Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Łazienka - brak pomysłu

Skoll

Recommended Posts

Witam

Pomóżcie bo jakoś jak zaczynam projektować swoją łazienkę to jakieś koszmarki mi wychodzą.

Jak byście urządzili taką łazienkę przy założeniu że jest to jedyna łazienka w mieszkaniu?

http://img205.imageshack.us/my.php?image=azienka1ae.gif

(ten kwadracik po przekątnej od drzwi to pionowa rura odpływowa)

Zawsze marzyłem o tym momencie projektowania swojego mieszkania, a gdy wreszcie mam to jakoś zrobić to okazuje się że jednak nie daję sobie rady. Jeżeli ktoś z Was ma chwilkę czasu i ochoty i podpowie mi odrobinę, to będę dozgonnie wdzięczny :)

Pozdrawiam,

Skoll

Albo od razu link do dużego schematu

albo klikasz w ten mały schemat i masz jego duży format

[ponowne kliknięcie w ten duży daje jeszcze większy]

http://img241.imageshack.us/img241/3082/azienka1ae6bk.th.gif

(ten kwadracik po przekątnej od drzwi to pionowa rura odpływowa)

Czyli przez całą wysokość łazienki ? A czy jest od niej odpływ do WC ?

Nie masz oddzielnego pomieszczenia na WC ?

Gdzie jest skrzynka rewizyjna ?

Rura jest przez całą wysokość łazienki i na dole przy podłodze są przygotowane przyłącza dla WC i reszty wyposażenia łazienki.

Mam oddzielne pomieszczenie na WC, ale teoretycznie ta łazienka jest wystarczająco duża aby pełniła rolę i łazienki i WC, więc oddzielne WC chcę zlikwidować w celu powiększenia przedpokoju i wstawienia do niego szafy.

Dzięki za wstawienie tego schematu.

Pozdrawiam,

Skoll

Walczę dalej i wyszło mi coś takiego...

http://img121.imageshack.us/img121/9126/planowanie2ty.jpg

Ponieważ ściany 340 i 190 są żelbetowe i (podobno) nie da się w nie wkuć instalacji, to ukrył bym ją za płytą gips-karton, od góry wykańczając półeczką drewnianą w kolorze zgodnym z kolorem dodatków i dekorów i ten sam kolor na obudowę pionowej rury w rogu między tymi ścianami (nie sugerujcie się kolorem na rysunku, bo jakoś przy eksporcie do jpg zmienił sie mocno, a zresztą to tylko schemat). Obok drzwi na ścianie 260 to jest grzejnik łazienkowy. Wanna to sami widzicie jaka mi się podoba :) Umywalkę chcę minimum 80cm, bo nie znoszę małych. W łazience musi się zmieścić pralka (jest w rogu przy pionie)

Trzeba by gdzieś wstawić szafeczki. Chciałem szafkę pod umywalką i może wiszące na ścianie nad kibelkiem i pralką....

Poważny minus to ten kibelek naprzeciw wejścia...

Sam już nie wiem co z tym zrobić. To moje mieszkanie i chciałbym aby było idealnie, a jakoś nie potrafię. Jeżeli macie jakiekolwiek uwagi to podrzucajcie je proszę.

@w73 - zapewne się wybiorę, dzięki za sugestię.

Thx from the mountain ;)

Pozdrawiam,

Skoll

Pralkę możesz wtedy obudować, nad nią wygospodarujesz sobie półki-bez kupowania szafek, wszystko można zamknąć drzwiami z mlecznego szkła albo zwykłą żaluzją drewniana-zalezy od tonacji i kolorystyki łazienki.Na zabudowie pralki-na wprost wejścia powiesiłabym lustro duże i wysokie(drzwi do "schowka z pralką zrobiłabym od strony umywalki).Oczywiście wszystko mozna odwrócić-drzwiami zabudowy do drzwi wejściowych.

Pod umywalką możesz dać jeszcze szafkę-ewentualnie regalik z koszyczkami.Nad umywalką zawiesiłabym duże i szerokie lustro.Jeśli chcesz zrobić "półeczkę" dla zakrycia rur, mozna też zaaranżować coś w stylu jak na zdjęciach, niżej, tylko,że to zabierze troche przestrzeni.to tylko takie moje małe sugestie, może choć częśc na coś się przyda.

http://img174.imageshack.us/img174/1457/35wc1.jpg

Dzięki za propozycję. Właśnie taką półkę z zabudową ukrywającą rury planuję. A lustro jak najbardziej jak największe i pewnie nie jedno ;). Zapomniałem napisać że pralkę już mam i jest ładowana od góry, co powoduje niejakie problemy z jej zabudowaniem. Zdaję sobie sprawę że łazienka powinna być zaprojektowana dla mnie a nie dla pralki, ale jej wymiana jest obecnie pozbawiona sensu (całkiem nowa, nieczęsto używana i całkowicie sprawna)...

W twojej aranżacji jest lepszy widok leżąc w wannie (nie na kibelek ;) ) ale pojawia się z kolei ta strata powierzchni wynikająca z zabudowania rur na całej ścianie (w tym wypadku do dalej położonej od pionu umywalki i pralki...)

No i wciąż wchodząc do łazienki "tron" jest bardzo widoczny... I co z tym zrobić?

