Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nowa toaleta - pod schodami ;(

agiszonek

Recommended Posts

Od pół roku mieszkamy w nowym domku i mamy problem z kotką. Otóż upatrzyła sobie ona miejsce pod schodami jako nowy wychodek. Do niedawna była tam jeszcze goła ziemia, więc po prostu wywalało się to co kotka zdażyła zanieczyścić. Ponad miesiąc temu wybraliśmy ziemię głęoko i wybetonowaliśmy podłogę (miejsce na garderobę). Niestety kotce to nie przeszkadza i co dzień trzeba tam schodzić i wybierać kupy. Zakrywaliśmy schowek foliami (kociak wpadł parę razy w dół), ale na nic się to zdało. Mam wrażenie, że załatwianie się poza kuwetą się nasila. Jak oduczyć kota załatwiania się w takich miejscach ????

• Odpowiedzi 74
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Moja kotka po przeprowadzce do mieszkania (które właśnie opuszczam), 10 lat temu siusiała w pokoju, w którym stały nierozpakowane paczki. Namiętnie tam wietrzyłam, psikałam odświeżaczami powietrza i niewiele pomagało. Przez jakiś czas leżała tam umywalka i kicia zaczęła korzystać - jak my - z porcelany, tylko w innym lokalu. Capiło strasznie, to, co zrobiła spływało do syfonu, więc nie było widać, rozpacz. W końcu się zorientowaliśmy - zwąchaliśmy. Zmieniło sie po założeniu drzwi, co zbiegło się z pierwszymi spacerami kotki. W przypadku mojej kotki, to pewnie była reakcja na stres przeprowadzki. U Twojej pewnie jest podobnie. Czy kot wychodzi? Jeżeli nie spróbuj go wypuścić, albo z nim wyjść? Może to pomoże? :wink:

JoShi :o

a jak zrozumie, że tak TRZEBA?

takich rzeczy sie nie robi ani z psem, ani z kotem :roll:

Robi sie. To dziala. Nie robisz przeciez kotu krzywdy. On bardzo szybko sobie zakoduje, ze to co zrobil jest nieprzyjemne nie tylko dla innych ale dla niego rowniez. Tutaj od poczatku zostal popelniony blad, ze pozwolono kotu sie tam zalatwiac. Teraz trzeba go oduczyc.

dziewczymy, nie załamujcie mnie :o

między innymi na pokazywaniu zwięrzęciu pewnych zachowań polega także tresura

to co robicie może sie utrwalić, jako zachowanie pożądane

wystarczy poczytać troche o zachowaniach zwierząt, żeby zrozumieć, że to nie tak

jak wam dziecko kupę w majtki zrobi, to przeciez je nosem nie ciapacie w zawartość :-?

to co robicie może sie utrwalić, jako zachowanie pożądane

wystarczy poczytać troche o zachowaniach zwierząt, żeby zrozumieć, że to nie tak

Ewunia, masz absolutną rację!

Wielokrotnie opisywane były zachowania psów potraktowanych jak zaproponowano wyżej, które dalej robiły w mieszkaniu, a na przyjście właścicieli zaczynały się tarzać w odchodach w przekonaniu, że tego się od nich oczekuje. Koty zachowują się wprawdzie inaczej niż psy, ale nie wydaje mi się, aby propozycja przyniosła skutek.

Mamy dwie kotki. Jednej z nich zdarzyło się dwa może trzy razy zrobić za kuwetę. Zawsze chciała nam w ten sposób coś powiedzieć. Obie wyjeżdżają z nami na każde wakacje i ferie. Nigdy nie było problemów z załatwianiem się w nowym miejscu, ale jedną z pierwszych rzeczy, którą wykonujemy po przyjechaniu jest wsadzenie obu do kuwety. Trzeba im pokazać gdzie teraz jest to miejsce.

W sklapach z art. dla zwierząt są środki zapachowe zniechęcające koty. Uważam, że skuteczne.

I najważniejsze! Kotom nie wolno dawać żadnych klapsów, ani karcących, ani pieszczotliwych! Mają bardzo wrażliwą skórę oraz podsierstek i nawet delikatne poklepanie jest dla nich bolesne (zauważcie jak reagują na głaskanie pod włos). Takie gesty, lubiane np. przez psy, są w przypadku kotów absolutnie niedopuszczalne!

Tak, koty potrafią być bardzo wstydliwe. Maciek

Koty zachowują się wprawdzie inaczej niż psy, ale nie wydaje mi się, aby propozycja przyniosła skutek.

Jestes w tej materii teoretykiem, wiec ma prawo Ci sie nie wydawac. Jesli natomiast chodzi o mnie to wszystkie znane mi koty byly w ten sposob wychowywane i nie przypominam sobie, zeby ktorys nie zrozumial o co chodzi...

Jestes w tej materii teoretykiem, wiec ma prawo Ci sie nie wydawac.

No tak, mając dwie kotki można jedynie teoretyzować. Z iloma należy mieszkać, aby zostać zakwalifikowanym jako praktyk?

I przywołując mojego inspektora nadzoru, jesteśmy wszak na Forum budowlanym... Kiedy wykonawca mówi, że "zawsze" tak jest , że "wszystkie" prace tak wykonuje, to on odpowiada: to znaczy, że "zawsze", "wszystko" robione jest źle.

Pozdrowienia :D . Maciek