lafcadio 05.12.2005 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2005 Potrzebuję 300 m2 siatki podtynkowej na elewację taką jak się daje na styropian. I tu jest problem bo nie wiem czy wszystko jedno jaką czy też są lepsze bądź gorsze a jeżeli tak to na co mam zwracać uwagę.Sprzedawca napisał na wycenie "Siatka 145g/m2 " - co to kurka znaczy ???Z pewności ći co docieplenie domku mają za sobą coś napiszą - jak zechcą oczywiście.pozdrowienia L Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzemoBDG 05.12.2005 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2005 Sprzedawca napisał na wycenie "Siatka 145g/m2 " - co to kurka znaczy ??? L Gramatura siatki określa jej wytrzymałość. 145g/m2 jest dość standardowym i zupełnie wystarczającym rozwiązaniem (zresztą w hurtowniach trudno znaleźć produkt o wyższych parametrach, choć zdarzają się i gorsze). Każdy producent to podaje, więc nie powinno być problemów z jej odnalezieniem. Ceny zwykle 1,40-1,60 PLN / m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 05.12.2005 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2005 J.w. Gramatura rosnąca powinna oznaczać wzrost wytrzymałości. Trzeba uważać z chińska siatką jest różnie, w skrajnym wypadku przy złej impregnacji siatka potrafi "zniknąć " - rozpuścić się w alkalicznej zaprawie. Standardy zachodnie podają jako podstawę 160 g/m2, u nas 145 to odpowiedź na ukochane, niskie ceny. Są odważni oferujący po "super cenach " siatkę 110 g/m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lafcadio 06.12.2005 06:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2005 No wielkie dzięki.Już coś wiem.Czyli chińszczyzny po 1,40 / m2 nie brać ...L Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 10.12.2005 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2005 Siatki bardzo się różnią jakością.Pierwsze to gramatura. Drugie to wytrzymałośc , trzecie impregnacja, inaczej może ją "zerżeć" zaprawa alkaliczna - siatka się żywo rozpuszcza.... i rozłazi w palcach. Dobrzy producenci to niemiecki Textilglas i producent słowacki.Chińszczyzna tania, ale nie polecana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lafcadio 12.12.2005 06:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2005 kupiłem siatkę AKE (mam nadzieję że nie przekręciłem nazwy) podobno dobra... mam nadzieję że nie tylko podobno ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 15.12.2005 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2005 Ake kiedys sprzedawało pod własną nazwą wyłącznie siatke słowacką. Mam nadzieję, że w tzw. międzyczasie nie zeszli na psy i pogodzili z Chińczykami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 16.12.2005 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2005 AKE w tej chwoli ma siatke o d 3 dostawcówmiałem 2 roli siatki ake z tej samej hurtowni - 2 rózne jakości, jedna miekka i lejąca się o małej sprezystości , druga było ok z końcu zdecydowałem się na siatke 160g od STO w sumie wyszło drośej 400 zł na całej elewacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew63 26.07.2016 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2016 (edytowane) Gramatura 145 jest ok i to najbardziej popularny współczynnik, zazwyczaj wystarczający, ale jeśli chcesz solidnie zabezpieczyć elewacje wybierz większy. Może nie jest tak dostępny, ale zajrzyj na [[sPAMER]] i na pewno znajdziesz - od 145 wzwyż. U siebie wybrałem Caparol 165 i mimo upływu lat, z tynkiem nie dzieje się nic, nie groźne mu obicia, uderzenia - powłoka jest twarda, solidna i bardzo dobrze zabezpieczona. Za parę lat pewnie zdecyduje się na malowanie, ale żadnych poprawek elewacji nie przewiduje. Edytowane 26 Lipca 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts