Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Na wiosnę chcę zaczšć budowę w technologii 3 warstwowej, z ociepleniem wełnš mineralnš.

Ponieważ nie planuję w przyszłym roku montażu okien, ani tynkowania, chciałbym dowiedzieć się w jaki sposób można zebezpieczyć wełnę przed wodš? Mam na myœli te fragmenty muru, w których w stanie surowym otwartym wełna nie będzie zabezpieczona - jak otwory okienne, drzwiowe, itp.

a czy aby nie robisz sciany 2W ?? :wink:

bo czytajac o "tynku" cosik mi sie tak zdaje :)

Œciana noœna 25 cm (Porotherm lub Max - jeszcze nie zadecydowałem) + wełna 15 cm + œciana osłonowa 12 cm (będzie chyba kratówka).

Invx - to chyba 3W, czyż nie? :lol:

Chodzi mi o to, że w pierwszym etapie mam zamiar zakończyć budowę œcian bez ich otynkowania i obsadzenia stolarki - czyli tam, gdzie będš otwory okienne czy drzwiowe pomiędzy dwoma murowanymi œcianami będzie "widać" wełnę.

I stšd moje pytanie - jak jš zabezpieczyć przez zamoknięciem?

Dodaj jeszcze pustkę powietrzną min 3cm i 2 x tynk. Gruba Ci ta ściana wyjdzie coś około 55cm. A nie myślałeś o Silce 18 jako warstwie konstrukcyjnej?

A co do okien to będzie ból. Trzeba by je założyć.

Ja też buduję na wiosnę z taką ścianą. Raczej nie przewiduję zimowania

bez okien.