Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 116
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

hej

Mi tez bardzo spodobał się Apis 3. Jeszcze nie zakupiłam projektu.Nie mam odwagi. Jestem z okolic Warszawy i musiałabym dokonac zakupu projektu przez internet. Czy ktoś z Was tak kupował?

Fajnie byłoby go zobaczyć chociaż w stanie surowym. Mąż często jeździ do Łodzi, może Tomol zgodziłby się pokazac mu swój domek, a może choć wysłałby jakieś fotki? :)

Pozdrawiam.

• 4 weeks później...

Witam wszystkich.

Jestem szczęśliwym budowniczym domu Apis 3 w wersji odbicia lustrzanego.

Mo stan na dziś to szalunki na wylanie stropu nad parterem.

W miarę czasu odpowiem na Wasze pytania i chętnie też je zadam licząc na odpowiedź.

Zacznę od pytań tych ostatnich, bo wcześniejsze mogą być nieaktualne.

1. kupiłem projekt przez internet i telefon, ludzia na oczy nie widziałem ale wszystko poszł ok.

2. Majster i inspektorka oceniają projekt jako dobry, powyżej średniej

3. Moje zmiany:

- kominek przeniosłem na środek ściany - komin wyszedł prosty.

- na tylnej ścianie garażu dałem drzwi, by nie biegać w koło np z kosiarką

czy po narzędzia,

- buduję z Porothermu 30 + ocieplenie

- kominy z kształtek kominowych + wkłady z ceramiki.

Fachowiec od kotła gazowego mówił, że wkład zbędny,

bo przy kotle kondensacyjnym i tak da sowją rurę

- strop wylewany

I niech moć będzie z nami

- nadproża nad oknami na parterze podniosłem dla zamontowania rolet

w ścianie. Małe okienka bez zmian

Witam Apisowiczów,

Przez chwilę nie udzielałem sie na forum ponieważ walczyłem z biurokracją :evil: ale na szczęście już po wszystkim i będę mógł zacząć budowę APISA. Pierwsze prace już zostały wykonane a mianowicie jestem szczęśliwym posiadaczem gminnej kanalizacji :D Rozpoczęcie budowy zaplanowałem na koniec lutego więc z tego co widzę będę miał kogo zapytać o radę.

Pozdawiam wszytskich

T

PS. alagosz skończyłeś już budowę?

• 2 weeks później...

Witam,

jeszcze nie skończyłem, ale powolutku posuwam się do przodu. Mam okna, drzwi wejściowe o bramę garażową, ocieplony dach, inst. elektryczną, tynki wewnętrzne. Rozpoczynam resztę instalacji i wylewki (luty). I tak dalej...

Pozdrawiam wszystkich

Proszę jesli ktos sie orintuje o koszty budowy domu Apis 3. Bardzo mi sie podoba a decyzja dot projektu tuz tuz..

http://www.dobry-dom.pl/projektydomow/82/1629/

witam, jestem nowym forumowiczem. Proszę o opis przebiegu budowy domu Apis 3 i ewentualne koszty, gdyż w maju chciałbym rozpocząć budowę wymarzonego domku.pozdrawiam.

Witam,

Wpadł mi w oko APIS 3 (ten z garażem dwustanowiskowym).

Ponieważ na stronach w necie jest bardzo mało informacji o tym projekcie, proszę Was o wszelkie informacje na temat tego domu.

Głównie zależy mi na: powierzchni dachu, powierzchni ścian zewnętrznych i wewnętrznych, oraz wymiarach rzutów parteru i poddasza (nie te z rzutów w necie, ale te wymiary z projektu, które pozwolą mi na rozrysowanie bryły przestrzennej domu - czyli odległości ścian od siebie, grubości ścian, wysokości stropu i dachu, itd.).

Mam taki szatański plan, żeby najpierw pochodzić sobie po domu wirtualnie :)

Bardzo proszę o wszelką pomoc, przy zbieraniu materiałów o tym projekcie.

Pozdrawiam.

• 2 weeks później...

