stasiu110 05.12.2005 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2005 Prosze o poradę w sprawie j.w. Mianowicie mam pytanie w jaki sposób wybudowac szambo na bardzo małej działce? - o wymiarach 12x12 m. Czy jest możliwe np, że zbiornik może znajdowac sie pod domem a wyjscie do odbioru ścieków gdzieś przy granicy działki? Przecież gdyby zachować wszystkie wymagane odległości, to na "domek" nie starczy miejsca. Oczywiście nie ma możliwości podłączenia się do miejskiej kanalizacji. Proszę o wskazówki i porady, za które z góry dziękuję. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 05.12.2005 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2005 A jakie ją wymagane odległośi?? Możesz mi przybliżyć ten temat?? Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta1719498972 05.12.2005 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2005 Działka 12x12?? Czy może błąd się wkradł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 05.12.2005 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2005 Niektórzy umieszczają szambo we wjeździe na działkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stasiu110 06.12.2005 07:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2005 Nie to nie błąd, wymiary działki to 12x12 m.A jeśli o wymogi chodzi to ogólnie są takie:odległośc od granicy działki min. 2 m, od ściany z oknami min. 5m.Biorąc pod uwagę, że szambo powinno mieć około 10m3 pojemności, okaże się że na domek nie ma już miejsca.Chodzi mi o to, czy np można wybudować szambo pod domem a wyjście do opróżniania w wymaganej odległości?Czy tak można i jak to technicznie przeprowadzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 06.12.2005 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2005 Te odleglosci liczy sie tylko od tego, co widac, czyli od wylotow kominowych, nie od tego co pod ziemia. Odleglosc 5m od okien mozna tez liczyc w skosie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 06.12.2005 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2005 Nie to nie błąd, wymiary działki to 12x12 m. A jeśli o wymogi chodzi to ogólnie są takie: odległośc od granicy działki min. 2 m, od ściany z oknami min. 5m. Biorąc pod uwagę, że szambo powinno mieć około 10m3 pojemności, okaże się że na domek nie ma już miejsca. Chodzi mi o to, czy np można wybudować szambo pod domem a wyjście do opróżniania w wymaganej odległości? Czy tak można i jak to technicznie przeprowadzić? Nie ryzykowałbym takiego rozwiązania. Wydaje mi się, że nie można takiego czegoś zrobić. Grunt pod fundamentem byłby wtedy niestabilny. Byłoby niebezpieczeństwo osiadania fundamentów. Jakby zaczeło to szambo przeciekać to grunt pod fundamentem zacząłby sie zapadać. Nie idzie w przypadku tak małej działki zmniejszyć wymaganych odległości od granic? Może pownieneś zapytać w urzędzie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 06.12.2005 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2005 Zbiornik metalowy lub plastikowy w piwnicy.Rura ssąca w ogrodzeniu. Właz z pokrywą dla usuwania osadu w piwnicy.Zbiornika nie można zasypać ziemią, bo w przypadku powstania nieszczelności nie będzie możliwości naprawy.Ale takie rozwiązanie trzeba by skonsultować z Sanepidem - pewnie się nie zgodzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts