Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klatka chodowa - przepisy

nemek100

Recommended Posts

Mam pytanie w sprawie zagospodarowania klatki schodowej wiem, że tego nie powinno sie robić, a dokładnie sprawa wygląda tak:

Mieszkam na ostatnim piętrze bloku, mieszkanie znajduje po stronie barierki odgradzającej a nie wejścia na piętro (schodów). Na swojej stronie mam trochę miejsca aby postawić szafkę co też uczyniłem, nie przeszkadza ona w ciągu komunikacyjnym sąsiadowi. Mi naturalnie też nie. Mój problem polega na tym, że prędzej stała tam szafka sąsiada (na ścianie na której są moje drzwi), którą przestawiłem, gdy to uczyniłem okazało się że sąsiad ma obiekcje, że tam nic nie może stać i tak dalej - stał się upierdliwy. W związku z tym moje pytanie jak to jest ze ścianą przyległa do drzi (lokalu) i miescem obok niej oraz zagospodarowanie, komu się ono należy. Czy sa na to jakieś przepisy lub paragrafy wyjasniające ten problem w sposób jasny i przejrzysty??

Dziękuję za pomoc i przepraszam że tyle napisałem. może trochę bez sensu ale sprawa ma dla mnie duże znaczenie.

To wszystko, co znajduje się na klatce schodowej - scianty, podłogi, barierki - należy do wspólnoty mieszkaniowej - a więc Ciebie, sąsiada i sąsiadów z innych klatek też. Więc sąsiad może się czepiać. Teoretycznie -skoro się czepia - możesz na zebraniu wspólnoty wystąpić o podjęcie przez nia uchwały o zgodzie - w takiej czy innej formie prawnej- na to postawienie Twojej szafy.

No możesz też go olać - wtedy on pewnie będzie walczył, żeby zarząd wspólnoty walczył z Tobą.