Pozdrawiam,

Skoll

Chciałam Ci wkleić zdjęcie ale się nie udało. Ja miałam podobny problem na etapie rozmieszczania armatury zrobiłam sobie kibelek wiza wi drzwi. czyli po otwarciu drzwi do łazienki widać było osobę siedzącą na kiblu. Kiedy przystąpiliśmy do wykładania płytek w łazience koniecznie chcieliśmy coś z tym zrobić. Niestety zmiana miejsca kibelka nie wchodziła w grę. Był bardzo drogi i przymocowany na stałe do podłoża. Jakieś kombinacje groziły zniszczeniem. Zaprzyjaźniona pani architekt wpadła na bardzo prosty pomysł. Powstała ścianka z karton gips wysokości ok.100 cm szerokości 90 cm grubości 30 cm. Lepszego rozwiązania nie można sobie było wymarzyć. Na tej ściance od strony kibelka jest wgłębienie służące za półeczkę zaś od tej widocznej z drzwi umieściliśmy kontakty wieszak na ręcznik. Każdemu to się bardzo podoba. Na powstałej w ten sposób półeczce stoi kwiatek jakieś drobiazgi. A najważniejsze kibelek jest zupełnie niewidoczny.

Tron do najpiękniejszych pewnie nie będzie należał.

Z tą ścianką to jest jakieś rozwiązanie, ale łazienka ma tylko 190 cm szerokości, trochę odejdzie na maskowanie ewentualnej instalacji, i obawiam się takiej ścianki jako mocno ograniczającej szerokość...

Pozdrawiam,

Skoll

Troche pobronie mojego ustawienia :wink:

-po pierwsze tron jest dość schowany i pierwsze co widzisz w łazience to umywalka, potem wanna

-po drugie to zabranie przestrzeni jest dośś "umowne"-nie musisz wstawiać żadnych szafek i ułożenie na zdjęciu to praktyczbnie efekt końcowy

-zabudowa rur faktycznie może tu wyglądac na wiekszą ale zauważ jest tam gdzie była wanna a nie ma tam gdzie był kibelek-zresztą wnne na zdjęciu powinnam dosunąc do ściany-w efekcie dostajesz tylko jedną zabudowaną przez rury ścanę

-pralka ładowana od góry to nawet lepiej bo ustawienie może być takie jak na zdjęciu-górną półkę w szafie robisz po prostu wyżej-wszystko zamykasz i juz nie zagracasz przestrzeni szafkami

-szafka nad wc-to moje subiektywne odczucie-miała bym wrazenie,że zaraz cos mi na głowe spadnie :wink:

Akurat u moich rodziców są niewielkie szafki właśnie nad WC i pralką i nie mam żadych odczuć co do ich spadania ;)

Może masz rację z zabudową pralki ładowanej od góry... Może całkiem fajnie wyglądać. Muszę się zastanowić, narysować to sobie.

Pozdrawiam,

Skoll

To może połącz dwa rozwiązania-a nawet trzy:twoje ustawieni w łazience, moją obudowę pralki i pomysł Eluś na ścinka zakrywającą kibelek.

Tylko,że wtedy pralkę bałabym na ścianę z grzejnikiem-tam ja zabudowała co dało by osłonę dla wc. Od strony wejścia na szafce obudowujacej pralke mozesz wtedy zrobić jeszcze półeczki.

Dzisiaj wymyśliłem coś takiego...

http://img450.imageshack.us/img450/5494/planowanie20wh.jpg

Pralkę wstawiłem w zabudowę aż do sufitu, z drzwiczkami przykładowo z mlecznego szkła. Nie jestem pewien czy mi sie podoba, ale za to zacząłem widzieć więcej miejsca w tej łazience. Ciekaw jestem czy zmieścił by sie jeszcze prysznic?

Pozdrawiam,

Skoll

To ja się trochę pobawiłam ;-))))

http://img308.imageshack.us/img308/3630/wejscie8aj.jpg

http://img308.imageshack.us/img308/4323/zgry9nq.jpg

http://img308.imageshack.us/img308/3912/plan1qe.jpg

Lustro jest we wnęce powstałej przez zastosowanie obudowy rur-ścina od obudowy jest pociągnieta nad lustrem.Przy wannie zrobiłam tak samo ale wneke wypełniłam na ciemno.No i kibelek nie jest juz chyba wogóle widoczny ;-))

pozdrawiam

To ja się trochę pobawiłam ;-))))

:D :D Witaj!

Usmiecham sie do Ciebie alewe od ucha do ucha a Skoll bedzie wiedzial dlaczego :lol: .

Pozdrawiam

To jest takze wg mnie uklad , ktory funkcjonalnie i ergonomicznie jest optymalny przy tak , zalozonym programie pomieszczenia . Ja zamiast murku ustawilem przy w.c grzejnik-parawan. Skoll sie upiera przy wannie na wejsciu. Podobnie jak alewe uwazam to za kiepski pomysl. Wejscie na wanne daje bardziej kiepskie uczucie niz widok sraczyka od progu.Ale coz , to On tam bedzie sie ...k(om)pal :lol:

:)

2112wojtek zastanawiałem się czy zareagujesz jak zobaczyłem propozycje alewe ;)

Napiszcie proszę czemu moje ustawienie wanny jest niefunkcjonalne? Ciągle mam wrażenie że przy wchodzeniu/wychodzeniu z wanny ustawionej przy krótszej ścianie jest mało miejsca ze względu na kibelek. Między nim a wanną wychodzi mi odległość mniejsza niż 40 cm...

alewe: jakiego programu użyłaś do tej wizualizacji? Ja schematy robię sobie w corelu, ale jak zabrałem się za wizualizację w 3DS7 to sobie szybko dałem spokój :)

Pozdrawiam,

Skoll