Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

A czy ktoś mógłby się pokusić o zrobienie zdjęć Apisa w budowie albo już wybudowanego? Chciałbym się zorientować jak to wygląda w rzeczywistości. Bedę bardzo wdzięczny!

A może ktoś kto zaczyna budowę mógłby pokusić się o prowadzenie dziennika :wink: ??

Z góry dzięki!

Pozdrawiam

G.

• Odpowiedzi 116
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Obejrzałem Apisa 3 w stanie surowym zamkniętym na Śląsku. Rewelacja.

1. Wg nas mankamentem Apisa jest mała łazienka. Podniesienie ścianki kolankowej pomieszczenia nad garażem o ok. 30 cm przez Grześka ( autor, autor ….!!! ) załatwia temat definitywnie. Powstaje duży pokój kąpielowy.

2. Grześ poszedł dalej: podzielił to pomieszczenie na 2, wydzielając pralnię z suszarnią z przodu, dodając okno połaciowe z przodu pomieszczenia. Wg rozmów z budowlańcami słup można zlikwidować, przerabiając konstrukcję dachu lub może on zostać jako element ścianki działowej między dużą łazienką a suszarnią lub jako element dekoracyjny.

3. By nie tracić na wysokości w pokoju łazienkowym ocieplenie można zrobić na suficie w garażu i w nim zmieszczą się tez rury kanalizacyjne z łazienki.

Pozdrawiam wszystkich Aspowiczów.

W miarę możliwości i czasu służę pomocą.

Witam Wszystkich budowniczych!

Bardzo podoba mi sie projekt domu Apis, chciałabym sie zorinetować z jakimi wydatkami będę miała do czynienia, czy ktoś mógłby mi więc przesłać kosztorys budowy. Byłabym również wdzięczna za przesłanie zdjęć juz wybudowanego domu. Pozdrawiam Wszystkich

Mój adres: [email protected]

• 3 weeks później...

Witam wszystkich....

nam tez udało sie obejrzeć dom w stanie surowym zamkniętym - Dolny Śląsk.. super doświadczenie bo można od razu sobie wszystko wyobrazić....po oględzinach dokonaliśmy kilku zmian..

- przede wszystkim wydłużyliśmy dom o 1,5 m - tez nam sie wydaje ze salon, kuchnia+jadalnia sa zbyt małe...

- podnosimy sciane kolankowa 1 o jeden pustak

kominek przenosimy na srodek sciany - tak na rogu nie bardzo nam sie podobał...

- powiekszylismy garderobę kosztem holu na I piętrze..

- powiekszylismy taras na całej szerokości domu

- powiekszylismy okna (do samej ziemi) w salonie

Od jutra zaczynamy budowe.....zobaczymy jak nam pójdzie..

mam pytanko do budujacych którzy podnosili sciane kolankowa...

wiem ze w projekcie w konstrukcji dachu jest jakis duzy element stalowy...czy taki element sie gdzie zamawia, czy go łatwo zrobić czy kupic....nasz kierownik budowy stwierdził ze pierwszy raz sie z czyms takim spotkał.....!!!!

MP

Witam

Rozpoczalem budowe domu APIS z extradom. W obecnej chwili jestem na etapie murowania scian parterowych. W owym projekcie nie ma podpiwniczenia ale ja zrobilem. Piwnica znajduje sie pod wiatrolapem, holem, pokojem, kuchnia i pod klatka schodowa. Domek buduje z 30cm Porotherm + 10cm styropian. Ogolnie mam material na caly stan surowy zamkniety ale niestety trzeba czekac na ten ch.....y prad. Jesli ktos sie zdecyduje na budowe tego domu sluze dobra rada :) . Uczcie sie na cudzych bledach :D

Witam wszystkich....

nam tez udało sie obejrzeć dom w stanie surowym zamkniętym - Dolny Śląsk.. super doświadczenie bo można od razu sobie wszystko wyobrazić....po oględzinach dokonaliśmy kilku zmian..

- przede wszystkim wydłużyliśmy dom o 1,5 m - tez nam sie wydaje ze salon, kuchnia+jadalnia sa zbyt małe...

- podnosimy sciane kolankowa 1 o jeden pustak

kominek przenosimy na srodek sciany - tak na rogu nie bardzo nam sie podobał...

- powiekszylismy garderobę kosztem holu na I piętrze..

- powiekszylismy taras na całej szerokości domu

- powiekszylismy okna (do samej ziemi) w salonie

Od jutra zaczynamy budowe.....zobaczymy jak nam pójdzie..

mam pytanko do budujacych którzy podnosili sciane kolankowa...

wiem ze w projekcie w konstrukcji dachu jest jakis duzy element stalowy...czy taki element sie gdzie zamawia, czy go łatwo zrobić czy kupic....nasz kierownik budowy stwierdził ze pierwszy raz sie z czyms takim spotkał.....!!!!

