Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nowa toaleta - pod schodami ;(

agiszonek

Recommended Posts

Aszka

u mojej kici ruja trwała około 3 dni. Czasem się zdarza, że ledwie jedna się skończy następna już się zaczyna... Najlepiej jak się skończy bierz kicię pod pachę i do weta :) Ja tak zrobiłam- teraz przez 6 tygodni dostaje jedną tabletkę na tydzień (żeby wyciszyć ją hormonalnie- jak stwierdziła pani wet :) ) i potem ciach-ciach i po kłopocie- kicia nie będzie się męczyć podczas rujki i my będziemy mieli spokój :)

• Odpowiedzi 74
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A ta rujka to niby ile może trwać :roll: Toś mnie Tesko pocieszyła :wink: Moja znajoma też dawała tabletki, ale jak się kotka udała na spacer to wróciła w piatke wiec boje się,ze nie upilnuje i Violetta Villass przyjdzie mi zostać na starość :-?

daje jej tabletke co niedziela.Nie ma szans wrocic w piatkę :lol: nawet jakby mi uciekla....trawalo to ponad tydzien....to miauczenie i ocieranie sie...wet mi poradzil...nonie wiem czy napisac :oops: :oops: zrobic jej dobrze....olowkiem :cry: :oops: :oops: hahahah myslalam ze padne jak to uslyszalam

Może to okrutne, ale polecam sterylizację. Strasznie się tego bałam, bo moja koteczka jest bardzo mała, ale temperament miała taki, że tak jak pisze Teska "cały blok słyszał"... :o Wysterylizowałam 8 lat temi i jest super. Temperament został, biegała po dworze jak szalona, codziennie przynosiła trofea (teraz nie chodzi, bo mieszka chwilowo u moich rodziców na 3 piętrze). Nic nie utyła, zawsze ma pełną miseczkę, a jest szczuplutka, fochy ma rzadko, wygląda na 11 miesięcy, a nie lat. :D

• 2 weeks później...
Może to okrutne, ale polecam sterylizację

nie jest okrutne i tez polecam

jednorazowe hormonalne wyciszenie rujki można ostatecznie zaakceptować

stałe, wieloletnie podawanie hormonów prawie zawsze kończy sie ropomaciczem

u jednych kotek wcześniej, u innych później

wtedy trzeba ciąć w sytuacji zagrożenia życia

nie warto ryzykować

• 2 weeks później...

... raz kozie smierc ! ze strachem w oczach i drzeniem rak ide jutro wysterylizowac moja kotke. Ostanio znow miała ruje i chyba nie mam siły patrzeć jak się bidulka męczy bez "męża" jak to ostatnio okreslił mój syn gdy rozmawiał z tata przez telefon, a za chwile przeczytałam w liscie do niego, że "brakuje jej chłopa" :-? O matko - skąd 9 letnie dziecko takie mądrości wytrzasneło? Tylko nie wie dlaczego "Bajunia" ciągle robi "skocznie Małysza" widocznie jeszcze tego tematu w 3-ciej klasie nie przerabiali :oops:

Obyśmy tylko po drodze nie zamarzli to bedzie dobrze - tak sie pocieszam, bo co mi zostało.

Trzymajcie się ciepło i juz Wam zazdroszczę,że macie to za sobą - jak ja nie lubię żadnych lekarzy :wink:

Dzięki!

Prawdę powiedziawszy to czuję się jakoś dziwnie, a kociczka taka osowiała i smutna i zapewne obolała,ze do teraz nie wiem czy dobrze zrobiłam.Zupełnie nie chce jeść.Dziś moja mama wlała jej do pyska kilka łyżek mleka.Po wypiciu kilku łyków wody wymiotowała samą żółcią.Czy wasze koty tak miały, czy z moim cos nie tak?Boję się,że to za długo trwa.Od soboty tylko te kilka łyżek mleka i wody to chyba racja głodowa? A może weterynarz coś "popsuł"?Napiszcie proszę o swoich doswiadczeniach, bo czuję,że muszę coś zacząć robić :cry: Martwię się bardzo.Mój ojciec nazwał mnie katem! :roll: - oby nie miał racji.

no prawdę mówiąc, juz w 2-3 dni po zabiegu kotki zachowują się jakby nigdy nic

napewno nie dawaj mleka, tylko wodę

może trochę rosołku na rozruszanie żołądka

pilnuj, żeby zrobiła sioo, siedziała w cieple, nie lizała rany i nie skakała z dużych wysokości

dziś pewnie jest już dużo lepiej, co?

i nie jesteś katem :D

EWUNIA!

Trochę mi ulzyło z tym katem :wink: ,ale dziś wysłałam moją mamę z kotem do weta,bo wciąz wpychałam w niego kleiki i wode, której sam nie chciał pić.Mało tego to nie nadążał chodzić do kuwety. Ciagle robi siusiu po kropelce.Dzis nasikał na podłogę i kanapę :(

Prawdopodobnie jak zobaczył swojego "oprawce" to nie dał się dotknać,a mamę chciał zjeść na surowo! dostał zastrzyk na apetyt i przeciwzapalny.Jak wróciłam z pracy to prawie się popłakałam jak zobaczyłam go konsumującego karmę z miski :D

Mam nadzieje,że to podsikiwanie" wkrótce ustąpi, a moja kotka nabierze wigoru.Może mi kiedyś wybaczy - jak myślisz?

Pozdrawiam.

• 4 weeks później...
w czasie silnych mrozow syn znalazl malego czarnego rannego kota. okazoał sie kotka jest u nas od grudnia nie bylo zadnych problemow z kuweta ale od tygodnia co noc zalatwia sprawe w przedpokoju po prostu nas olewa nie wiem jak ja oduczyc. byla juz cytryna bylo wachanie moczu i nic moze ktos zna jeszce jakis skuteczny sposob

Przecztałam ten wątek z lekkim przerażeniem i jedyne co mi przychodzi na myśl po przeczytaniu niektórych wypowiedzi to ..... CIEMNOGRÓD!!!!!

KOT NIE SIKA POZA KUWETĘ BEZ POWODU !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Powody:

1. Najczęściej spotykany - zapalenie pęcherza. Wywołane może być różnymi rzeczami - kryształy w moczu (struwity, rzadziej szczawiany), stres (objawia się idiopatycznym zapaleniem pęcherza), bakteryjne zapalenia pęcherza. Rada: siki do badania i leczenie.

2. Nie kastrowanie zwierząt. Zarówno kotek jak i kocurów. Rada - wykastrować.

3. Problemy psychologiczne - najczęściej objawiają sie u kotów wychodzących, u których w mieszkaniu jest zamontowana klapka w drzwiach aby koty mogły swobodnie wchodzić i wychodzić. Rada: zlikwidować klapkę. Poza tym przyczyną moze być nowy kot w domu. Problemy z hierarchią w grupie kotów, itp.

A co niektórym radzę, aby przy problemach z pęcherzem czy nerkami wytaplali się w swoich odchodach, tudzież zrobili sobie nad nimi sesję inhalacyjną. Napewno pomoże !!!!!! :-? :evil: