakter. Chłonie wilgoć skąd może (śluzówki!).

Przy podłogówce wodnej podłoga powinna być CHŁODNA!

W Castoramie widziałem fajny miernik - termometr IN, OUT + wilgotnościomierz. Tobie by się przydał.

Pozdrawiam Adam M.

hmmm

Powieś wilgotnosciomierz.

Ale przez trzy dni grzania znaczny spadek wilgotności nie wchodzi w grę. Za szybko.

Może po prostu organizm domaga się kielicha ??

Może po prostu sprzęt nie został "ochszczony"?... :D

Ogólnie przedział to 40%-70% czyli jesteś w dole.

Ja w lecie mam 70% i jest miło a teraz 45% i sucho. Trza pić.

A najbardziej lubię wilgotne, ciepłe ..........yyyyyy....dość bo dopiero 20:00.