Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze - dziennik Nika.j

Recommended Posts

• Odpowiedzi 196
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Słuchajcie,

strasznie mi się tu podoba. Jesteście bardzo życzliwi dla nowych.

Dorwałam się dzisiaj do tego forum od rana. Wpadłam w niego i wyjść nie mogę, tylko mi nogi wystają hihih. Grzebię gdzie się da. :D

W dobrym momencie tu się znalazłam.

Będę mogła razem z mężem wchodzić tu i szukać interesujących mnie tematów, może dzięki Wam uda mi się uniknąć niektórych wpadek, aczkolwiek wiem że nie jest to do uniknięcia.

:x

Fajnie, że wszyscy życzą powodzenia, dziękuję bardzo. Jesteśmy dobrej myśli, mam nadzieję, że się uda.

Oglądałam zdjęcia na forum i aż mi się robi cieplutko jak widzę już stojące domki, a niektórzy to nawet już robią wykończeniówkę.

Nie mogę się doczekać kiedy i moje zdjęcia zaistnieja na tym forum.

Cieszę się bardzo że nie tylko z rodziną będziemy oglądać zdjęcia ale i z Wami będę mogła podzielić się naszą radością i oby to była nasza radość :D

Następne zdjęcia będą zapewne od wiosny 2006r.

Witaj Monika!!!! :p :roll: :roll: :roll:

Diagnoza - zapadliście na chorobę o nazwie-budowanie własnego domu

Terapia(jedyna skuteczna) -wybudowanie DOMU.

Trzymam kciuki i życzę powodzenia na placu boju(budowy).

Pisz dalej dziennik i wklejaj zdjęcia.Czekam aby czytać i oglądać. :p :p

Dzięki za miłe słowa a co do choroby to jest zaraźliwa :o

Witamy wsrod budujacych! :D :D

Koniecznie przegladaj forum - to istna skarbnica wiedzy (np. dzial "wymiana doswiadczen") i pomyslow (chociazby "galeria zdjec domow forumowiczow")! :)

Naucz sie tez koniecznie korzystac z funkcji "szukaj" (jak bede mial troche wiecej czasu, to napisze jak moim zdaniem jest najefektywniej wyszukiwac) - na forum bylo juz cale mnostwo rzeczy omawiane i dzieki opcji "szukaj" wiele odpowiedzi znajdziesz zanim jeszcze zadasz pytanie.

A za pare miesiecy sama bedziesz udzielac porad poczatkujacym - tak to juz tutaj jest 8).

Przepraszam, ze ja od razu tak konkretnie, ale coz... taki jestem :wink:. No wiec mam pare uwag co do projektu:

1. Zrezygnowalbym z tego wyciecia w scianie zewnetrznej w czesci jadalnej - bedzie taniej, prosciej a moze i ladniej (choc to juz rzecz gustu) - przede wszystkim bardzo uprosci sie konstrukcja dachu, co odczuwalnie obnizy jego koszty.

2. Zmiana stropu na zelbet nie bedzie taka prosta - pewnie beda potrzebne dodatkowe sciany nosne w "srodku" domu - skoro nie ma uzytkowego poddasza, to bym zostal przy stropie drewnianym.

3. Ja bym "pociagnal" dach troche bardziej na taras - tak by wieksza jego czesc byla pod dachem - w Polsce leje przez 3/4 roku, wiec mysle ze warto (ja mam odkryty nad czym troche ubolewam). Uwazac tylko trzeba na niebezpieczenstwo zbytniego zaciemnienia salonu.

4. Warto rozwazyc zamiane miejscami garderoby i lazienki (nr. 9 i 10 jesli dobrze widze) - wtedy beda dwie lazienki "plecami do siebie", co ulatwi prowadzenie rur wszelkiej masci.

5. Likwidacja wyjscia na taras z sypialni to moim zdaniem dobry pomysl - jak corka bedzie chciala urzadzic imprezke, to nikt z zabawowiczow nie bedzie zagladal co sie u was dzieje... :D

6. O ile pamietam, to sporo osob na forum wskazywalo na problemy zwiazane z kominkiem zewnetrznym, wiec jego likwidacja to wedlug mnie tez dobry pomysl :).

Ogolnie projekt jest naprawde fajny, nie za maly, nie za duzy. Na pewno bedzie przytulny i cieplutki - a to przeciez wazniejsze niz ogromne przestrzenie w 80metrowych salonach ;).

ps. choroba budowlana jest zarazliwa chyba... moj ojciec tak nam zaczal zazdroscic, ze straszy, ze przerwie dofinansowywanie i sam kupi dzialke :o

Bardzo dziękuję Ci za wszystkie spostrzeżenia, właśnie o takie informacje chodzi mi najbardziej.

Jeśli chodzi o zaglądanie do działów to już gdzie niegdzie byłam, ale jeszcze dużo lektury przede mną, zresztą bardzo ciekawej i pouczającej.

Jeśli chodzi o łazienkę to nawet nie pomyśleliśmy o takim rozwiązaniu, które mnie się spodobało.

Dlatego czekam na dalsze sugestie :D

Uwagi dotyczące stropu przekażę mężowi.

Jak wpadnie Ci jeszcze jakaś uwaga na myśl to pisz, wszystkie informacje są dla nas cenne.