MARIO345 04.12.2005 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2005 Buduję domek około 150 m2, niepodpiwniczony z wodnym ogrzewaniem podłogowym , chciałbym bardzo dobrze ocieplić posadzkę na gruncie, wybrałem więc 20 cm styropianuMoi budowlańcy proponują mi takie rozwiązanie: chudziak na podsypce z piasku wewnątrz ścian fundamentowych 10 cm twardego styropianu ( góra styropianu równa się z poziomem ścian fundamentowych) następnie na jednym poziomie z izolacją poziomą ścian, 2 warstwy folii budowlanej, znowu 10 cm styropianu i na to rury podłogówki plus wylewka około 6 -7 cm czy to dobre rozwiązanie? proszę o opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 04.12.2005 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2005 Może lepiej zastosować keramzyt ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARIO345 04.12.2005 18:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2005 ale keramzyt ma mniejszą izolacyjność cieplną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tadeusz M 04.12.2005 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2005 Ogólnie rzecz biorąc folia powinna być na chudziaku i połączona z folią ścian. Z drugiej strony stosuje się 20cm styropianu pod fundament płytowy bez żadnej foli - uzasadnienie. Im wyżej tym cieplwej więc nie ma podciągania wilgoci - wszystko wysycha. Ja robiłem tak : ubity wyrównany piasek piasek - bez chudziaka , na to folia, styropian w dwóch warstwasch kładziony na krzyż, rury podłogówki i na to wylewka 10cm - sucha z mixokreta z włóknami i plastyfikatorem. Im grubszy styropian tym grubsza musi być wylewka. Jeśli wylewka mokra to folia musi być na styropianie ( pod nie musi być) żeby beton nie wlał się między stytopian i nie porobił mostków termicznych ale i połączeń mechanicznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 04.12.2005 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2005 Styropian w czasie życia domu siada.Siada więc podłoga, co może być zagrożeniem dla rurek ogrzewania podłogowego.Gdzieś wyczytałem, że tylko 10cm styropianu uważa się jeszcze za bezpieczne pod tym względem.A keramzytu trzeba by dać ze 30-40cm, ale będzie drożej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 05.12.2005 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2005 Podciągam, ten temat też mnie interesuje.. Może ktoś coś jeszcze doda na ten temat, też chće dać grubszy styropian na podłogę na gruncie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARIO345 05.12.2005 17:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2005 Styropian w czasie życia domu siada. Siada więc podłoga, co może być zagrożeniem dla rurek ogrzewania podłogowego. Gdzieś wyczytałem, że tylko 10cm styropianu uważa się jeszcze za bezpieczne pod tym względem. to jak ocieplić posadzkę grubszą warstwą styropianu czy jest jakiś sposób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 05.12.2005 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2005 Może właśnie tym keramzytem.N.p. keramzytu 20cm + styropianu 10cm.Tylko gdzie dać keramzyt. Chyba pod chudziak.A chudziak dwuwarstwowo, aby za bardzo nie wymieszał się z keramzytem. Pierwsza warstwa cienka, aby zasklepić szczeliny w keramzycie, a po jakimś czasie druga normalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neuron 05.12.2005 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2005 Mam 20 cm styropianu pod podłogówką i wszystkie przejścia przez dylatacje etc zrobione w dość długich rurkach/peszlach zapewniających możliwość przemieszczania się i zmniejszających ryzyko ścinania rurek ogrzewania podlogowego (trochę większa średnica). Prawdą jest, że w tych miejscach podłogówka grzeje mniej ale przy 10 cm wylewki jest to prawie niedostrzegalne. Podłoga siadła 3-4 mm bez żadnych problemów dodatkowych. Wylewka jest wzmocniona siatką. Na styropianie folia. 5 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARIO345 05.12.2005 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2005 neuron jak masz to technologicznie rozwiązane opisz proszę warstwa po warstwie, czy styropian w "jednym kawałku " 20 cm czy dwa razy po 10 cm "na krzyż"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arco 05.12.2005 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2005 Miałem wylany chudziak 33 cm ponizej poziomu 0. Nie pytajcie dlaczego ... Obecnie kończymy tynki a za 10 dni wchodzą wylewki. Zdecydowaliśmy sie na 12 cm styropianu (6+6) i 6 cm wylewki. Brakujące 15 cm wypełniliśmy chudym betonem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janzar 05.12.2005 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2005 Buduję domek około 150 m2, niepodpiwniczony z wodnym ogrzewaniem podłogowym , chciałbym bardzo dobrze ocieplić posadzkę na gruncie, wybrałem więc 20 cm styropianu Moi budowlańcy proponują mi takie rozwiązanie: chudziak na podsypce z piasku wewnątrz ścian fundamentowych 10 cm twardego styropianu ( góra styropianu równa się z poziomem ścian fundamentowych) następnie na jednym poziomie z izolacją poziomą ścian, 2 warstwy folii budowlanej, znowu 10 cm styropianu i na to rury podłogówki plus wylewka około 6 -7 cm czy to dobre rozwiązanie? proszę o opinie moja opinia to wszystko żle i można się ze mną nie zgadzać ale to wasze pieniadze będą niewłaściwie wydane a powinno być tak: ale juz to wyjaśniałem wcześniej po kolei -utwardziny grunt -pierwsze podłoże zwane chudym betonem ,lecz to ta warstwa ma wytrzymać wszystkie obciazenia ok 10 cm -papa podkładowa termozgrzewalna -folia budowlana -styropian FS 20 NOWA NAZWA EPS 100 10 cm w dwóch warstwach po 5 cm -folia budowlana - styropian systemowy do ogrzewania podłogowego ma już na sobie folię aluminiową -jastrych o gr, min 7 cm a w nim włókna polipropylenowe 12 mm,plastyfikator wykonane metodą półsuchą pompą do jastrychu zwaną potocznie miksokretem http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=59949&highlight=jastrych pozdrawiam janzar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARIO345 05.12.2005 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2005 janzarreasumując proponujesz, chudy beton do poziomu ścian fundamentowychpapa na jednym poziomie z izolacją poziomą ścian?, styropian 2 x5 cm + systemowy do ogrzewania podłogowego, ale czy jest systemowy grubości 10 cm tak aby uzyskać założone 20 cm izolacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janzar 05.12.2005 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2005 janzar reasumując proponujesz, chudy beton do poziomu ścian fundamentowych papa na jednym poziomie z izolacją poziomą ścian?, do tego miejsca ok piszę to z pełną odpowiedzialnością za moje słowa styropian o gr. powyżej 10 cm nie jest Ci potrzebny gdyż jego izolacyjność już się nie zwiększy a założenia jakie poczyniłeś to tylko zbędny wydatek nawet najbardziej tworczy projektant z pewnością tego nie wymyslił rozumiem Twoje obawy o straty ciepła lecz to zupełnie wystarczy styropian systemowy jest też o gr 5 cm i na koniec nie kładzie się na sobie trzech warstw styropianu zasadą jest ,że im grubszy styropian tym grubsza warstwa jastrychu styropian 2 x5 cm + systemowy do ogrzewania podłogowego, ale czy jest systemowy grubości 10 cm tak aby uzyskać założone 20 cm izolacji? pozdrawiam JAN ZAREMBA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 05.12.2005 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2005 Może ktoś jeszcxze napisze, proszę, piszcie.Mnie też to interesuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neuron 06.12.2005 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2005 neuron jak masz to technologicznie rozwiązane opisz proszę warstwa po warstwie, czy styropian w "jednym kawałku " 20 cm czy dwa razy po 10 cm "na krzyż"? 2 x 10 cm, folia siatka zbrojeniowa, rurki, wylewka (dylatacje). Nie pamietam jak bylo pod styropianem ale o ile panmietam mam podloze rodzime (ily) bardzo ciezkie, czyms zasypane i zageszczone. Gorna warstwa styropianu (10 cm) to byl prawdopodobnie styropian estrudowany (jasnoniebieski kolor) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nogarda 15.12.2005 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2005 My z żoną zdecydowaliśmy się również na 20cm styropianu jako izolacji termicznej podłogi na gruncie.Ułozylismy to na krzyż 4x5cm, a to ze względu na instalacje wodne, które niejako również korzystać mają z tej izolacji.Janzar robił nam wylewki, zgodnie z jego sugestią - średnia grubość to ok 9,5cm jastrychu, na to jeszcze wszędzie przyjdą kafelki. Jak z osiadaniem tego wszystkiego to może jeszcze za wcześnie mówić, ale póki co podłoga bardzo mi się podoba.Na całej powierzchni wodna podłogówka, nawet przy tak dużej grubości podczas pierwszego grzania ciepło na powierzchni było odczuwalne już po około godzinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 15.12.2005 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2005 No rosną nam grubości tych styropinów proporcjonalnie do wzrostu cen nośników energii. A tak serio, ja mam 10 cm (2 x 5 na krzyż) a sąsiad dał 2 x 10 cm na krzyż, bez ogrzewania różnica temperatur podłóg wynosiła 0,2 C. Więc chyba warto, bo wydatek jednorazowy a zostaje na całe życie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARIO345 15.12.2005 17:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2005 nogarda ale czy ten styropian układałeś na warstwie chudego betonu, czy bezpośrednio na gruncie na folięgdzie jest izolacja pozioma ścian fundamentowych i podłogi (pomiędzy jakimi warstwami ) napisz proszęobecnie mam ściany fundamentowe zasypane piaskiem o około 30 cm poniżej poziomu ścianpozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 15.12.2005 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2005 Ja mam po kolei:-zagęszczony piach-2x folia budowlana-35cm keramzytu luzem-2xfolia budowlana-chudziak ok.12cm-folia-styropian 10cm-wylewka z miksokreta 5-6cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts