Ms. Tricky 03.12.2005 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2005 Witam wszystkich, może znajdzie się tu ktoś kto będzie mi umiał odpowiedziec na moje pytanie. Chcielibyśmy z mężem wybudować dom, ale oszczędności mamy niewiele. Dlatego wolelibyśmy wybudować dom z poddaszem, ale wykończyć tylko dół na początku (budowa z kredytu), a górę za jakiś czas (jeszcze nie wiadomo kiedy). Widziałam projekty do budowy etapami, ale zazwyczaj są one za duże (dwie sypialnie na dole), tak naprawdę pewnie zdecydujemy sie na projekt indywidualny. Podobno banki uzależniają kredyt od warunku, ze dom musi być skończony i odebrany. Czy jeśli buduje się najpierw nieużytkowe poddasze do dalszej adaptacji to po wykończeniu dołu dom jest skończony? Może być odebrany? Aha i jeśli to jest typowy dom z wysokim poddaszem (typowym mieszkalnym), to może ono być na początku jako nieużytkowe? Pozdrawiam wszystkich forumowiczów. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/44770-czy-mo%C5%BCna-budowa%C4%87-w-dw%C3%B3ch-etapach-na-kredycie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BLANKA P 04.12.2005 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2005 Witam, jeśli masz projek domku z poddaszem użytkowym to bank traktuje to jako poddasze użytkowe czyli trzeba je wykończyć żeby budynek był odebrany, a jeżeli w projekcie poddasze jest ujęte jako strych który chcesz w przyszłości adoptować do potrzeb mieszkalnych to nie musisz go wykańczać.Jeśli chodzi o kredyt na budowe domu, to jest on wypłacany w transzach, na poszczególne etapy budowy, jeśli chciałbyś wykończyć reszte domku z czasem to musiałbyś udać się po poradę do jakiejś firmy doradczej-takie firmy udzielają informacji na temat większości banków nieodpłatnie -nam bardzo pomogli, jak byś miał wkład własny to możesz bankowi przedstawić go jako wkład na dokończenie budowy(choć niektóre banki wymagają najpierw włozenia wkładu własnego w pierwszy etap budowy a potem reszte finnansuje bank. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/44770-czy-mo%C5%BCna-budowa%C4%87-w-dw%C3%B3ch-etapach-na-kredycie/#findComment-920511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts