Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

lamparkiet?

jacek63

Recommended Posts

• 1 month później...
witam z lamparkietem jest kilka spraw:

grubość 8 lub 10 mm wymaga stosowania kleju dwu-składnikowego,

podłoże musi być bardzo równe !

brak pióra i wpustu w przypadku odklejenia sie jednej lamelki jest fatalny bo klepka może "wypaść" z podłogi. Przy normalnej klepce takie rzeczy nie mają miejsca. Jednak przy spełnieniu w/w warunków podłoga naprawdę jest ok.

Bzdura do kwadratu. Lamparkiet (parkiet lamelkowy) jest tanią altenatywą dla parkietu tradycyjnego. Warstwa użytkowa jest taka sama (8 mm). Zastosowanie odpowiedniego rodzaju kleju dyktuje nam długość a nie grubość klepek. I tak:

Drewno krajowe i egzotyczne dł. do 350 mm - klej rozpuszczalnikowy, żywiczny.

Drewno krajowe dł. do 350 mm (oprócz buk, grab, jawor, klon) - klej wodny.

Drewno krajowe i egzotyczne powyżej 350 mm - klej poliuretanowy (jedno lub dwu składnikowy).

Odklejanie lamelki. Fakt odklejenia klepki świadczy o błędach w montażu a nie słabości produktu. Lamelkę można wyjąć (i wkleić) klepkę parkietową utrzyma pióro i wpust (ale kleju tam nie będzie).

Taaa - wszystko ładnie, pięknie, ale to tylko teoretycznie!

Nieraz jak cyklinujesz zbierasz nawet ok. 4mm (ja tak miałem). Zastanów się jak będzie zachowywać się taka "klepka" majaca już np. 6mm czyli będąc po dwóch cyklinowaniach (po 1 - ym, gdy parkiet był nowy i po kolejnym)? Czy cykliniarka jej nie zerwie? Czy nie będzie uginała się pod stopami?

Skoro standardem jest 22- 26mm (nie 15 -22) to dlaczego tak się dzieje? Pewnie nie dlatego, że da się zrobić tańsze i równie dobre?

Dla mnie wnioski są oczywiste, ale każdy dokonuje swoich wyborów.

Życzę trafnego wyboru.

26 mm to nie ta epoka. 22 mm jeszcze jest standardem ale trendy są takie, że za kilka lat będzie to 15-16 mm.

Cyklinowanie. 4mm jest możliwe przy bardzo zniszczonych podłogach. Cyklinowanie nowej podłogi prawidłowo położonej to 1 mm grubości materiału (papiery 36, 60 i 100).

Zerwanie podłogi przez cykliniarkę - jeżeli prawidłowo przyklejono podłogę, to nie ma takiej opcji. Nawet podłogi z "głębokiej komuny" po punktowych podklejeniach wytrzymyją uroki renowacji i cyklinowania.

A tak na marginesie. W Belgii podłogi lamelkowe są nabijane na podłogi "puste" przy pomocy ... gwoździ. I nie odpadają.

Dopiero teraz mnie olśniło. :o Po pierwsze Lamparkiet to fabryka, której sztandarowym produktem jest Finish Parkiet. Po drugie lamparkiet to również parkiet lamelkowy, cenowa alternatywa dla parkietu tradycyjnego.

26 mm to nie ta epoka. 22 mm jeszcze jest standardem ale trendy są takie, że za kilka lat będzie to 15-16 mm.

Zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości. Faktycznie parkiet o gr. 26mm już nie występuje. A co do trendów w zmniejszaniu grubości parkietu - fakt - obecnie stawia się nie na jakość tylko na cenę.

Brawo boorg!

Zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości. Faktycznie parkiet o gr. 26mm już nie występuje. A co do trendów w zmniejszaniu grubości parkietu - fakt - obecnie stawia się nie na jakość tylko na cenę

Pomyśl też o lasach w Polsce i Amazonii.

Im cieńszy parkiet wyjdzie na zdrowie.

Zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości. Faktycznie parkiet o gr. 26mm już nie występuje. A co do trendów w zmniejszaniu grubości parkietu - fakt - obecnie stawia się nie na jakość tylko na cenę

Pomyśl też o lasach w Polsce i Amazonii.

Im cieńszy parkiet wyjdzie na zdrowie.

I tak i nie - grubszy wycyklinuję x razy, a cieńszy -mniej razy, a potem będę musiał zmienić :wink:

A idąc tym tropem, najlepsze są panele :wink:

I tak i nie - grubszy wycyklinuję x razy, a cieńszy -mniej razy, a potem będę musiał zmienić

Uwierz mi,parkiet Cię przeżyje.

W mieszkaniu miałem parkiet dębowy.

Pierwszy raz został wy(prze-?)cyklinowany po 27 latach.

Wiem, w moim domu jest parkiet 66 letni :D również dębowy.

Szykuję sie do jego cyklinowania w przyszłym roku, a nie jestem w stanie powiedzieć ile razy już był cyklinowany.

Szykuję sie do jego cyklinowania w przyszłym roku, a nie jestem w stanie powiedzieć ile razy już był cyklinowany.

Nic prostszego. Wkładasz kawałek blaszki lub cienki śrubokręt pomiędzy klepki aż poczujesz, że dotknąłeś pióra bądź podłogi. Zaznaczasz kreską głębokość, wyciągasz blaszkę i mierzysz. Z wielkim prawdopodobieństwem można przyjąć, że klepka miała 8 mm warstwy użytkowej. Poprawnie wycyklinowana podłoga to 1 mm grubości mniej. Od grubości początkowej odejmij uzyskaną wartość pomiaru podziel przez wartość cyklinowania i otrzymasz wynik: ile cyklinowań przeżyła Twoja podłoga przez 66 lat :D

• 1 year później...

Odświeżam :D

Mam pytanie do osób które mają parkiet lamparkiet.

Jak się sprawuje?

Czy nie pracuje(kurczenie i rozprężanie) bardziej niż tradycyjny (czyt. grubszy)?

Będę miała podłogówkę w całym domu, chcę mieć na niej również drewno. Jak wiadomo musi ono być odpowiednio cienkie, to niewątpliwie cienkie jest :wink:

dlatego właśnie sprawdzam różne możliwości...

http://allegro.pl/item299260945_parkiet_dab_za_27_zl_m2_merbau_42_zl_m2_i_inne.html

http://allegro.pl/item299257366_parkiet_idealnie_pasujacy_do_wysokosci_plytek.html

• 4 years później...
  • 1 year później...
Lamparkietu nie powinno się montować na podkładach grzewczych - brak wpustu i wypustu blokującego odkształcenia płaszczyzny podłogi. Pozdrawiam.

nie stosuje się!!! Jak wyżej. Brak pióra i wpustu powoduje, że ten rodzaj klepki deformuje się bez kontroli, w ogóle a na ogrzewaniu podłogowym jeszcze mocniej i szybciej!

Właśnie przeczytałam na innych forach o zastosowaniu lamparkietu wraz z ogrzewaniem podłogowym. Duża a nawet spora cześć artykułu/opini na temat lamparkietu dostepna w necie jest taka, że lamparkiet jak najbardziej w grubości 10 mm stosuje się na ogrzewaniem i to całkiem z duzym powodzeiem więc nie za bardzo wiem czym mam się kierować? Znalazłem lamparkiet w rozsądnej cenie i także opisany jest, że można go zastosować.

Właśnie przeczytałam na innych forach o zastosowaniu lamparkietu wraz z ogrzewaniem podłogowym. Duża a nawet spora cześć artykułu/opini na temat lamparkietu dostepna w necie jest taka, że lamparkiet jak najbardziej w grubości 10 mm stosuje się na ogrzewaniem i to całkiem z duzym powodzeiem więc nie za bardzo wiem czym mam się kierować? Znalazłem lamparkiet w rozsądnej cenie i także opisany jest, że można go zastosować.

Gdybym był sprzedawcą to polecałbym. Jest cienki 10mm, jest krótki 200-250mm. Jest wąski 40-50mm.

Jako parkieciarz nie polecam. Teoretycznie przy zachowania absolutnie współgrających wszystkich parametrów fizycznych jest to możliwe, że bedzie leżał spokojnie!

W praktyce jest jednak zupełnie inaczej. Trzeba albo pozytywnych przypadków czyli wyjatkowego szczęścia, aby posadzka z lamparkietu leząła równo i płasko, szczególnie na ogrzewaniu podłogowym.

Mocne 25-30N/mm2 wytrzymałe na ścinanie podłoże. Warstwa wierzchnia podłoża usunieta. Podłoże suche rzędu maksimum 1,0% CM, co może być absolutnym przypadkiem przy pomiarach metodą karbidową. Drewno o wilgotności klepka w klepkę 8-9%. Otoczenie nad parkietem 50-55%rH i 20C szczególnie zimą etc. Nie do załatwienia w praktyce. Zrezygnuj z lamparkietu na ogrzewaniu podłogowym....