kuuba 13.12.2005 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2005 Mam trochę swieżych doswiadczeń w sprawach zakupowo sprzedażowych. Nie jestem prawnikiem, więc nie będę się wypowiadał w sprawie zapisów umowy. Jesli chodzi o częsć płacona nie z kredytu to wydaje mi się, że najbezpieczniejsza jest taki sposób postępowania przed notariuszem 1. Czytanie umowy2. Złożenie podpisów przez strony (nie przez notariusza)3. Wspólna wizyta w banku, a) kupujšcy dokonuje przelewu na konto sprzedajšcego, lub wpłaca gotówkę na konto. Dla bezpieczeństwa kupujšcego dobrze jest, aby numer konta wskazać w akcie notarialnym.b) sprzedajacy sprawdza, czy pienišdze sa na jego koncie4. Strony wracajš do notariusza, ten składa swój podpis na umowie i wydaje odpisy Taki sposób wymaga uzgodnienia w którym banku będzie dokonywana transakcja i ew. założenia konta przez sprzedajšcego. To dzisiaj nie jest problem. Zalety takiego rozwišzania sš oczywiste - w przypadku przelewu, wiemy czy rzeczywiscie został dokonany - w przypadku kasy mamy pewnosć, że jest prawdziwa (nie dotykamy jej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dropsiak 13.12.2005 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2005 Dzięki. Nie wiem, co bym bez Was zrobiła.Normalnie dziecko we mgle.....chyba mnie zaczyna budowa przerastać....dzięki stukrotne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts