Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak pogodzić schody z parkietem?

botanika

Recommended Posts

Planujemy parkiet akacjowy w salonie .Schody wprawdzie nie schodzą na parkiet ale na gres,jednak są bardzo blisko parkietu.Boję się wprowadzać inne drewno na schody niż akację.A może bejcować na schodach jesion albo dąb dobierając ich kolor pod akację,zwłascza że kupienie drewna akacjowego na schody może byc trudne i kosztowne.Problem jest również w tym ,że schody mają być robione wcześniej nież akacja w salonie.Na zdjęciu widok schodów od salonu odziela ścianka,ale będzie rozebrana a zamiast niej wstawiony bedzie regał z tego samego drewna co schody.Prosze poradzcie jak dobierać odcienie tylu róznych drewnianych elementow(schody ,parkiet,okna drzwi wewnętrzne)Dzięki za wszystkie sugestie

http://foto.onet.pl/upload/22/85/_558140_n.jpg

Ja też miałam ten dylemat.Bardzo się bałam tych różnic w kolorach,odcieniach.Zawsze będą,bo każde drewno jest inne.Ale okazało się,że to wcale nie jest takie złe.Byleby odcień sie zgadzał,a już natężenie koloru,co tam w nim gra,jakoś ujdzie.

Dlatego starałam się ujednolicić drzwi i okna.Najpierw były okna,do nich dobrałam parapety (z przygodami w firmie Natura).Podłoga-zdecydowałam sie na dąb.I gres-beżowy.Starałam się nie mieszać odcieni.

No i schody zostały.Dębowe pobejcowane-w kolorze całej stolarki i białe podstopnice.

A jeszcze na górze w łazience jest merbau.

I wszystko jakoś gra.

Wyszło w praniu,w bólach myślenia,dopasowywynia i opcji"bezpiecznej"-czyli skupieniu się na jak najmniejszej ilości odcieni.

Na ścianach chłodny,siwy -jak mówiła ekipa. ;)I to też okazało się bezpieczne-bo neutralne.

Pooglądaj rózne zdjęcia,aranżacje i chyba najważneijsze to umieć zrezygnować z czegoś-mnie było trudno,bo 10 srok chciałam złapać,ale się ocknęłam,zeby nie przedobrzyć.

ps.Masz może zdjęcia tej akacji?

Jesteś zdecydowana na okna?