Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Siatka podtynkowa na styropian - pytanie do zorientowanych.

Recommended Posts

Potrzebuję 300 m2 siatki podtynkowej na elewację taką jak się daje na styropian.

I tu jest problem bo nie wiem czy wszystko jedno jaką czy też są lepsze bądź gorsze a jeżeli tak to na co mam zwracać uwagę.

Sprzedawca napisał na wycenie "Siatka 145g/m2 " - co to kurka znaczy ???

Z pewności ći co docieplenie domku mają za sobą coś napiszą - jak zechcą oczywiście.

pozdrowienia

L

Sprzedawca napisał na wycenie "Siatka 145g/m2 " - co to kurka znaczy ???

L

Gramatura siatki określa jej wytrzymałość. 145g/m2 jest dość standardowym i zupełnie wystarczającym rozwiązaniem (zresztą w hurtowniach trudno znaleźć produkt o wyższych parametrach, choć zdarzają się i gorsze). Każdy producent to podaje, więc nie powinno być problemów z jej odnalezieniem. Ceny zwykle 1,40-1,60 PLN / m2.

J.w. Gramatura rosnąca powinna oznaczać wzrost wytrzymałości. Trzeba uważać z chińska siatką jest różnie, w skrajnym wypadku przy złej impregnacji siatka potrafi "zniknąć " - rozpuścić się w alkalicznej zaprawie.

Standardy zachodnie podają jako podstawę 160 g/m2, u nas 145 to odpowiedź na ukochane, niskie ceny. Są odważni oferujący po "super cenach " siatkę 110 g/m2.

Siatki bardzo się różnią jakością.

Pierwsze to gramatura.

Drugie to wytrzymałośc , trzecie impregnacja, inaczej może ją "zerżeć" zaprawa alkaliczna - siatka się żywo rozpuszcza.... i rozłazi w palcach.

Dobrzy producenci to niemiecki Textilglas i producent słowacki.

Chińszczyzna tania, ale nie polecana.

AKE w tej chwoli ma siatke o d 3 dostawców

miałem 2 roli siatki ake z tej samej hurtowni - 2 rózne jakości, jedna miekka i lejąca się o małej sprezystości , druga było ok

z końcu zdecydowałem się na siatke 160g od STO w sumie wyszło drośej 400 zł na całej elewacji

• 10 years później...
Gramatura 145 jest ok i to najbardziej popularny współczynnik, zazwyczaj wystarczający, ale jeśli chcesz solidnie zabezpieczyć elewacje wybierz większy. Może nie jest tak dostępny, ale zajrzyj na [[sPAMER]] i na pewno znajdziesz - od 145 wzwyż. U siebie wybrałem Caparol 165 i mimo upływu lat, z tynkiem nie dzieje się nic, nie groźne mu obicia, uderzenia - powłoka jest twarda, solidna i bardzo dobrze zabezpieczona. Za parę lat pewnie zdecyduje się na malowanie, ale żadnych poprawek elewacji nie przewiduje. Edytowane przez Elfir