MP

moje zdjecia z budowy domu Apis 3 sa juz dodane w dziale galerii pt.Moje budowanie. Na poczatek 4 ale reszta powoli sie szykuje. Ja wraz z zona takze wprowadzilismy swoje "ulepszenia " do projektu a mianowicie:

- powiekszylismy jadalnie o 80cm. W projekcie szerokosc to 2.6m

- zamiast okien w salonie wybralismy balkony.Ta strona domu stoi na polnocnej stronie naszej dzialki wiec troszke ciemno

- okno w jadalni przenieslismy na sciane obok(na dzialce to strona zachodnia wiec wiecej slonca bedzie wpadac do domu)

- w projekcie Apis 3 sa 2 stanowiska garazowe u nas 1

- cala kuchnia jest wysunieta o 0.5m.(wykusz)

- kominek przestawino na srodek sciany ze wzgledu na klopoty z podlaczeniem do przewodu kominowego i ze wzgledow estetycznych:)tak nam sie bardziej podoba

Reszte zmian, jesli takie beda, bedziemy wprowadzac w trakcie budowy.

No to poszaleliście, ale w zasadzie to wam zazdroszczę, szczególnie powiększenia kuchni, jadalni i salonu - też bym mógł bo mam długą działkę.

O oknach jeszcze pomyślę.

Z "hebem" - bo tak go nazywają fachowcy ogólnie nie ma problemu. Wykonanie + zespawanie na częściowe na budowie, ze względu na transport + montaż dźwigiem razem 8500 na fakturę.

Pozdrawiam i służę pomocą. Dachówka na dachu.

Powodzenia

Zbyszek i Ela

Hey,

Planuję w najbliższym czasie zakup projektu APIS 3.

Jeśli macie jakieś materiały w formie elektronicznej dotyczące tego projektu (np. kosztorys przekroje, zdjęcia z realizacji, ...) to proszę podeślijcie mi na maila.

Witam wszystkich !

Budujemy APISa3. Jesteśmy na etapie ... ocieplania poddasza, wieszania pieca gazowego i uruchamiania podlogówki ;-).

Ze zmian jakie dokonaliśmy - wydłużyliśmy dom o ok. 1,5 metra (podobno nie można więcej bo długość elementów konstrukcyjnych na to nie pozwala...), podnieśliśmy ściankę kolankową o 1 ytong (budujemy z ytonga), zmieniliśmy skośny dach od strony garażu na prostą ścianę - zniknął problem słupka podtrzymujacego ożebrowanie dachu i zrobiła się super duża powierzchnia, którą częściowo zagospodarowaliśmy ... powiększajac górną łazienkę. Aha, troszkę przesunęliśmy ścianę w górnym pokoju z oknem łukowym tak, żeby w łazience wygospodarować miejsce na kabinę prysznicową (między ścianą a kominem).

Za chwilę położymy elewację, więc dom będzie jeszcze piękniejszy ;-)

Witam

Planuję zakup tego projektu. Poczytałam troszkę i faktycznie chyba wprwadzę drobne zmiany. Proszę o rady czego unikać i na co zwrócić uwagę. Będę wdzięczna za zdjęcia w realu!!!

Ciekawi mnie również kosztorys rzeczywisty budowy, mam określoną kwotę pieniędzy i nie wiem czy się zmieszczę by w nim zamieszkać. Jak obniżaliście koszty ( ponoć bacha na dachu sporo tańsza niż dachówka)??

Pozdrawiam i piszcie!

[email protected]

Ja także proszę o wszelkie informacje na temat tego projektu(szczególnie zdjęcia z realizacji) Widzę, że niektórzy z Was wydlużali swój dom, aby powiększyć salon i jadalnię. Czy możliwe jest także poszerzenie o jakieś 0,5 m? Mam też wątpliwości co do powierzchni pomieszczeń na górze. Czy podawane w internecie wymiary są naliczane przy powierzchni podlog, czy jest to może powierzchia liczona powyżej 1,9m? :-? Mój mail: [email protected]

Czesc wszystkim APIS-owiczom

Czy ktos prowadzi galerie zwiazana z budowa APIS-a 3. Zastanawiamy sie wspolnie z zona nad tym projektem. Do wczoraj mielismy oprocz pieknego APIS-a jeszcze Opalka 2 ale decydujemy sie na APIS-a z podwojnym garazem.

Mamy pytanie dotyczace DOMUSA bez problemu daja zgode na zmiany w projekcie konstrukcji budynku

Czy ktos buduje Apisa w okolicach Warszawy lub Poznania?

Z gory dziekujemy za info

Pzdr

Kasia i Jacek