andrzejka 03.12.2005 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2005 W święta Bożego Narodzenia mój chrześniak ma 18 urodziny. Ile kasy daje się teraz na takie okazje??? Nie mam pojęcia Może wiecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 03.12.2005 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2005 Andrzejko, tyle ile możesz by nie sprawiło to dziury w Twoim budżecie. To w końcu nie jest obowiązek. Jestem przeciwnikiem "zastaw się, a postaw się". A może jakiś prezent od serca? To czasami więcej znaczy niż duża nawet kasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tekt 03.12.2005 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2005 W święta Bożego Narodzenia mój chrześniak ma 18 urodziny. Ile kasy daje się teraz na takie okazje??? Nie mam pojęcia Może wiecie to zależy jakim się jest Capo di Tutti Capi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejka 04.12.2005 09:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2005 Andrzejko, tyle ile możesz by nie sprawiło to dziury w Twoim budżecie. To w końcu nie jest obowiązek. Jestem przeciwnikiem "zastaw się, a postaw się". A może jakiś prezent od serca? To czasami więcej znaczy niż duża nawet kasa. Prezent od serca chyba nie w tym przypadku Chrześniak zbiera na samochód i myślę, że oczekuje, że co najmniej na połowę dostanie ode mnie A dziurę w budżecie to i tak mam Myślałam, ze podpowiecie mi jakie kwoty są zwyczajowo przyjęte w takich przypadkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 04.12.2005 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2005 NA POŁOWĘ???? Nie mam pojęcia, ile się daje, bo mąż będzie ten problem przerabiać za 3 lata a ja za 7, ale wydaje mi się że koperta lub prezent rzędu 500 - 1000 zł to wystarczająco dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 04.12.2005 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2005 Zależy jaki samochód chce kupić chrześniak. Na połowę malucha 500 zł wystarczy. Na nowe BMW oczywiście nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejka 04.12.2005 10:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2005 Sczerze powiedziawszy myślałam o 500 PLN ale wiem, ze będzie rozczarowany Z drugiej strony jak teraz dostanie 1000 to ile będzie opczekiwał na wesele Jaki samochód , myślę że do 5 tys zł. A połowa to dla mnie no cóż zbyt dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 04.12.2005 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2005 Andrzejko, darowanemu koniowi.... Co to znaczy, że będzie rozczarowany? Dostanie 18-latek 500 zł i ma być rozczarowany? Bez przesady. Jak chce mieć zabawkę prędzej niech spróbuje zarobić np. korepetycjami. Pozna wtedy wartość pracy. Nie tylko daj i daj. Jak kupi samochód to musi też pamiętać, że jazda kosztuje. Ubezpieczenie, paliwo, olej, przeglądy i naprawy. I jeszcze jedno, jak zacznie jeździć niech uważa. Chęć popisania się przed kolegami jaki z niego świetny kierowca jest w tym wieku często większa niż zdrowy rozsądek. Nauczy się jeździć po 3 zimach i 100.000 km. Spełnić trzeba oba warunki.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratki 04.12.2005 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2005 Andrzejko, ja Cię też utwierdzę. Uważam, że 500 zł to aż nadto hojny prezent. Jeśli możesz tyle dać, to wspaniale i młody powinien być zachwycony. Poza tym chyba nie ma czegoś takiego "ile się powinno". Jeśli zdecydowałabyś się na książkę za 50 zł (a nawet 5zł) - to przecież najważniejsze, że pamiętasz. Oczywiście wiele zależy od środowiskowych zwyczajów, a przede wszystkim tradycji jaka konkretnie między Wami przez te 18 lat się wykształciła. Więc tak naprawdę to Ty najlepiej wiesz ile dać. "Powinność" jest tu sprawą drugorzędną i szczerze mówiąc chyba demoralizującą. Nie sądzę by chrześniak doznał zawodu - ale nawet gdyby, to może to być jedna z ważniejszych lekcji na progu dorosłości. Przemyśli i doceni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 05.12.2005 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2005 Ja chrześniaczce dałam srebną biżuterię. Chyba powinnam się wstydzić, bo rachunek mnie wyniósł tylko ...............150zet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 05.12.2005 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2005 Może zostałam źle zrozumiana - dla mnie te 500-1000 zł to też górna granica. A w ogóle za moich czasów chrzestni nic nie dawali na 18-tkę. A było to na samym końcu Komuny, więc znowu nie aż tak strasznie dawno. Na Boga, nie po to się kogoś prosi o bycie chrzestnym, żeby mieć polisę na życie dla dzieciaka, tylko chyba raczej na życie duchowe , w określonym duchu i zgodnie z określonymi wartościami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 05.12.2005 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2005 Znowu żle napisałam... Jakieś zamroczenie czy co.Chodzi mi o to, że nic nie dawali specjalnie na 18-tkę. To po prostu były urodziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jajcek 05.12.2005 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2005 Daj tyle na ile cie stac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 05.12.2005 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2005 Chrześniak zbiera na samochód i myślę, że oczekuje, że co najmniej na połowę dostanie ode mnie A na slub to mu chyba dom kupisz... Gowniarzom sie w glowach poprzeracalo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD-żonka 05.12.2005 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2005 Ja chrześniaczce dałam srebną biżuterię. Chyba powinnam się wstydzić, bo rachunek mnie wyniósł tylko ...............150zet Ja od chrzestnej dostałam złoty pierścionek - do dzisiaj go noszę 500zł to dużo, a 1000zł to Daj tyle, na ile możesz sobie pozwolić, co sobie pomyśli - trudno, czasy są takie, a nie inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejka 05.12.2005 17:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2005 No niestety takie czasy, ze pieniądz to rzecz najważniejsza Abromba duchowe wsparcie róznie to bywa Na ile mnie stać Obecnie na bardzo mało ale kogo to obchodzi, w rodzinie myślą że śpimy na kasie jak dom budujemy i że stać nas na dużo Ja nie pamiętam żebym od chrestnej coś dostała na 18 Sytuacja jest trochę specyficzna, bo chrześniak nie ma ojca Nie żyje już niestety i chciałabym mu pomóc i dać najwięcej ile mogę ale widzę, ze go trochę chyba rozpuściłam sama bo co jakiś czas dostaje ode mnie po 20-50 zł no więc teraz przy takiej okazji oczekuje znacznie więcej ale chyba nie będę w stanie spełnic jego oczekiwań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD-żonka 06.12.2005 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2005 Sytuacja jest trochę specyficzna, bo chrześniak nie ma ojca Nie żyje już niestety A jeśli co jakiś czas dajesz mu pieniążki, to nic się nie martw, jesteś super dobrą i kochaną chrzestną, daj tyle ile możesz, a on - dorosły - na pewno zrozumie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amor 04.01.2006 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2006 Dostałam 1 tys., ale to było hhmmmm........8 lat temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oli_oli 04.01.2006 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2006 JA tez dostałem na 18 dodatek do samochodu. Pompkę do kół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts