Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

z motyką na słońce

Loxia

Recommended Posts

mieszkanie w Piasecznie. nie całe 4 lata ma. dobra lokalizacja.

ale mnie się marzy dom.

na całą wartość kredytu nam nie dadzą. ale sprzedażą mieszkania mozna by było spłacić częśc kredytu ( o ile go dostaniemy ). tylko by trzeba było wynająć od kupującego.

system gospodarczy nie wchodzi w grę. mąz ma słabe serce.

tak z ręką na sercu. dwie osoby rozwojowe ( może bedzie 2+2 )

to ile metrów nam potrzeba? 3 sypialnie ( 2 duże? ) + salon. kuchnia koniecznie oddzielna, garaż na jedno auto. ( mąż by chciał oddzielny pokój na sprzęt muzyczny..)

no i działka nie musi mieć 1500 wystarczy 1000..

1.Może być problemem z tym wynajęciem od kupującego,jeśli się zdecydujecie na sprzedaż,pół roku wcześniej zacznij szukać kupca,w tym przypadku szczególnie ważne jest wcześniejsze poszukiwanie chętnego na takie rozwiązanie,

2.Ominięcie systemu gospodarczego w żadnym razie nie chroni przed ew. zawałem. ;)

Nie zwalnia też od nadzoru,a jest sporo droższe.

Może trafi się ktoś ,kto za opłatą będzie oragnizował budowę,ale różnie to bywa,u znajomych nieźle ich ponaciągał na materiały,do tego droga firma,jego pensja,dom okazał się bardzo drogi.

3.Wielkość.1000 m2 działka jest duża i taka akurat,żeby sie ukryć przed sąsiadami.

Jeśli chodzi o wielkość domu,to u nas jest tendecja do budowy dużych domów. ;)

Sami musicie określić,co jest ważne.

Dla nas było ważne-mniejsze pomieszczenia,ale więcej.I to okazało się słusznym wyborem.

Ale najsłusznieszym wyborem był projekt niedużego domu.

Jest bardzo przytulny,ma wszystko,co trzeba,każdy może się schować do azylu,a i tak siedzimy w kuchni. ;

I mniej sprzątania (teraz kiedy muszę codziennie odkurzać i sprzątać,cenię to sobie bardzo)

I ogrzewanie jakby taniej wychodzi.

A i tak w domu najważniejsza jest pralnio-kotłownia-miejsce gospodarcze.Najlepiej z dużym zlewem i tuż przy wejściu. ;)

A jak planujesz dwójkę dzieci,to chyba lepiej mniejszy,ale własny pokój. ;)

opal a jaki macie domek?

aaa zapomniałam jesli chodzi o budowę mamy atut w rękawie. mój osobisty chrzestny jest budowlańcem i znakomicie nadałby się na sprawdzacza / pilnowacza. a może nawet sam zwołałby swoich chlopaków z ekipy? ma uprawnienia wszelkie więc.. :) może by jakis mały rabat.

opal a jaki macie domek?

aaa zapomniałam jesli chodzi o budowę mamy atut w rękawie. mój osobisty chrzestny jest budowlańcem i znakomicie nadałby się na sprawdzacza / pilnowacza. a może nawet sam zwołałby swoich chlopaków z ekipy? ma uprawnienia wszelkie więc.. :) może by jakis mały rabat.

Licząc po podłodze (podłoga też kosztuje ;)

ok. 140 m2 plus garaż,który wcale nie jest niezbędny.Owszem teraz robi za składzik i się przydaje,ale samochód tam nie mieszka.

Samochodowi przydałaby się wiata. ;)

Bardzo fajną sprawą okazał się stryszek-gdzie wszystkie graty można walnąć,super sprawa.Jest spory,ale to dobrze.

W ogóle jak najwięcej pomieszczeń na graty się przydaje.

Jeśli chrzestny jest w stanie Ci pomóc,to już duży plus.Jeśli ma firmę budowlaną to na pewno ma upusty w hurtowniach.

I oswój się oczywiście z myślą,że będziesz na tej budowie się wykazywać,ale kobiety to potrafią więc spoko. ;)

Z wynajmowaniem jest sporo problemów,a poza tym coraz więcej ludzi kupuje mieszkania zamiast wynająć,więc trafić na dobrego klienta raczej nie jest łatwo.Sporo z tym wynajmem zachodu,nie wiem czy warto się w to bawić,to ładnie wygląda przy wyliczeniach,ale gorzej w praktyce.

Ale to już każdy sam musi rozważyć.

To napisałam ja opal z mężowego konta. ;)

Pozwolę sobie w części nie zgodzić się z powyższą opinią.

Moim zdaniem prawdą jest fakt, że coraz więcej ludzi kupuje mieszkania, ale z drugiej strony cały czas dużo ludzi wynajmuje.

Wiem również, że wynajmowanie nie jest takim wielkim problemem.

Nie mniej jednak każdy iddywidulanie podejmuje decyzję.

Ja bym radził jednak nie finansować budowy domu ze sprzedaży mieszkania.

Wziąłbym kredyt, a środki ze sprzedaży bym zainwestował, by z odsetek finansować kredy.

Z 200 tys. miesięcznie można spokojnie i całkowicie bezpiecznie finansować obciążenie w wysokosci 1200-1500 zł, cały czas posiadając te 200 tys. zł.

Kredyt zawsze można nadpłacić.

Z wynajmowaniem jest sporo problemów,a poza tym coraz więcej ludzi kupuje mieszkania zamiast wynająć,więc trafić na dobrego klienta raczej nie jest łatwo.Sporo z tym wynajmem zachodu,nie wiem czy warto się w to bawić,to ładnie wygląda przy wyliczeniach,ale gorzej w praktyce.

Ale to już każdy sam musi rozważyć.

To napisałam ja opal z mężowego konta. ;)

Pozwolę sobie w części nie zgodzić się z powyższą opinią.

Moim zdaniem prawdą jest fakt, że coraz więcej ludzi kupuje mieszkania, ale z drugiej strony cały czas dużo ludzi wynajmuje.

Wiem również, że wynajmowanie nie jest takim wielkim problemem.

Nie mniej jednak każdy iddywidulanie podejmuje decyzję.

Ja bym radził jednak nie finansować budowy domu ze sprzedaży mieszkania.

Wziąłbym kredyt, a środki ze sprzedaży bym zainwestował, by z odsetek finansować kredy.

Z 200 tys. miesięcznie można spokojnie i całkowicie bezpiecznie finansować obciążenie w wysokosci 1200-1500 zł, cały czas posiadając te 200 tys. zł.

Kredyt zawsze można nadpłacić.

Pozwolę sobie oponować w kwestii "łatwosci" wynajmu. :wink:

Myslę,że nie jest to nigdy pewne przedsięwzięcie.W załozeniach wychodzi,że stale masz klienta,który regularnie płaci czynsz (nie czyniąc szkód)

Być może tak się dzieje w większości,ale osoby,które znam,wyszły na tym bardzo kiepsko i stąd mój sceptycyzm.

Każdy,kto rozgląda się za lokum,bierze pod uwagę kredyt,bo po co miałby zapłacić komuś za kredyt woli zapłacić go sam i mieć mieszkanie.

Ja bym tak zrobiła.

Kiedyś to mialo sens,ale teraz coraz mniejszy.

Pomijam kwestie "ochrony lokatorów"

Naprawdę trzeba mieć zdrowie do tego. ;)

proponuję D04

niecałe 100m2, 3 sypialnie, duzy salon, 2 łazienki

ściany konstrukcyjne tylko zewnętrzne - wnętrze urządzasz jak chcesz

7 okien

to jest praktycznie D09 tylko bez garażu

zdecydowałem, że garaz jednostanowiskowy jest niepraktyczny w związku z tym obok powstanie wolnostojący garaz dwustanowiskowy.

sam taki będę na wiosnę realizował.

p.s.

z tej oranżerii można zawsze zrezygnować.

Niestety z kanadajczykami jest tak,że nie znajdują one zbyt wielu nabywców w razie sprzedaży.Dlatego to nie jest za dobra inwestycja.

Ja z tego choćby względu nie zdecydowałabym się na tę technolgię.

Mały dom murowany też można postawić bardzo szybko i wprawdzić się w jeden sezon.

czy mając mieszkanie o wartości ok 280 tys. PLN mam szansę na wybudowanie domu o pow. ok 100-120m2? z wykończeniem do zamieszkania? przy najprostszej z mozliwych konstrukcji, dachu dwuspadowym w okolicach Piaseczna koło Warszawy.

pozyczyłabym tylko kasę na działkę.

czy mogę odłożyć marzenia ad acta?

hmm nie wiem jak w wawie ale w szczecinie spoko 280 tys to akurat na wybudowanie u nas domu 120m2.

Co do wynajmu. Jesli mieszkanie jest atrakcyjne, w atrakcyjnej okolicy (na odpowiednim pietrze) w okolicy gdzie brak jest atrakcyjnych mieszkan na sprzedaz, znajdzie sie wiele firm chetnych wynajac takie mieszkanie, a kwota z wynajmu spokojnie starczy na splate rat kredytowych - mieszkanie splaca kredyt pozostajac w naszej wlasnosci jednoczesnie. My wlasnie tak mamy zamiar zrobic. A po 25 latach jest dom wolny od hipoteki i mieszkanie dodatkowo :p

Aby sie zabezpieczyc przed nieuczciwa firma ktora nie bedzie placic za wynajem bedziemy zadac minimum 3 miesiecznej kaucji.

No i firmy raczej wynajmuja a nie kupuja lokum.