Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile dla chrześniaka na 18???

andrzejka

Recommended Posts

Andrzejko, tyle ile możesz by nie sprawiło to dziury w Twoim budżecie. To w końcu nie jest obowiązek. Jestem przeciwnikiem "zastaw się, a postaw się". A może jakiś prezent od serca? To czasami więcej znaczy niż duża nawet kasa.

Andrzejko, tyle ile możesz by nie sprawiło to dziury w Twoim budżecie. To w końcu nie jest obowiązek. Jestem przeciwnikiem "zastaw się, a postaw się". A może jakiś prezent od serca? To czasami więcej znaczy niż duża nawet kasa.

Prezent od serca :-? :-? :-? chyba nie w tym przypadku :-?

Chrześniak zbiera na samochód i myślę, że oczekuje, że co najmniej na połowę dostanie ode mnie :-?

A dziurę w budżecie to i tak mam :wink:

Myślałam, ze podpowiecie mi jakie kwoty są zwyczajowo przyjęte w takich przypadkach :-? :-?

Zależy jaki samochód chce kupić chrześniak. Na połowę malucha 500 zł wystarczy. Na nowe BMW oczywiście nie.

Andrzejko, darowanemu koniowi.... Co to znaczy, że będzie rozczarowany? Dostanie 18-latek 500 zł i ma być rozczarowany? Bez przesady. Jak chce mieć zabawkę prędzej niech spróbuje zarobić np. korepetycjami. Pozna wtedy wartość pracy. Nie tylko daj i daj. Jak kupi samochód to musi też pamiętać, że jazda kosztuje. Ubezpieczenie, paliwo, olej, przeglądy i naprawy.

I jeszcze jedno, jak zacznie jeździć niech uważa. Chęć popisania się przed kolegami jaki z niego świetny kierowca jest w tym wieku często większa niż zdrowy rozsądek. Nauczy się jeździć po 3 zimach i 100.000 km. Spełnić trzeba oba warunki.

Pozdrawiam.

Andrzejko, ja Cię też utwierdzę. Uważam, że 500 zł to aż nadto hojny prezent. Jeśli możesz tyle dać, to wspaniale i młody powinien być zachwycony. Poza tym chyba nie ma czegoś takiego "ile się powinno". Jeśli zdecydowałabyś się na książkę za 50 zł (a nawet 5zł) - to przecież najważniejsze, że pamiętasz.

Oczywiście wiele zależy od środowiskowych zwyczajów, a przede wszystkim tradycji jaka konkretnie między Wami przez te 18 lat się wykształciła. Więc tak naprawdę to Ty najlepiej wiesz ile dać. "Powinność" jest tu sprawą drugorzędną i szczerze mówiąc chyba demoralizującą.

Nie sądzę by chrześniak doznał zawodu - ale nawet gdyby, to może to być jedna z ważniejszych lekcji na progu dorosłości. Przemyśli i doceni.

Może zostałam źle zrozumiana - dla mnie te 500-1000 zł to też górna granica.

A w ogóle za moich czasów chrzestni nic nie dawali na 18-tkę. A było to na samym końcu Komuny, więc znowu nie aż tak strasznie dawno. Na Boga, nie po to się kogoś prosi o bycie chrzestnym, żeby mieć polisę na życie dla dzieciaka, tylko chyba raczej na życie duchowe , w określonym duchu i zgodnie z określonymi wartościami.

Ja chrześniaczce dałam srebną biżuterię. Chyba powinnam się wstydzić, bo rachunek mnie wyniósł tylko ...............150zet :oops: :D

Ja od chrzestnej dostałam złoty pierścionek - do dzisiaj go noszę :p

500zł to dużo, a 1000zł to :o Daj tyle, na ile możesz sobie pozwolić, co sobie pomyśli - trudno, czasy są takie, a nie inne.

No niestety takie czasy, ze pieniądz to rzecz najważniejsza :-? :(

Abromba duchowe wsparcie :roll: :roll: :roll:

róznie to bywa :-?

Na ile mnie stać :roll:

Obecnie na bardzo mało :-? :( ale kogo to obchodzi, w rodzinie myślą że śpimy na kasie jak dom budujemy :-? :-? i że stać nas na dużo :-? :-?

Ja nie pamiętam żebym od chrestnej coś dostała na 18 :-? :-? :-?

Sytuacja jest trochę specyficzna, bo chrześniak nie ma ojca :-? :(

Nie żyje już niestety i chciałabym mu pomóc i dać najwięcej ile mogę ale widzę, ze go trochę chyba rozpuściłam sama bo co jakiś czas dostaje ode mnie po 20-50 zł :roll: no więc teraz przy takiej okazji oczekuje znacznie więcej :-? :-? ale chyba nie będę w stanie spełnic jego oczekiwań :-? :-?

• 5 weeks później...