Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, prosze o radę:

Będę budował bliźniaka, upatrzyłem sobie juz miejsce, niestety jest ono podzielone na zbyt małe działczki 700 m. Zatem kupiłbym dwie aby mieć większą swobodę na swojej częsci i rodzice na swojej. Wczesniej zamierzałem kupic tylko jedna dzialeczke. Z tego wynika moje pytanie, jak to skomplkuje mi wszystkie formalności??

- czy bede musiał podprowadzać 2 x wode i 2 x prąd do kazdej z działek??

- czy bede musiał mieć dwa dzienniki budowy i acic kierownikowi 2 x??

- czy w gmninie beda jakies problemy, z wybudowaniem bliźniaka majacego swój środek na granicy działek??

Czy cos jeszcze pominąłem? Co śadzicie o tym jakie jest lepsze wyjście jedna działka czy dwie???

Proszę o podzielenie się swoimi doświadczeniami, uwagami, będę wdzięczny!!

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/44851-budowa-bli%C5%BAniaka-na-dw%C3%B3ch-dzia%C5%82kach-czy-jednej/

Jak się pożresz z sąsiadem w blioźniaku to masz prze... a jak w szeregowcu/bloku to idziesz do drugiego. :D .

Zreszta mój szef to trafnie określił - " co będzie jeśli sąsiad zechce wymalować na wieśniacko-żarówiaście turkusowy kolor swoją część ,a mi będzie wstyd chodzic do własnego domu...".

Jak napisałem na początu, buduję się z rodzicami, oni biorą drugi segment zatem nie będzie takiego problemu.

A co sądzicie o tych dwóch działkach, to mnie bardzo interesuje.

Należało sprawdzic czy teren jest przeznaczony pod zabudowę bliźniaczą, jeżeli nie to z postawieniem bliźniaka na dwóch działkach nie będziew możliwe,, mozna wybudowac budynek jednorodzinny 2-u lokalowy na jednej działce, ale przy tak małej może byc problem z ograniczona pow. zabudowy. Można jesxzcze scalic te dwie działki i na srodku postawic bliźniaka ( jednorodzinny budynek dwulokalowy) :lol:

Kupiliśmy dużą działkę i budujemy bliźniak, ale w dokumentach budowy należało zapisać dom jednorodzinny z dwoma odrębnymi wejściami. Teren nie jest przeznaczony pod zabudowę szeregową, ale jednorodzinną.

Jedno doprowadzenie prądu, jedno doprowadzenie wody.

Jeden dziennik budowy i jedna opłata dla kierownika budowy.

Jak przyjdzie odpowiedni moment wystąpimy o zwiększenie mocy i rozdzielimy wodę?

Narazie bardziej się opłaca budowa bliźniaka niż jednorodzinnego z uwagi na większe możliwości rabatów, co najbardziej było widać przy oknach i dachu.

Witam, prosze o radę:

Będę budował bliźniaka, upatrzyłem sobie juz miejsce, niestety jest ono podzielone na zbyt małe działczki 700 m. Zatem kupiłbym dwie aby mieć większą swobodę na swojej częsci i rodzice na swojej. Wczesniej zamierzałem kupic tylko jedna dzialeczke. Z tego wynika moje pytanie, jak to skomplkuje mi wszystkie formalności??

- czy bede musiał podprowadzać 2 x wode i 2 x prąd do kazdej z działek??

- czy bede musiał mieć dwa dzienniki budowy i acic kierownikowi 2 x??

- czy w gmninie beda jakies problemy, z wybudowaniem bliźniaka majacego swój środek na granicy działek??

Czy cos jeszcze pominąłem? Co śadzicie o tym jakie jest lepsze wyjście jedna działka czy dwie???

Proszę o podzielenie się swoimi doświadczeniami, uwagami, będę wdzięczny!!

Pozdrawiam

przede wsystkim sprawdzić uwarunkowania przestrzennego prawa miejscowego ... plan miejscowy, warunki zabudowy, studium uwarunkowań i kierunkow rozwoju zagospodarowania przestrzennego gminy ...lub po prostu spytać w gminie

chodzi o charakter zabudowy ... czy jest dopuszczalna bliźniacza

jeśli nie to scalić i wybudować jeden dom dwurodzinny

wtedy nawet boki nie muszą być ściśle bliźniacze

chciałem sprostować ... nie ma pojęcia budynek dwurodzinny ...

są tylko jednorodzinny i wielorodzinny..

wielorodzinny to każdy mieszkalny nie będący jednorodzinnym ( i zamieszkania zbiorowego) w zabudowie wolnostojącej, bliźniaczej i szeregowej

cytat z prawa budowlanego

budynku mieszkalnym jednorodzinnym - należy przez to rozumieć budynek wolno stojący albo budynek w zabudowie bliźniaczej, szeregowej lub grupowej, służący zaspokajaniu potrzeb mieszkaniowych, stanowiący konstrukcyjnie samodzielną całość, w którym dopuszcza się wydzielenie nie więcej niż dwóch lokali mieszkalnych albo jednego lokalu mieszkalnego i lokalu użytkowego o powierzchni całkowitej nieprzekraczającej 30 % powierzchni całkowitej budynku

tyle jeśli chodzi o sprostowanie

Tak ja to rozumiem, ale bardziej interesuje mnie to czy łatwiej i taniej wybudować blixniaka na jednej dzialce czy na dwóch sasiednich??

na dwóch

jeśli się da

z jedną później są kłopoty z podziałem nieruchomości

na dwóch nie trzeba dokonywać scaleń itp

dwa budynki bliźniacze nie muszą być inwestycyjnie zależne jeden od drugiego ... można postawić jeden a nie połówkę domu ...

zależy pod jakim kątem patrzymy na zagadnienie?

Tak ja to rozumiem, ale bardziej interesuje mnie to czy łatwiej i taniej wybudować blixniaka na jednej dzialce czy na dwóch sasiednich??

na dwóch

jeśli się da

z jedną później są kłopoty z podziałem nieruchomości

na dwóch nie trzeba dokonywać scaleń itp

dwa budynki bliźniacze nie muszą być inwestycyjnie zależne jeden od drugiego ... można postawić jeden a nie połówkę domu ...

zależy pod jakim kątem patrzymy na zagadnienie?

Dokładnie rzewcz biorąc to czy bede musiał podprowadzać dwie Zetki dwie indywidualne wcinki do wodociągów, czy bede musiał prowadzić dwa dzienniki budowy?? Czy bede mógł to wszystko robić jako jedność?

Wybudowałam bliżniaka z bratem, na dwóch działkach, granica działek biegnie przez srodek domu (działki pod zabudowę blizniaczą).

Posiadamy oddzielne pozwolenia na budowę, kazdy swój dziennik budowy,ten sam kierownik budowy. Wodociąg od strony brata, u mnie woda będzie od niego, kanaliza łączy się w garazu i wspólna rura do studzienki kanalizacyjnej, która jest na skraju obu działek. Prąd doprowadzenie do domu jednym przewodem,pózniej rozgałęzienie na dwa liczniki (jutro elektrycy to zrobią to mogę napisać więcej).

powodzenia.

Wybudowałam bliżniaka z bratem, na dwóch działkach, granica działek biegnie przez srodek domu (działki pod zabudowę blizniaczą).

Posiadamy oddzielne pozwolenia na budowę, kazdy swój dziennik budowy,ten sam kierownik budowy. Wodociąg od strony brata, u mnie woda będzie od niego, kanaliza łączy się w garazu i wspólna rura do studzienki kanalizacyjnej, która jest na skraju obu działek. Prąd doprowadzenie do domu jednym przewodem,pózniej rozgałęzienie na dwa liczniki (jutro elektrycy to zrobią to mogę napisać więcej).

powodzenia.

Wszystko OK, tyle że u mnie działki przeznaczone są pod zabudowę jednorodzinną czy jest to jakaś róznica z zabudową bliźniaczą?? Bo słyszałem że zab. bliźniacza to określenie architektoniczne a ogolnie jest to budynek jednorodzinny. Dziwne ale tak slyszałem. Co wy na to??

Masz w warunkach zabudowy napisane zabudowan bliźnicza??

Wszystko OK, tyle że u mnie działki przeznaczone są pod zabudowę jednorodzinną czy jest to jakaś róznica z zabudową bliźniaczą?? Bo słyszałem że zab. bliźniacza to określenie architektoniczne a ogolnie jest to budynek jednorodzinny. Dziwne ale tak slyszałem. Co wy na to??

Masz w warunkach zabudowy napisane zabudowan bliźnicza??

drogi Wojciku

zacznij uważnie czytać posty ... wszystko powyżej jest już w miarę wyjaśniające zagadnienie

dwie oddzielne nieruchomości w zabudowie bliźniaczej o ile przewiduje taki charakter zabudowy prawo miejscowe

pozdrowionka