Witam wszystkich sympatyków Apisa. Czytając wasze opinie już nie wiem sama co o nim sądzić :roll: Razem z mężem doszliśmy do wniosku, że projekt Apis byłby najodpowiedniejszy w naszym przypadku, ponieważ mamy dość wąską działkę.

Rozkład pomieszczeń też wydał nam się funkcjonalny. Niestety nie posiadam takiej wyobraźni,żeby zwizualizować na ile projekt jest funkcjonalny. Mam prośbę do szczęśliwych posiadaczy tego projektu o wszelkie informacje na temat Apisa. Jak się sprawdza w eksploatacji. Zdaję sobie sprawę, że już sporo zostało powiedziane na ten temat. Nie mniej jednak wciąż mam wątpliwości, zwłaszcza że to życiowa inwestycja. A propos" życiowa", proszę o realny koszt budowy

Witam Wszystkich!

Właśnie zaczynam swoja przygodę z Apisem 3 :D

Chciałbym zapytać doświadczonych Apisowiczów (szczególnie boćka_walecznego) o wysokość ściany kolankowej. Czy nie uważacie,że jest troche za niska? (na forum ktoś napisał, że ma tylko 70cm) Czy taka wysokość nie przeszkadza? I jeszcze jedno, czy drzwi na taras w jadalni nie kolidują ze stołem? Czy swobodnie można je otwierać?

Będę wdzięczny za cenne uwagi.Pozdrawiam.

gadek5 :lol:

Witam.

Z przyjemnością dołączam do grona "miłośników" APISA. W tym momencie jestem na etapie stropu. Zmiany, jakie wprowadziłem do projektu to:

- likwidacja ścian garażowych (zamiast garażu będzie wiata)

- likwidacja bocznych drzwi w salonie

- buduje z thermopora 25 + 12 styropianu

- przeniesienie kominka na róg ściany

to w zasadzie chyba wszystko.

Zastanawiam się nad podniesieniem ścianki kolankowej o 15 cm.

Buduje w Dębicy woj. podkarpackie.

W razie potrzeby służę pomocą.

Pozdrawiam Piotrek

• 2 weeks później...

Drzwi bocznych nie likwiduję, bo służą do doświetlenia. Żona twierdzi, że i tak nie jest za jasno i coś wspomina o dodatkowym oknie. Myślałem o witrynie zamiast drzwi ale po zastosowaniu rolet zewnętrznych nie będzie możliwości ich wyczyszczenia od strony szyby.

Pozdrawiam wszystkich. Jestem na etapie ścian kolankowych i przymiarkach do postawienia dachu.

Zbig

• 2 weeks później...

Witam

My tez jesteśmy właścicielami projektu APIS. Zaczynamy juz w kwietniu tz. taka mamy nadzieje ze się uda wystartować :)

Specjalistami od budownictwa nie jesteśmy i w związku z tym jesteśmy pełni obaw co do budowy.

Poproszę również o zdjęcia z budowy lub gotowego domku - myślę ze wizualizacja na pewno się przyda.

Mam pytania do osób które juz są po stanie surowym:

1. odnośnie ściany kolankowej - czy ktoś podnosił ja i o ile - i czy udało się to zrobić bez problemów

2. kominek - co trzeba zrobić żeby go przenieść - żeby nie był w rogu...nie bardzo kumam co z fundamentami jeśli chce się tak zmianę nanieść...

3. czy ktos likwidował balkony - bo my taka zmianę nanieśliśmy...

4. czy ktos podnosił fundamenty?

No i OGÓLNIE czy były jakieś PROBLEMY przy stanie surowym - może czyjeś doswiadczenie nam by sie przydało.....bo nie wiemy na co powinniśmy zwrócić najbardziej uwagę...

Oczywiście jak tylko zaczniemy to będziemy dzielic się wszystkim informacjami co i jak …..

Pozdrawiam serdecznie i mam nadzieje ze ktos z was odpowie na nasze pytania.

Pozdrawiamy MP

Witam wszystkich,

mam pytanie do zbyszka z Dolnego Śląska, w jakiej części tego województwa stawia domek.

Codziennie zaglądam na to forum z nadzieją, że pojawią się jakieś zdjęcia z budowy, a tu ciągle nic. Może jak ruszy wiosna pełną parą to i forum się zapełni.

Życzę wszystkim wesołych świąt wielkanocnych.

Pozdrawiam

ania i sławek

Wrocław/Szewce

Od dłuższego czasu zbierałem się do pisania ale wychodziło dużo i trudno było wystartować.

Apis 3 w wersji lustrzanego odbicia wybraliśmy ze względu na wymiary działki (szer. 20 m) i na jego rozsądną wielkość. W trakcie budowy okazało się, że małym nakładem kosztów materiałów i robocizny można dużo zmienić, ale czy na pewno jest to nam niezbędne i jak się to ma do pierwotnych założeń wyboru.

W odpowiedzi na pytania o zmiany wypiszę je w kolejności:

1. te które zrobiłem lub zamierzam zrobić,

2. te które bym zrobił, ale już za późno,

3. inne z burzy mózgów na forum i wśród moich znajomych.

Ad 1:

- kominek przeniosłem na środek ściany - komin wyszedł prosty i lepiej będzie

można rozprowadzić kanały nawiewowe,

- na tylnej ścianie garażu dałem drzwi, by nie biegać w koło np z kosiarką

czy po narzędzia,

- strop wylewany, co zmniejszyło grubość stropu i zachowując wysokość

budynku (co mam zapisane w warunkach zabudowy) zyskałem jakieś 15 cm

wysokości ściany kolankowej,

- nadproża nad oknami na parterze podniosłem dla zamontowania rolet

w ścianie. Małe okienka bez zmian,

- pod podłogą garażu przeprowadziłem rury PCV dla ewentualnej instalacji rur

pompy cieplnej,

- przesunę ściankę w garderobie w stronę holu by zyskać więcej miejsca w

garderobie,

- zrobię dodatkowe drzwi z sąsiedniego pokoju do garderoby.

- myślę o wykorzystaniu strychu dla potrzeb np. kabiny natryskowej by w

łazience było luźniej,

- przewiduję ogrzewanie podłogowe i solary,

Ad 2:

Z wad domu to zbyt mała łazienka ale też kuchnia, jadalnia i salon. W obecnym ( stanie domu więźba na dachu ) mam małe szanse na zmiany, ale:

- jeśli ktoś na pewno chce więcej m.kw. to poszerzyłbym salon do szerokości

garażu, nawet przy wąskiej działce jest to do zrobienia. Ta zmiana załatwia

większą łazienkę i salon,

- rozważyłbym obniżenie jadalni i salonu mniej więcej do poziomu garażu,

schodki ładnie wyglądają a wyższe pomieszczenia mają większy urok,

Ad 3:

- jeśli ktoś na pewno chce więcej m.kw. pomieszczeń gospodarczych to

przedłużyłbym garaż do ściany salonu ale okno w spiżarce chyba odpada,

- rozważyłbym przedłużenie domu z tyłu co powiększyłoby jadalnię i salon

- przy stropie z projektu rozważyłbym podniesienie ścianki kolankowej ale

pamiętajmy o wysokości lub zmianie projektu dachu,

Mam jeszcze trochę czasu na szczegóły zmian w instalacji ale na pewno pomyślę o rozprowadzeniu sygnału TV, internetu, nagłośnienia, systemu alarmowego, może kamer. Systemy bezprzewodowe ( poza internetem ) nie zawsze się sprawdzają.

Czytam uważnie wasze wszystkie pomysły i dziękuję za uwagi.

Życzę wszystkim wesołych i radosnych świąt i jak najszybciej w swoim Apisie.

Dom budujemy w okolicach Legnicy. Jak się nauczę to wkleję zdjęcia lub proszę podać normalny adres mailowy.

Pozdrawiam Zbyszek

• 2 weeks później...
Jestem zainteresowany zakupem ww. projektu, jednak na stronach dot. Apisa 3 jest bardzo mało informacji na temat kosztów budowy, czy ktoś je może określić? Interesuje mnie szczególnie koszt dachu tzn. więżba dachowa + pokrycie + robocizna ( wszyscy znajomi mnie straszą,że w przypadku takiego dachu koszty przekroczą 70 tys złotych ).