jacek63 04.12.2005 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2005 Znalazłem taką ofertę na parkiet http://www.parkiet-walkowski.com.pl/ Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z lamparkietem, bo cena wydaje sie dosyć atrakcyjna, zasadnicza różnica (chyba) polega, na tym, że tu nie ma pióra. Czy się mylę? Czy nie będzie klawiszował? Proszę o opinie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek63 05.12.2005 18:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2005 Nikt na forum nic na ten temat nie wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 06.12.2005 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2005 Firmy nie znam, ale skoro zobaczyłem parkiet dębowy za 35zł./m2 wiedziałem, że coś śmierdzi. Zwróć uwagę na grubość tego "parkietu" ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro 06.12.2005 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2005 Mnie tez to interesuje Może ktos ma jakies doswiadczenie w tym temacie niech da znac!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek63 06.12.2005 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2005 Zwróć uwagę na grubość tego "parkietu" ! No tak 10 mm, przy standardowych chyba 15-22mm. Teraz tak czysto teoretycznie, jaka grubość jest zbierana podczas cyklinowania? Strzelam - 1,5 mm. Zakładając, że przy 5mm można jeszcze użytkować parkiet, to wniosek, że można jego cyklinować 3- 4 razy. Nie wiem co ile lat średnio cyklinuje się parkiet. Mój w mieszkaniu ma 60 lat i był tylko parę razy wiórkowany. Więc zakładam, że czas użytkowania na 20-30 lat. To by spełniało moje oczekiwania. Natomiast obawiam się jak jest z jego układaniem czy ceny nie są dużo większe. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 07.12.2005 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2005 Zwróć uwagę na grubość tego "parkietu" ! No tak 10 mm, przy standardowych chyba 15-22mm. Teraz tak czysto teoretycznie, jaka grubość jest zbierana podczas cyklinowania? Strzelam - 1,5 mm. Zakładając, że przy 5mm można jeszcze użytkować parkiet, to wniosek, że można jego cyklinować 3- 4 razy. Nie wiem co ile lat średnio cyklinuje się parkiet. Mój w mieszkaniu ma 60 lat i był tylko parę razy wiórkowany. Więc zakładam, że czas użytkowania na 20-30 lat. To by spełniało moje oczekiwania. Natomiast obawiam się jak jest z jego układaniem czy ceny nie są dużo większe. Pozdrawiam Taaa - wszystko ładnie, pięknie, ale to tylko teoretycznie! Nieraz jak cyklinujesz zbierasz nawet ok. 4mm (ja tak miałem). Zastanów się jak będzie zachowywać się taka "klepka" majaca już np. 6mm czyli będąc po dwóch cyklinowaniach (po 1 - ym, gdy parkiet był nowy i po kolejnym)? Czy cykliniarka jej nie zerwie? Czy nie będzie uginała się pod stopami? Skoro standardem jest 22- 26mm (nie 15 -22) to dlaczego tak się dzieje? Pewnie nie dlatego, że da się zrobić tańsze i równie dobre? Dla mnie wnioski są oczywiste, ale każdy dokonuje swoich wyborów. Życzę trafnego wyboru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ww777 07.12.2005 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2005 witam z lamparkietem jest kilka spraw:grubość 8 lub 10 mm wymaga stosowania kleju dwu-składnikowego,podłoże musi być bardzo równe ! brak pióra i wpustu w przypadku odklejenia sie jednej lamelki jest fatalny bo klepka może "wypaść" z podłogi. Przy normalnej klepce takie rzeczy nie mają miejsca. Jednak przy spełnieniu w/w warunków podłoga naprawdę jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olmiś 07.12.2005 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2005 Standardem w parkiecie jest 22 mm. Czesto spotyka się też cieńsze, 16 mm. Warstwa robocza w obydwu przypadkach jest podobna 8-10 mm. Pozwala to na klikukrotne cykinowanie, nikt nie będzie przecież cyklinował poniżej pióra-wpustu !Dobry cykliniarz z dobrym sprzętem na równej podłodze nie powinien przy cyklinowaniu zebrać więcej niż 0,5 mm. Póki co mieszkam w bloku i od 35 lat na podłodze jest 8 mm debowa mozaika - cyklinowana 3czy 4 razy. I jest jej jeszcze sporo, myslę, że na drugie tyle lat wystarczy P.S. Sam się zastanawiam nad kupnem tego parkietu (jesion) na piętro, do części bardziej "prywatnej" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek63 07.12.2005 21:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2005 No właśnie rozumiem, że głównym plusem jest cena lamparkietu. Jednak czy jest tak do końca, jak się policzy całość kosztów, droższy klei itp. czy nie wyjdzie porównywalnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olmiś 08.12.2005 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 Klej, jeżeli nawet jest droższy, to chyba nie aż o tyle co różnica w cenie parkietu. Układanie, cyklinowanie, lakierowanie - to samo. Zaletą lamparkietu może być też jego grubość - łatwiej połączyć z podłogami z terakoty. Przy 22 mm parkietu i 10-12 mm gresu trudno zniwelować różnicę, a zostawić taki uskok np. w salonie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 08.12.2005 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 Ja ma coś takiego:http://nurniegodom.republika.pl/images/0167.jpgMerbau, 15 mm, klej dwuskładnikowy Uzin, grunt Uzin.Pierwsze cyklinowanie "zabrało" ok. 1mm.Trzeba tylk pamiętać, że egzotyki mają 15 mm grubości a nasze rodzime ok. 22 mm. Ja przewidziałem wszystko pod 22 mm i musiałem potem dolewać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.12.2005 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 WitamTaki parkiet to dobrze z podłogowym wodnym współpracuje. Cienki jest wystarczająco.Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 08.12.2005 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 Lamparkiet nie jest ani lepszy ani gorszy. To poprostu inny rodzaj parkietu. Warstwa robocza jest identyczna jak w przypadku parkietu tradycyjnego. Inaczej się go "montuje" Dominik! Zastanów się chwilę ,zanim co napiszesz. Czy nie będzie uginała się pod stopami? Na wylewce betonowej?? Nieraz jak cyklinujesz zbierasz nawet ok. 4mm (ja tak miałem). To chyba rekord.Kto Ci cyklinował? Skoro standardem jest 22- 26mm (nie 15 -22) to dlaczego tak się dzieje? Pewnie nie dlatego, że da się zrobić tańsze i równie dobre? 26mm????Da się zrobić tańsze i dobre. Dla mnie wnioski sš oczywiste, ale każdy dokonuje swoich wyborów Co jest oczywiste? Bo dla mnie to,że nie wiesz o czym piszesz. Wybacz,ale nie nie można w ten sposób udzielać porad. Pytajšcy forumowicz oczekuje rzetelnej odpowiedzi popartej wiedzš bšd praktykš a nie wypowiedzi osób ,które pierwszy raz słyszš o danym przedmiocie/problemie/temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 08.12.2005 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 Lamparkiet nie jest ani lepszy ani gorszy. To poprostu inny rodzaj parkietu. Warstwa robocza jest identyczna jak w przypadku parkietu tradycyjnego. Inaczej się go "montuje" Dominik! Zastanów się chwilę ,zanim co napiszesz. Czy nie będzie uginała się pod stopami? Na wylewce betonowej?? Nieraz jak cyklinujesz zbierasz nawet ok. 4mm (ja tak miałem). To chyba rekord.Kto Ci cyklinował? Skoro standardem jest 22- 26mm (nie 15 -22) to dlaczego tak się dzieje? Pewnie nie dlatego, że da się zrobić tańsze i równie dobre? 26mm????Da się zrobić tańsze i dobre. Dla mnie wnioski sš oczywiste, ale każdy dokonuje swoich wyborów Co jest oczywiste? Bo dla mnie to,że nie wiesz o czym piszesz. Wybacz,ale nie nie można w ten sposób udzielać porad. Pytajšcy forumowicz oczekuje rzetelnej odpowiedzi popartej wiedzš bšd praktykš a nie wypowiedzi osób ,które pierwszy raz słyszš o danym przedmiocie/problemie/temacie. Widzisz - ja opisuję rzeczywiste doświadczenia, sytuacje, z którymi po prostu się spotkałem. Nie jestem zwolennikiem tandety i dlatego nie namawiam do kupowania takowej, bo to się potrafi zemścić. Wiem o tym z własnego doświadczenia (niestety). Co do wylewki betonowej - widzisz - ja miałem na "podłodze" z desek na legarach. Gdzieniegdzie odstępstwa rzędu 2-3 mm zdarzały się pomiędzy tymi deskami. Stąd moje obawy. Skoro nie słyszałeś o cyklinowaniu (miejscami) parkietu na taką grubość, to może nie miałeś z tym do czynienia. Owszem, nie jest to standard, ale 22- letni parkiet po którym nie chodziło się w filcowych kapciach wymagał aż takiego zdarcia (choć nie wszędzie oczywiście). Jeśli ktoś uważa, że taka klepka będzie w porządku - jego sprawa. Moim zdaniem należy wybór dobrze przemysleć. Faktycznie, może nie będąc specjalistą nie powinienem wypowiadać się kategorycznie, iż taki rodzaj parkietu jest niedobrym pomysłem, jednak mogę powiedzieć: ja na zakup takiego nie zdecydowałbym się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ww777 09.12.2005 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2005 Zebranie 4 mm przy cyklinowaniu nie jest czymś szokującym. Jesli podłoże jest krzywe to tak moze być. Pamiętać przy lamparkiecie trzeba ze wylewka musi być równa jak stół !! A z tym różnie bywa. Klej stosuje sie 2-składnikowy cena do m2 podłogi to srednio wzrosnie w porównaniu do zwykłego parkietu o jakies 7 - 10 zł netto w zależności jaki producent kleju. Trzeba przewidzieć ile bedzie nas kosztowała wylewka ? I czy te wszystkie zabiegi, czas i robocizna nie wyjdą nam bokiem w sensie finansowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 09.12.2005 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2005 Zebranie 4 mm przy cyklinowaniu nie jest czym szokujšcym. Jesli podłoże jest krzywe to tak moze być. Pamiętać przy lamparkiecie trzeba ze wylewka musi być równa jak stół !! A z tym różnie bywa. Klej stosuje sie 2-składnikowy cena do m2 podłogi to srednio wzrosnie w porównaniu do zwykłego parkietu o jakies 7 - 10 zł netto w zależnoci jaki producent kleju. Trzeba przewidzieć ile bedzie nas kosztowała wylewka ? I czy te wszystkie zabiegi, czas i robocizna nie wyjdš nam bokiem w sensie finansowym W przypadku większoci z nas mamy do czynienia z nowym domem. Czyli równa wylewka jest raczej standartem a nie kosztem dodatkowym. Wiem,że Pan sprzedaje parkiet tradycyjny i daleko Panu do obiektywizmu. Co widać,słychać i czuć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ww777 10.12.2005 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2005 Pattayażyczę Ci równej wylewki i super podłogi z lamparkietu. Jesli kogoś posądzasz o brak obiektywizmu, to przynajmniej przeczytaj uważnie to, co ktoś pisze. Czy napisałem choć jedno słowo, że lamparkiet jest złym produktem ? Jesli byś przeczytał uważnie to dowiedziałbyś sie jakie są zagrozenia z lamaprkietem i na co warto zwrócić uwagę.A teksty typu " widać, słychać i czuć " raczej nie pasują na to forum. Tym bardziej, że nie jesteś nowicjuszem na tym forum. Pozostawiam to innym forumowiczom do oceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek_f 10.12.2005 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2005 Ja w DLH dowiedzialem sie, ze Lamparkiet jest jedynym, pod który masens kłać ogrzewanie podłogowe (bo inne - czyt. grubsze - zbyt dobrzeizolujš).Jeli to prawda - to lamparkiet ma uzasadnienie - jak najbardziej.No włanie - i tu pojawia się pytanie - czy kto ma dowiadczenie z tego typu rozwišzaniem?Widziałem powyżej komentarz, że jest ok - czy mogę prosić o więcej szczegółów?Czy kto ma dowiadczenie z grubszym parkietem/deskš i ogrzewaniem podłogowym?Pozdrawiam,Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ww777 10.12.2005 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2005 moim zdaniem najlepszy jest parkiet 2-warstwowy (typu np. Parat Dos, Finish Parkiet) Jeśli chodzi o wieksze wymiary to są np. 11x90x600,700,800,900 mm i ma to w ofercie wspomniane DLH. Jednak z gróbszymi deskami to nie najlepszy pomysł moim zdaniem, bo będą sie wypaczać. Parkiet warstwowy wzwiązku ze swoja budową lepiej się zachowuje na takiej podłodze. Jednak zawsze to będzie drewo i zawsze bedą sie pojawiac mikro szczeinki. To juz sparwdziłem na własnych doswiaczeniach. Lamparkiet mozna położyc na ogrzewanie podłogowe, jednak bedzie on inaczej (bardziej) pracował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 11.12.2005 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2005 Czy napisałem choć jedno słowo, że lamparkiet jest złym produktem ? A czy to : Trzeba przewidzieć ile bedzie nas kosztowała wylewka ? I czy te wszystkie zabiegi, czas i robocizna nie wyjdą nam bokiem w sensie finansowym Wygląda na pochwałę? Rozumiem ,że masz do mnie żal,że nie zakupiłem u Was okien. Ale nie ja jedyny zrezygnowałem po zobaczeniu ostatecznej wyceny. A takie gróbymi nićmi szyte populistyczne podpuchy : A teksty typu " widać, słychać i czuć " raczej nie pasują na to forum. Tym bardziej, że nie jesteś nowicjuszem na tym forum. Pozostawiam to innym forumowiczom do oceny. ...pasują do forum? Potrafię czytać ze zrozumieniem tekstu. I pisać bez byków ortograficznych Jednak z gróbszymi deskami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts