jorg 09.12.2005 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2005 Wybieraj ceramikę producenta lokalnego, jeśli jest dobra. Ja na południu Polski budowałem z MAXa z Biegonic. Bardzo dobre pustaki. Z tradycyjnej ceramiki murować potrafi wiele lokalnych ekip. Nie bawiłbym się w jakieś wyszukane technologie bo to są same kłopoty potem. Beton komórkowy wydaje mi się za kruchy na sciany zewnętrzne, co innego na działowki. Ocieplenie tańsze jest ze steropianem. Faktycznie dom jest jak mały termos, musi być dobra wentylacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heath 09.12.2005 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2005 "Kręcone" to znaczy z betonu?? Kiedys brałem udział w budowie z czegos takiego, ale altanki nie domu. Cholernie cięzkie to, trudno w tym się kuje rowki pod instalacje, trzeba czekać aż obeschną a i dobrą izolacyjnością cieplną nie grzeszą. Nie znam wymiarów takich bloczków, ale warto pokusić się o przeliczenie ile kosztuje 1m kw. ściany z takich bloczków, a ile z chociażby "niemarkowych" pustaków z ceramiki z lokalnej cegielni. Nie chcę namawiać na konkretnego producenta czy technologię, ale mnóstwo ludzi buduje z najtańszego betonu komórkowego czy maxów i są zadowoleni, a pracy na pewno mniej niż przy "betonach". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 09.12.2005 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2005 Jesli jesteś przekonana do ceramiki to szukaj najtańszej, tylko po wyborze objedż lokalne budowy które budowały z materiałów tego producenta i sprawdź jak wyszło.Ja mam ścianę z ceramiki (PH) w wersji 3W z wełną i jestem bardzo zadowolony. Ceramika ma jednak też i swoje wymagania i ekipa też powinan być z nią obyta. Nie ważne czy poryzowana czy zwykła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farida 10.12.2005 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2005 Agnieszko,witaj .Z tymi domowymi pustakami to pewnie jest tak:dawniej sie robilo,bo byly zupelnie inne warunki,trudno bylo cokolwiek kupic.A co do oplacalnosci to tez trzeba rozwazyc,wiem,bo moj tesc ostatnio robil i "Moj" mu nawet pomagal.Wiec zuzel musi byc sezonowany i to dobre pare sezonow,masz taki zuzel?Jesli go kupic musisz,do tego inne potrzebne materialy,praca tej telepiacej maszyny-wibratora czy jak tam, to nie bardzo sie pewnie oplaci.Tesciowi wyszlo cos 0.80 za pustaka ale nie liczyl tego zuzlu i pewnie pradu.No i brzydkie,nierowne i ciezkie bylo to zeczywiscie.A,i On z tego budowal garaz a nie dom. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts