Tomekjan 02.08.2013 04:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 niekoniecznie, ale poziom drogi ma tu duży wpływ (dlatego podnosi się poziom działki, zeby wyrównać do drogi - wtedy działka nie jest zalewana w czasie opadów. A jak nie ma utwardzonej drogi to skąd mam wiedzieć na jakim poziomie ją zrobić? Na pewno bedzie wyżej, niż ta polna droga, ale o ile? Temat dość stary, ale będę zaczynał budowę (dodam tylko, że jestem przed wizytą u geodety) i w koło mojej działki jest 100 metrowa nicość, tylko pole. Na mapie jest wyznaczona droga, ale w tej chwili nie jest ona utwardzona i zapewne gmina wybuduje ją pewnie za ok 10 lat. Moje pytanie jest następujące: jak postawić budynek, aby nie był usytuowany poniżej drogi gminnej (której jeszcze nie ma) i aby nie był w przyszłości zalewany. Buduję się jako pierwszy w okolicy, i tak jak pisałem wcześniej w promieniu 100 metrów nie mam żadnych punktów odniesienia (no chyba, że godeta wyznaczy). A może iść do gminy i pytać o plany budowy drogi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 02.08.2013 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 Na mapie do celów projektowych masz zaznaczone punkty wysokościowe w różnych miejscach działki. Architekt ustala z tobą ile chcesz mieć podłogę ponad gruntem. Wpisuje ci tą wysokość w projekcie. Geodeta wytyczając ławice zaznacza przy okazji poziom 0 w stałych miejscach ( słup energetyczny, wiata, słupki ogrodzenia, etc.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts