Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szambo na małej działce

stasiu110

Recommended Posts

Prosze o poradę w sprawie j.w.

Mianowicie mam pytanie w jaki sposób wybudowac szambo na bardzo małej działce? - o wymiarach 12x12 m.

Czy jest możliwe np, że zbiornik może znajdowac sie pod domem a wyjscie do odbioru ścieków gdzieś przy granicy działki?

Przecież gdyby zachować wszystkie wymagane odległości, to na "domek" nie starczy miejsca.

Oczywiście nie ma możliwości podłączenia się do miejskiej kanalizacji.

Proszę o wskazówki i porady, za które z góry dziękuję.

Pozdrawiam

:(

Nie to nie błąd, wymiary działki to 12x12 m.

A jeśli o wymogi chodzi to ogólnie są takie:

odległośc od granicy działki min. 2 m, od ściany z oknami min. 5m.

Biorąc pod uwagę, że szambo powinno mieć około 10m3 pojemności, okaże się że na domek nie ma już miejsca.

Chodzi mi o to, czy np można wybudować szambo pod domem a wyjście do opróżniania w wymaganej odległości?

Czy tak można i jak to technicznie przeprowadzić?

Nie to nie błąd, wymiary działki to 12x12 m.

A jeśli o wymogi chodzi to ogólnie są takie:

odległośc od granicy działki min. 2 m, od ściany z oknami min. 5m.

Biorąc pod uwagę, że szambo powinno mieć około 10m3 pojemności, okaże się że na domek nie ma już miejsca.

Chodzi mi o to, czy np można wybudować szambo pod domem a wyjście do opróżniania w wymaganej odległości?

Czy tak można i jak to technicznie przeprowadzić?

Nie ryzykowałbym takiego rozwiązania. Wydaje mi się, że nie można takiego czegoś zrobić. Grunt pod fundamentem byłby wtedy niestabilny. Byłoby niebezpieczeństwo osiadania fundamentów. Jakby zaczeło to szambo przeciekać to grunt pod fundamentem zacząłby sie zapadać. Nie idzie w przypadku tak małej działki zmniejszyć wymaganych odległości od granic? Może pownieneś zapytać w urzędzie??

Zbiornik metalowy lub plastikowy w piwnicy.

Rura ssąca w ogrodzeniu. Właz z pokrywą dla usuwania osadu w piwnicy.

Zbiornika nie można zasypać ziemią, bo w przypadku powstania nieszczelności nie będzie możliwości naprawy.

Ale takie rozwiązanie trzeba by skonsultować z Sanepidem - pewnie się nie zgodzą.