Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 116
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Do mojego poprzedniego postu.

Proszę o Wasze opinie. Czy domek w/w nie jest za duży

pow.użytkowa 142m2

kubatura 506 m3

pow.dachu 245m2

kubatura drewna na więźbę 10,66 m3

pow.zabudowy 139,35 m2

pow.netto 210m2

Przed wyborem projektu postawiłem sobie warunek nie więcej niż 135 m2 pow. użytkowej. Tylko, że ten wpadł mi w oko i zastanawiam się czy go nie wybrać . Tylko mam wątpliwości.

A Wy co o tym myślicie

Mi sie podoba, kominek jakos tak daleko od głównego komina, jesli tak jest to chyba go trzeba by co nieco przestawić bliżej wlasciwego komina, moze byc problem z montazem kominka. oby tylko komin nie wszedl w kalenicę?Dom ustawny tez z wjazdem od wschodu i zachodu zaleznie od opcji lustrzanej lub nie. Kuchnia niewielka ale minimum ma. Wyglada,że pod schodami jest spizarka, nalezy sie tylko zastanowic czy schody nie beda za waskie min. 120cmdla jednozbiegowych wtedy na pewno beda wygodne, a moze zlikwidowac scianke przy schodach , moze bedzie bardzej przestrzennie.. Na gorze, powiekszylabym garderobe kosztem holu i troche pokoju, ale ostatecznie może być, zapytanie do architektow sprzedajacych projekt o wysokośc scainy kolankowej, bo moze pokoje sa malutkie w rzeczywistości-wys. min 190cm dla normalnego poruszania sie. Ale ogolnie podoba mi się. tylko dwa kominy daj Boze ,ze nie trzy.

• 2 weeks później...
Witam! Również planujemy zakup projektu Apis. Jeszcze się zastanawiamy np. jaka jest wysokość pokoi na poddaszu i ta kubatura podana na stronie money.extradom budzi wątpliwości (326m3) ale to chyba błąd. Bardzo ładny i chyba praktyczny, pasuje nam do działki chyba się zdecydujemy zaraz po świętach. Chętnie bym zobaczył apisa już wybudowanego ale chyba marne szanse.

Witam.

Miło że ktoś jeszcze walczy o ten domek :D

Rzeczywista kubatura jest większa i przekracza 520 m3 (dokładnej nie pamietam). Co do szerszych informacji dot. Apisa to mogę Ci udostępnić jak podasz mi mail'a lub skontaktuj sie bezpośrednio z autorem projektu z firmy Domena (stamtąd ja mam informacje).

Też chętnie zobaczyłbym realizacje ale chyba jest to projekt zbyt młody.

Napisz skąd jesteś. Może połączymy siły w zbieraniu informacji.

Pozdrowionko

bociek

Wysłałem do domeny maila z kilkoma pytaniami, ale na razie zero odzewu. Szczerze mówiąc mam już dość oglądania i poszukiwania projektu, jak widzę stosy katalogów w domu to mi się słabo robi, jesteśmy już zdecydowani na 90% na apisa i chcemy w przyszłym roku zacząć budowę. Jestem z okolic Jasła (woj.podkarpackie). Mój adres [email protected]. Będę wdzięczny z każdą informację. Jak będę coś wiedział to również chętnie się podzielę. Pozdrawiam

• 4 weeks później...

Witam Apisowców:)

Czy nadal jesteście zainteresowani tym projektem? A może już go kupiliście. Muszę przyznać, że po przewertowaniu setek tysięcy projektów doszłam do wniosku, że tylko ten się dla mnie nadaje. Owszem, kusiły mnie efektowne bryły DOMUSA , Apis przy nich wygląda troszkę ubogo - za to w środku rozplanowany jest rewelacyjnie moim zdaniem i myślę że to jest najważniejsze.

Jeżeli zamierzacie kupić ten projekt, to czy wprowadzacie w nim jakieś zmiany? Czekam na wasze odpowiedzi.

Cześć

:D

Ja też mam juz projekt i walczę od paru tygodni z urzędami. Co do rozplanowania pomieszczeń projekt jest na pewno ok ale dokumentacja moim zdaniem nie zachwyca :oops: (rozczarowałem się). Zwróćcie uwagę że nie przytacza wielu niezbednych danych dotyczących projektu chociażby współczynnika k dla ściany zewnętrznej czy wielkości strat ciepła (co służy do doboru odpowiedniego kotła). Mankamentem jest równiez nieprawidłowo zaprojektowana instalacja gazowa. Przepis nie dopuszcza przeprowadzania instalacji przez garaż.

Co do zmian napewno komin odprowadzający spaliny z kominka- jest moim zdaniem zbyt szeroki, poza tym wolę mieć kominek na środku ściany a nie w kącie (łatwiej rozprowadzić później ciepło ).

Likwiduję również okrągłe okno garażowe od wejścia. Prawdopodobnie zmienię technologię ściany z jednowarstwowej (36 cm) na dwuwarstwową (30 cm +10styropian) - chociaż jeszcze się waham z uwagi na stalowe trapezy podtrzymujące dach które swoją wagę mają - boję się czy to nie osłabi konstrukcji. Z drugiej strony gostek który adaptuje mi projekt radzi zmienić, z uwagi chociażby na kombinatorykę autora co do fundamentów (derek zwróć uwagę że ławy nie są w osi ścian) oraz wieńców. Stąd też jestem ciekawy co wy zamierzacie zrobić ze ścianami. Podzielcie się wiedzą.

pozdrawiam

• 2 weeks później...
  • 3 months później...

Apis to bardzo ładny domek. Moim zdaniem ma świetnie rozmieszczone pomieszczenia. Wielkość pomieszczeń jest wystarczająca. Osobiście jestem fanką projektów Domusa :D ale Apis bardzo przypadł mi do gustu.Elegancka sylwetka i dobrze rozmieszczone pomieszczenia. Wszystko ma na swoim mioejscu jak dla mnie. Projektu szukam ok pół roku. Do tej pory znalazłam dwa które mi odpowiadają: Apis i Emanula Domusa. Pewnie wybiorę Apis, bo ma trochę skromniejszą bryłę.Zostało mi tylko przekonanie mojego męża. Nie będzie to łatwe ale myślę że dam radę :D .

Bardzo bym chciała go zobaczyć na żywo. Domek jest dość wąski i ma stromy dach 42 st. Zastanawia mnie jak wygląda w rzeczywistości. Czy macie w tej kwestii jakieś odczucia. Na zdjęciach wygląda ok. Jednak w rzeczywistości trudno mi go sobie wyobrazić.

Od strony technicznej jeszcze do nie zbadałam. Zastanawiam się jakie koszty należy ponieść decydując się na niego? Chętnie przeczytam opinie innych na temat tego projektu.

• 4 months później...

Witam wszystkich. Szukam kogos kto planuje budowę albo moze jest w trakcie budowania domku APIS. Projekt znajduje się na stronie:

http://money.extradom.pl/ext/page?projekt/projekt.xmf&z=opis&id=3851

Jakie są koszty budowy. Może ma ktos zdjęcia z realizacji projektu :)

Proszę o opinie, analizę i krytykę.

Dom mi sie podoba, raczej na waską działkę. Podobają mi sie takie dachy, jednak ze względu na ilość skosów w pokojach u góry i niską ściankę kolankową wybrałam dom z dachem dwuspadowym. Trochę już o tym projekcie było, poczytaj

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=60179&highlight=apis