Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec na eko-groszek - dlaczego az tyle spala węgla?

ol_inka

Recommended Posts

Ha czyli dobrze kombinuje, muszę jak najszybdziej to ustrojstwo zamontowac...a zapytam niesmiało :oops: w jakim układzime masz kocioł zamknięty otwarty??

otwartym, w zamkniętym podobno nie mozna, bo polska norma nie pozwala. inna sprawa, że przy sterowniku pokojowym ten piec działa identycznie jak stary gazowy (w którym się cały czas swieczka paliła) , i myœle że twórcy norm nie dojrzeli jeszcze do nowoœci. pamiętam, ze jeszcze 1,5 roku temu było w całej polsce 4 producentów tego typu kotłów. teraz sš ich dziesištki. jest juz automatyczna zapalarka do peletów więc może za 2 lata doczekamy się pełnej automatyki w eko-groszku. sš juz podajniki z bunkra, gdzie wywrotka zasypuje raz do roku, sterowniki pokojowe, więc do dzieła konstruktorzy. zbiorniczek oleju, przewodzik, dysza i do boju,

rumak a ty jaki masz piec? i po ile węgiel kupujesz? i jaki?

Ja kupowałem z DomGazu z Marek k.Warszawy piec nazywa sie "MARKUS" 25 KW. Szukałem kombinowałem co by tu kupić no i jak przyszło co do czego to wkońcu kupiłem od regionalngo producenta bo :

1 blisko i w razie jakiejś awarii (odpukać) nie trzeba sie długo prosoć o odwiedziny serwisanta

2 firma na rynku kotłów sprawdzona bo istnieją juz kawał czasu

Wegiel na składzie EkoReta z Holdingu węglowego po 400 za tone luzem

Poza sezonem 380 zł. Chociaż wyczaiłem niedawno skład gdzie moge kupić ekoreta w workach po 480 za tone (tele. zamawiasz żeby zapakowali w worki i po bólu)

Ja kupowałem z DomGazu z Marek k.Warszawy piec nazywa sie "MARKUS" 25 KW. Szukałem kombinowałem co by tu kupić no i jak przyszło co do czego to wkońcu kupiłem od regionalngo producenta bo :

1 blisko i w razie jakiejś awarii (odpukać) nie trzeba sie długo prosoć o odwiedziny serwisanta

Poza sezonem 380 zł. Chociaż wyczaiłem niedawno skład gdzie moge kupić ekoreta w workach po 480 za tone (tele. zamawiasz żeby zapakowali w worki i po bólu)

no to palimy tym samym WUNGLEM :-)

ale u mnie klinkieru jest troche i szlaki. nie jest tego dużo, ale jednak jest, kombinowałem z powietrzem, z nastawami ale jak narazie nie wyszło. podobno powinien spalać tak żeby na popiół skłšdał się sam proszek ,ale cieżko mi w to uwierzyć.

no to palimy tym samym WUNGLEM :-)

ale u mnie klinkieru jest troche i szlaki. nie jest tego dużo, ale jednak jest, kombinowałem z powietrzem, z nastawami ale jak narazie nie wyszło. podobno powinien spalać tak żeby na popiół skłšdał się sam proszek ,ale cieżko mi w to uwierzyć.

No chyba tak sie nieda

Ja wczesniej kombinowałem z krutszym czasem podawania i wydłużonym czasem nadmuchu (że niby miał sie lepiej wypalać) ale wtedy długoi czas był oczekiwania na wzrost temp.Potem kombinowałem z siłą nadmuchu ale jak zabardzo dmuchało to strasznie sie iskrzy i ten ogień jest taki jakiś nie bardzo - tak słysząłem że nie może byc za silny nadmuch -

po 5 sezonach palenia będziemy mistrzami w regulacji :lol:

• 11 years później...

Mam podobną powierzchnię , piec 25KW Ogniwo Eco Plus , dom nieocieplony biała cegła - spalanie 25 kg/dobę miał węglowy wysokoenergetyczny 24J, temperatura zadana 75C. temperatura w domu 21C.zawór 4-drogowy z siłownikiem sterowany komputerem pieca .ścianki pieca jasnobrązowe, popiół siwy ściana przewodu kominowego ledwo ciepła.

Moim zdaniem żle ustawione parametry spalania - niepełne spalanie węgla ( sadza, oblepione ścianki ) ciepło idzie w komin a nie w piec ja popiół wybieram przy ekogroszku raz na 2tygodnie przy miale 1 na tydzień ............